Nienasieniak Jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak Jądra

Postprzez tom_sar » 27 Lut 2011, 00:18

Myślę, że 2 kursy BEP w tym przypadku nie byłyby złym pomysłem.
A jeśli bez chemii to markery co 4-6 tygodni oraz TK jamy brzusznej i miednicy i RTG klatki piersiowej co 3 miesiące przez najbliższe 2 lata.
A krwiakiem naprawdę nie masz się co przejmować - to maleństwo (18 mm !) wchłonie się całkowicie w czasie kilku następnych tygodnie.
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez marek26da » 27 Lut 2011, 19:09

Czyli co, w moim wypadku mam do wyboru chemia lub obserwacja tak?
Jakie konsekwencje niesie za sobą przyjęcie chemii zapobiegawczo?
I w ogóle na co się powinienem zdecydować? Jakie jest prawdopodobieństwo nawrotu w przypadku zdecydowania się na chemie, a jakie w przypadku pozostania przy obserwacji?
Dzięki za odpowiedz, pozdrawiam
marek26da

Postprzez marek26da » 01 Mar 2011, 17:57

Witam,
Byłem dziś u lekarza, przerzucili mnie do jakiegoś innego bo moja poprzednia Pani doktor miała za dużo pacjentów ;/
Otóż mój nowy Pan doktor najpierw po samym wyniku tomografii (nie znając mojego przypadku) stwierdził że teraz tylko obserwacja, czyli co 3miesiące markery i co 6miesięcy tomografia. Jak powiedziałem mu dokładnie że to nienasieniak itd. poszedł gdzieś z wynikiem histo - pat oraz wynikiem TK i po powrocie stwierdził że mam do wyboru 3kursy BEP albo obserwacja tak jak wyżej. Teraz pytania. Dlaczego jednak 3kursy a nie 2? jak to jest z tą obserwacją? i przede wszystkim na co mam się zdecydować? Co będzie dla mnie lepsze? Proszę o jakieś rady ,opinie z doświadczenia, bo po dzisiejszej wizycie u nowego lekarza, już nie wierzę w jego kompetencje ;/
A do jutra mam dać odpowiedz, na co się decyduję, jednak ja sam niewiem na co? Jakie są mniej więcej procentowe wskaźniki nawrotów bez chemii oraz po chemii.
Ostatnio gdzieś czytałem że tak naprawdę większość osób w stadium IA bez potrzeby bierze chemie, bo tak naprawdę nigdy i tak by nie miało nawrotów.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 01 Mar 2011, 22:25

Witam,

No niestety Twój nowy lekarz zagubił się w Twoim przypadku. Ani zaproponowana kontrola markerów co 3 miesiące i badanie obrazowe co 6 miesięcy ani 3 kursy chemioterapii wg. programu BEP nie są w tym przypadku zalecaną opcją terapeutyczną. Masz dwa wyjścia:
- aktywną obserwację zgodnie ze schematem zaproponowanym przez dr Sarosieka (tj. markery + badanie lekarskie co 2 miesiące, badania obrazowe co 3 miesiące przez pierwsze 2 lata).
- chemioterapię uzupełniającą - 2 kursy BEP (i ani kursu więcej!).
Podjąłeś na tej wizycie jakieś wiążące decyzje?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 01 Mar 2011, 23:15

Witam,
wstępnie zdecydowałem się na te nieszczęsne 3 kursy BEP (od 28marca) jednak dogadałem się z lekarzem że do jutra dam odpowiedź na 100%
Jak na razie to od czasu powrotu od lekarza siedzę, czytam wszystko co może mi pomóc w wyborze. W chwili obecnej mam mętlik w głowie - obserwacja - czy chemia - chemia -czy obserwacja i nadal nie mam zielonego pojęcia co wybrać...
Wcześniej skłaniałem się jednak ku chemii, jednak teraz już sam nie wiem...
Może do rana mi się coś rozjaśni... :)
W każdym razie dzięki wielkie za pomoc, odezwę się, jak już podejmę tą nieszczęsną decyzję...
marek26da

Postprzez troll » 01 Mar 2011, 23:54

Witam,

Ale dlaczego trzy?! To jest dla mnie ogromna zagadka. Trzeba kursami leczymy uogólnioną chorobę w dobrej grupie prognostycznej! No bez szaleństw!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 02 Mar 2011, 00:16

No właśnie ja bym to chciał wiedzieć dlaczego trzy. Tak mi powiedział, że będę miał trzy, chyba że będzie zła tolerancja na chemię to dwie, ale ogólnie to trzy. Dlatego właśnie mówię że jakoś nie mam przekonania co do jego kompetencji ;/
Powiedział mi że takie są procedury postępowania i jeśli się zdecyduję na chemię, to wg. standardów powinienem mieć 3x BEP i tak właśnie on leczy pacjentów takich jak ja, chociaż wydaje mi się że chyba jestem JEGO pierwszym pacjentem tego typy...
dziwne ;/
marek26da

Postprzez troll » 02 Mar 2011, 00:22

Witam,

Chyba marsjańskie standardy ma Twój lekarz ;) Rozważałeś konsultację gdzieś indziej? Choćby u innego onkologa? Wydrukuj taki ładny obrazek poniżej (wytyczne ESMO):
http://annonc.oxfordjournals.org/content/21/suppl_5/v147/T2/embed/inline-graphic-2.gif

I przede wszystkim zaproś do nas na forum :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 02 Mar 2011, 00:32

Właśnie jutro zajrzę do swojego lekarza, powiem że się wstrzymam z tą chemią oraz zarejestruje się u innego onkologa, bo naprawdę ciężko mi się leczyć u kogoś, kto mi zaleca takie pierdoły , jeśli faktycznie standardy leczenia są zupełnie inne :?
Czy ja zawsze muszę trafić na takich lekarzy ?!
Tak czy siak rejestruję się u innego onkologa i wtedy rozważę ponownie chemioterapię.
Dzięki troll za pomoc, na prawdę jesteś skarbnicą wiedzy, bardzo mi pomogłeś od samego początku mojej przygody.
Dobrze że istnieje to forum bo jestem pewien że jest bardzo dużo ludzi którym pomogło to forum, a przede wszystkim Ty.
Tak więc jeszcze raz WIELKIE dzięki, a ja się odezwę jeśli się dowiem czegoś nowego.
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez marek26da » 03 Mar 2011, 20:40

Witam,
Mam takie szybkie pytanie, ponieważ cały czas nie mogę się zdecydować na tą chemię. Czy to prawda że chemie profilaktyczną dla mojego stadium powinienem mieć max 6tygodnii po zabiegu bo pózniej to nie ma sensu? (wyczytałem to gdzieś w internecie). Chodzi o to ,że zabieg mój odbył się 5stycznia, więc już prawie 8 tygodni minęło a chemie i tak mam mieć (o ile się zdecyduję) dopiero 28 marca, czyli prawie 12tygodni po zabiegu. Czy branie tej chemii 12 tygodni po zabiegu ma sens?
Proszę o odpowiedz.
Pozdraiwam
marek26da

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości