Prośba o pomoc w odczytaniu wyników.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Prośba o pomoc w odczytaniu wyników.

Postprzez m9nika » 21 Mar 2013, 09:45

Witam
pewuem1 napisał(a): Do onkologa pójdę prywatnie już w ten piątek.

Te pieniądze lepiej wydaj na bilet do wa-wy do CO-I.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez pewuem1 » 21 Mar 2013, 15:57

W CO-I najwcześniej 15 kwietnia, jeszcze w poniedziałek mam zadzwonić może uda się coś przesunąć.
Także jutro pójdę do dr. Kucharczyka w Kielcach, (podobno bardzo dobry, polecał go mój urolog) a drugi raz, jak najszybciej do lekarza w CO-I będę miał dwie konsultację. Jutro miną cztery tygodnie od orchiectomii, więc trochę czasu jeszcze jest, a myślę, że warto właśnie teraz zainwestować w dobór właściwego leczenia.
pewuem1

Postprzez pewuem1 » 22 Mar 2013, 16:03

Jestem po wizycie. Lekarz stwierdzil tak jak Troll, ze blednie okreslili w badanniu patomorfologicznym grupe pT1 i dziwil sie dla czego niezlecili mi markerow po operacji. Zlecil morfologie, markery, biochemie, tomograf jamy brzusznej i od 2 kwietnia zaczalbym leczenie uzupelniajace: 3 cykle schematem BEP (5 tygodni po orchiectomii). Oczywiscie mowil, ze nie chce mnie zaleczyc na chwile tylko w pelni wyleczyc. Pytalem sie go o carboplatyne auc 7, ale powiedzial, ze nie w moim przypadku z powodu nacieku w sieci jadra.
pewuem1

Postprzez m9nika » 22 Mar 2013, 16:14

Witam
pewuem1 napisał(a):Pytalem sie go o carboplatyne auc 7, ale powiedzial, ze nie w moim przypadku z powodu nacieku w sieci jadra.

Podobnie mi tłumaczyła lekarka poniższy cytat
m9nika napisał(a): ...tego typu chemia celem wybicia komórek, które mogły dostać się do krwiobiegu podczas przeprowadzonej operacji.

Z tym, że mąż zamiast AUC 7 otrzymał 2xEP
Troll wytłumaczył mi w ten sposób
troll napisał(a): I stopniu chemioterapia uzupełniająca obejmuje podanie jednej karboplatyny, dopiero w II stopniu zaawansowania można rozważać podanie 3 kursów BEP lub 4 EP (z takim samym skutkiem) A więc przy rozpoznanym I stopniu zaawansowania klinicznego nasieniaka, chemioterapia EP jest błędem!

Dobrze, że zapisałeś się do tej warszawy ;)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 22 Mar 2013, 16:30

Witaj,

Zgadzam się ze wszystkim oprócz proponowanej chemioterapii, której zaproponowanie od razu byłoby lekkomyślne. Przede wszystkim diagnostyka. Czyli co najmniej TK jamy brzusznej i miednicy małej (z tego co czytam to masz) oraz RTG klatki w dwóch projekcjach. Do tego świeże markery a po tym określenie stopnia zaawansowania klinicznego choroby (tzw. staging).

W Twoim przypadku jeśli w badaniu RTG nie wyjdzie nic nienormalnego, markery będą w normie to będzie to CS IB (pT2 N0 M0 S0) ze wskazaniem właśnie do jednej karboplatyny AUC7. Dopiero w CS II można rozważać chemioterapię wg BEP - 3 kursy, natomiast chemioterapia jest postępowaniem z wyboru w CS III. Podanie więc 3 kursów BEP w IB stadium zaawansowania klinicznego nasieniaka byłoby bardzo istotnym błędem! A takie błędy mogą być powodem utraty płodności, kłopotów ze szpikiem kostnym czy odległymi powikłaniami (płucnymi, neurologicznymi, kardiologicznymi). Oczywiście możesz łatwo napisać, że przecież inni dostają 3 BEPy, jeszcze inni 4 BEPy i żyją, mają się dobrze. Ale oni muszą dostać to leczenie, Ty nie musisz i nie powinieneś. To bardzo istotna różnica.

Podsumowując jednak całość to przede wszystkim rzetelnie ukończona, pełna diagnostyka.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez elka » 22 Mar 2013, 17:16

Witaj.
Powiem jeszcze raz-
elka napisał(a):W Kielcach doświadczonego lekarza w rj raczej nie znajdziesz :)

bo gdyby był, mój syn nie jechałby do MAGODENTU. DR Tomasz Sarosiek przyjmuje we wtorki, ok godz 11.00 trzeba w gabinecie zapytać Pana dr czy przyjmie(a z rj przyjmie),wziąć karteczkę od dr, do rejestracji i z powrotem przed gabinet i czekać :)
Panowie co z Wami? dziś w dobie internetu skontaktowanie się z dr nie jest problemem.W kolejce czekała pani, która umówiła się przez facebooka :) :shock: .
Trollowi można, TRZEBA WIERZYĆ.
Życzę właściwych wyborów i pozdrawiam.
elka

Postprzez pewuem1 » 26 Mar 2013, 11:42

Witam ponownie. Dzisiaj mialem wizyte z CO-I w Warszawie. Pani doktor skierowala mnie na markery, ktore juz zrobilem i wyslala do radiologa, bo wedlug jej niekwalifikuje sie na chemie. Juz z tego nic nie rozumiem, najpierw mial byc BEP, teraz naswietlanie. Rowniez jej pytalem sie o karboplatyne, powiedziala, ze niebedzie mi potrzebna, naswietlanie bedzie najmniej szkodliwe dla mnie.
Ostatnio edytowany przez pewuem1, 26 Mar 2013, 16:59, edytowano w sumie 1 raz
pewuem1

Postprzez Adrian1975 » 26 Mar 2013, 13:45

Cześć,

POwinieneś dostać wybór, na który sam się decydujesz z tego co wiem (mnie to omineło, ale to już tak funkcjonuje DCO we Wrocławiu). Wybór powinien zawierać opcję:
- aktywnej obserwacji
- karboplatyny i/lub
- naświetlań.

z tego co mówią eksperci i koledzy z doświadczenem, karboplatyny nie wydaje się wyjściem złym a na pewno nie gorszym od radioterapii.

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez troll » 26 Mar 2013, 19:07

Witaj,

Jak rozumiem byłeś w Poradni Kliniki Nowotworów Układu Moczowego CO-I w Warszawie? W I stopniu zaawansowania klinicznego nasieniaka do wyboru jest:
- obserwacja
- chemioterapia karboplatyną AUC7
- radioterapia
Niezależnie od wybranego sposobu postępowania 5-letnie przeżycia sięgają 100%. Osobiście, gdybym ja był w takiej sytuacji wybrałbym albo obserwację albo karboplatynę. Tobie została zapropnowana radioterapia, która nie jest złym wyjściem. Przede wszystkim musisz komuś zaufać a chyba lepiej jak będzie to lekarz z CO-I, która proponuje Ci uznany sposób postępowania, niż magik-czarodziej z Kielc, który chce leczyć Cię nieodpowiednią chemioterapią? Pamiętaj, że jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to masz jeszcze innych lekarzy z którymi możesz się skonsultować, choć postępowanie zaproponowane w CO-I jest jak najbardziej prawidłowe. Natomiast dziwi mnie brak rozważenia opcji karboplatyny ale może Twój stres zrobił swoje lub pani doktor jest fanką promieniowania, kto wie? :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Adrian1975 » 26 Mar 2013, 22:58

Trollu, masz rację, są lekarze będący fanami promieniowania - patrz mój przykład Pani radiolog, która chciała mi naświetlać sutki :lol:
mój wątek:
viewtopic.php?f=9&t=306&start=40

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum