Guz lewego jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz lewego jądra

Postprzez PiotrekzŁodzi » 02 Cze 2024, 19:32

Karboplatyna daje popalić wątrobie, więc jej badania przed podaniem tej chemioterapii jest również wskazane.
PiotrekzŁodzi

Postprzez Damian871 » 03 Cze 2024, 13:05

PiotrekzŁodzi napisał(a):Karboplatyna daje popalić wątrobie, więc jej badania przed podaniem tej chemioterapii jest również wskazane.

Piotrek, skad taka informacja ? Ja bralem karbo i nawet najmniejszego problemu z wątrobą.
Damian871

Postprzez PiotrekzŁodzi » 03 Cze 2024, 14:57

Tak czytałem w internecie, tutaj albo na grupie FB ale nie przytoczę teraz linka, poszukam.
Kojarzę jakieś studium przypadku, gdzie ze względu na stan wątroby, karboplatyna nie była zalecona + wyniki przed i po wskazujące, że mogą takowe problemy chwilowo wystąpić.
PiotrekzŁodzi

Postprzez tobson85 » 03 Cze 2024, 22:22

Przed kazdym podaniem cytostatykow nalezy oznaczyc parametry wydolnosci watroby oraz inne parametry krwi jak morfologia i biochemia, etc.
Te badania pozwalaja na ogolna ocene stanu zdrowia pacjenta oraz czasem na obliczenie naleznych dawek.
Cytostatyki jak najbardziej wplywaja na kondycje watroby.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Activq » 05 Cze 2024, 13:23

Witam parę info :)
Wczoraj miałem wizytę w poradni onkologicznej bardzo długie terminy oczekiwania. Przekazałem wszystkie dokumenty w piątek mają podjąć decyzję jakie leczenie i czy się kwalifikuję.
Sporo poczytałem i w sumie mam mętlik w głowie.
Zrobiłem również ponownie markery 3 czerwca zeby zacząć SB równy tryb obserwacji od czerwca jeśli nie będzie tej chemii.
Jestem z Lublina mam regularną możliwości wykonywania badań jestem pod opieką Lubelskiego Centrum Onkologii w Lublinie. Posiadam pełny pakiet Luxmed więc też żadnych długich terminów nie ma.
Z Psychiką u mnie w porządku i myślę nad tą obserwacją i co będzie dla mnie lepsze poprostu :)
Wiem że nikt nie podejmie za mnie tej decyzji...
Ale może chociaż przedstawicie swoje poglądy na ten temat zawsze to łatwiej.
Dziękuję i Pozdrawiam za wszelkie rady i cenne informacje ☺️
Activq

Postprzez PiotrekzŁodzi » 05 Cze 2024, 15:17

Zalecana w Twoim przypadku jest ścisła obserwacja lub 1-2 wlewy karboplatyny.
Jaki jest jej wpływ na organizm, samopoczucie itd. to niech wypowie się ktoś bardziej kompetentny.
Miałeś podniesioną beta HCG przed operacją, zatem jest duża szansa, że zanim pojawią się przerzuty, to właśnie ten marker się podniesie, zatem częste (co 1-2 miesiące) przeprowadzenie badań markerów ma duży sens, oczywiście w raz z badaniami obrazowymi zgodnie z zaleceniami.
Trudna decyzja, przy nasieniaku rozważyłbym karbo, przy nienasieniaku zdecydowałem się na obserwację :)
PiotrekzŁodzi

Postprzez Activq » 16 Cze 2024, 19:00

Witam :D 13.06 w czwartek dostałem telefon żebym na drugi dzień w piątek 14.06 stawił się w poradni. Od rana zrobiłem EKG ECHO morfologię i chyba tyle z badań. Nie byłem do końca zdecydowany i w sumie nie spodziewałem się totalnie że tego samego dnia dostanę 1xKarbo. Delikatnie zostałem postawiony przed faktem bo myślałem że to typowo na badania i ewentualnie rozmowa na który dzień się umawiamy.
Ogólnie samo podanie do momentu pisania posta czyli teraz jak najbardziej czuję się ok. Może trochę wiruje w żałądku ale dostałem jakieś przeciw wymiotne.
W tej chwili uważam że zrobiłem ok. Nie było nic strasznego w tym także myślę że już kolejne dni będą tylko lepsze. Jedynie czuje lekkie zmęczenie w nogach.
2 lipca mam wizytę czy powinien zrobić jakieś badania przed ? Typu morfologia markery ? Robili mi to w piątek przed strzałem.
Pozdrawiam ☺️
Activq

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość