Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra prawego

Postprzez Kamil1 » 11 Cze 2014, 18:25

Witam,

Około 2 tygodnie temu wyczułem stwardnienie jądra, a po kilku dniach guzy. Niezwłocznie udałem się do urologa, w Gdańsku, który zlecił badania USG, AFP, BHCG oraz LDH.
W dniu wczorajszym miałem ponowną wizytę u urologa, który zdiagnozował raka jądra prawego. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze to jutro ma odbyć się operacja.
Wyniki:
LDH = 159 U/l przy wartości referencyjnej 135-225,
AFP = 169,1 IU/ml przy wartości referencyjnej <5,8,
B-HCG = 224,2 mIU/ml przy wartości referencyjnej <2,0.

USG:
W prawym jądrze (o zwykłej echogeniczności) widocznych jest kilka litych, niejednorodnych zmian ogniskowych - największa mierzy ok. 31x25mm, pozostałe znacznie mniejsze - 16x11mm, 8mm. Wszystkie ogniska wykazują cechy dość dobrego unaczynienia.
Lewe jądra zwykłej wielkości, prawidłowej echostruktury, bez zmian ogniskowych.
Obustronnie najądrza bez zmian w usg.
W pachwinach ani wzdłuż naczyń biodrowych nie uwidoczniono patologicznych węzłów chłonnych.

Urolog poprosił mnie wczoraj o zrobienie RTG płuc, ale nie wydał skierowania (nie wiedziałem, że takie jest wymagane), tym samym jutro udam się na oddział bez RTG. Czy takie badanie jest niezbędne przed operacją?

Proszę o opinie, porady (zapoznałem się z absolutnym "must be" ;)).

Pozdrawiam.
Kamil1

Re: Guz jądra prawego

Postprzez troll » 11 Cze 2014, 18:43

Witaj,

To na 99,99% nowotwór jądra - już na tym etapie, po wynikach markerów praktycznie wiadomo, że to nienasieniak. RTG zrobią Ci w szpitalu. Warto oznaczyć poziom markerów nowotworowych przed samym zabiegiem i po nim. Później co tydzień aż do ustabilizowania się ich wartości (i miejmy nadzieję ich normalizacji - tego Ci życzę). Przeczytałeś już wszystko co najważniejsze, wiesz więc jak mniej więcej powinien wyglądać prawidłowy tok postępowania. Cieszy bardzo szybka reakcja i profesjonalne podejście urologa do którego się zgłosiłeś :) Pozostaje Ci życzyć, żeby zabieg przeszedł gładko i bez powikłań. Odezwij się po zabiegu! Gdyby coś Cię niepokoiło - pisz śmiało.

Pozdrawiam serdecznie
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez bread » 11 Cze 2014, 23:50

Trzymam za Ciebie kciuki, wszystko będzie dobrze. Ja miesiąc temu przechodziłem to samo. Pisz o wszstkim co Cię trapi, tu naprawdę są ludzie, którzy chętnie Cię wysłuchają i pomogą. Pamiętaj, to dziadostwo jest w pełni wyleczalne.
Pewnie powiedzą Ci to lekarze po zabiegu, ale gdyby nie... po znieczuleniu podpajęczynówkowym, czyli w kręgosłup, nie wstawaj, najlepiej wogóle nie ruszaj głową, ma ona być cały czas na poduszce, inaczej będzie cię bolała. Powodzenia Damian
bread

Miejscowość: Szczecin

Postprzez bread » 12 Cze 2014, 00:00

Jeszcze jedno... jak najszybciej zadzwoń do odpowiedniego dla twojego miejsca zamieszkania Centrum Onkologii i zarejestruj się do onkologa. Nie będziesz miał co prawda jeszcze wyniku badania histopatologicznego, ale powinni Cię zarejestrować. Termin pewnie będziesz miał jakoś za tydzień czy dwa, więc akurat wykaraskasz się po zabiegu. Chodzi o to, aby onkolog dał Ci skierowanie na TK, wtedy zaklepiesz sobie termin badań ( ważne, bo na te badania KT mogą być kolejki ).
bread

Postprzez Kamil1 » 12 Cze 2014, 09:52

Dziękuję za miłe słowa.

Byłem w szpitalu, przeszedłem badania krwi (morfologia, glukoza, elektrolity, itd.. w sumie 10 badań), RTG płuc oraz EKG.
Jutro rano mam stawić się ponownie w szpitalu na operację.

Co do rejestracji w Centrum Onkologii, skorzystam z rady i będę próbował zarejestrować się jeszcze dziś.

Póki co, psychicznie, trzymam się naprawdę dobrze, aż sam się dziwię. Gorzej z najbliższymi.
Kamil1

Postprzez Kamil1 » 12 Cze 2014, 09:59

Udało mi się dodzwonić do Wojewódzkiego Centrum Onkologii w Gdańsku. Niestety otrzymałem informację, że rejestracja jest możliwa dopiero po operacji, gdy otrzymam wyniki, bo to na ich podstawie dopiero mogą mnie skierować do właściwego lekarza..
Kamil1

Postprzez troll » 12 Cze 2014, 10:08

Witaj,

Jeśli koniecznie chcesz mieć całą diagnostykę w Gdańsku to skontaktuj się z dr Matuszewską z UCK, profesorem Jassemem lub drem Adamowiczem. Ci specjaliści na pewno Cię wysłuchają. Niestety nie mamy jeszcze "szybkiej ścieżki" w Trójmieście... No i z całym szacunkiem pani w rejestracji nie rozumie dlaczego akurat teraz powinieneś spotkać się z onkologiem. Ewentualnie nadzieja w urologach, że wydadzą Ci takie skierowania.

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 12 Cze 2014, 12:09

Witaj
Poza tym do onkologa nie potrzeba skierowania, ani tym bardziej żadnych wyników, także argument pani z rejestracji jest zupełnie nietrafiony, a dodatkowo zostałeś źle poinformowany.
Po prostu chcesz się zarejestrować ponieważ masz podejrzenie że masz nowotwór i nie musisz się z niczego tłumaczyć.
Pozdrawiam
romi

Postprzez bread » 12 Cze 2014, 12:28

Dokładnie, chcesz się zarejestrować i już. Do chemioterapełty. Na teraz chodzi tylko o to aby którykolwiek onkolog dał Ci skierowania na TK.
bread

Postprzez Kamil1 » 12 Cze 2014, 18:02

Witajcie,

Spróbuję skontaktować się bezpośrednio z jednym z wymienionych specjalistów. Jeżeli się nie uda to zarejestruję się do Centrum Onkologii według Waszych zaleceń. Ale to wszytko dopiero po zabiegu.
Odezwę się jak już będzie po wszystkim.
Pozdrawiam!
Kamil1

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości