blagam o odpowiedz

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: blagam o odpowiedz

Postprzez leah39 » 21 Kwi 2013, 12:59

Dziekuje za wszystki odpowiedzi to dla mnie bardzo wazne.
Tyle czytam o skutkach ubocznych i jestem coraz bardziej przerazona.
Osobiscie mamy bardzo skomplikowana sytuacje rodzinna.
Ja jestem osoba niepelnosprawna a moj maz opiekuje sie mna codziennie.Chodzi tu o pomoc we wszystkich czynnosciach jak ubieranie sadzanie na wozku.
Najbardziej obawiamy sie ze maz gdy tylko zacznie chemie to caly czas bedzie w lozko nie mogac sie z niego ruszyc.
Czy nasze obawy sa sluszne :(
Przepraszam za ten glupie pytania ale jestem przerazona nadchodzacym leczeniem.
leah39

Postprzez arek » 21 Kwi 2013, 13:14

Witaj!
Zapamiętaj sobie jedno: U nas nie ma głupich pytań!!! ;)
leah39 napisał(a):a jestem osoba niepelnosprawna a moj maz opiekuje sie mna codziennie.Chodzi tu o pomoc we wszystkich czynnosciach jak ubieranie sadzanie na wozku.
Najbardziej obawiamy sie ze maz gdy tylko zacznie chemie to caly czas bedzie w lozko nie mogac sie z niego ruszyc.

Jak pewno wiesz każdy przechodzi inaczej, jedni tylko by leżeli, a inni pracują w trakcie chemii. Może się okazać, że będzie w trakcie chemii bardzo słaby i nie będzie miał siły na to żeby się Tobą zajmować. (kiedy wróciłem po pierwszym kursie do domu dużym problemem było dla mnie wejście do mieszkania na drugim piętrze, a kiedy uklęknąłem żeby poukładać z córcią puzzle, napuchły mi dwa kolana i chodziłem potem przez tydzień jak 80-cio latek.
Z pewnością w tym czasie będzie wam potrzebna dodatkowa pomoc. Czy możecie liczyć na pomoc opieki społecznej? W tym trudnym czasie obydwoje będziecie potrzebowali opieki.
Pozdrawiam!
Arek
Ostatnio edytowany przez arek, 21 Kwi 2013, 13:19, edytowano w sumie 1 raz
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez 21tehace21 » 21 Kwi 2013, 13:18

Myśle ze kazdy troche inaczej przez to przechodzi, ale moim zdaniem to raczej napewno twoj mąz nie bedzie taki slaby zeby caly czas w lozku lezeć, wiadome ze chemia oslabia ale da rade przy niej jako tako funkcjonować. Ja np. podczas brania cyklu to owszem bylem slaby, ale np pomiedzy cyklami to czulem sie w miare, cos tam robilem jakies drobne rzeczy, przy aucie cos robiłem, rower naprawiałem, pare razy na rowerze jezdzilem, spacery, cos tam sie robiło zeby sie nie zmeczyc i nie zanudzic. Na ogniska chodziłem pare razy i tutaj zrobilem jedno z najgorszych głupst których teraz zaluje, podczas jednego ogniska wypilem 2 piwa, a było to zaraz przed 3 cyklem, wiem ze to co pisze jest karygodne, ja tez tego zaluje bardzo, mam nadzieje ze jakos bardzo to nie wplynelo na moje leczenie.
A wracając do tematu to bądzcie dobrej myśli, a wszystko bedzie dobrze, jak sie tak czyta mozna troche sie tej chemii wystraszyc, no fakt wiadome ze nie jest to przyjemne, ale jest spokojnie do przejscia, trzeba tylko zacisnąc zęby i przetrwac ten czas bo naprawde warto.
21tehace21

Postprzez arek » 21 Kwi 2013, 13:38

21tehace21 napisał(a):Ja np. podczas brania cyklu to owszem bylem slaby, ale np pomiedzy cyklami to czulem sie w miare, cos tam robilem jakies drobne rzeczy, przy aucie cos robiłem, rower naprawiałem, pare razy na rowerze jezdzilem, spacery, cos tam sie robiło zeby sie nie zmeczyc i nie zanudzic

Żeby dopełnić obrazu, dodam, że u mnie było bardzo podobnie, jak tylko stanąłem na nogi po pięciodniówce to brałem się za każde możliwe zajęcie (nawet naczynia zmywałem, czego nie cierpiałem i nie cierpię :) )
21tehace21 napisał(a):wypilem 2 piwa, a było to zaraz przed 3 cyklem

Uuuuuuuuuuuu tego "drina" można by ochrzcić mianem FAT MAN ;)
Nie chciałbyś wiedzieć jakie zdanie na Twój temat miała wtedy Twoja wątroba :)
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez Adrian1975 » 21 Kwi 2013, 13:41

oj tam, małe pifko jeszcze nikogo nie zabiło, a jaka przyjemność - też małego z pianką nie odmawiałem
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez arek » 21 Kwi 2013, 13:56

"Prawdziwe" piwo, dla wspomożenia pracy nerek i odrobiny normalności w życiu, próbowałem zastąpić bezalkoholowym Leszkiem, ale to w żaden sposób nie odpowiadało oryginałowi. Wypiłem tylko kilka łyków, a potem brzuch mi wysadziło jak balon. Reszta popłynęła do zlewu...
Słyszałem opinię, choć trochę po cichu wypowiedzianą przez jednego onkologa, że między kursami jeden browarek nie zaszkodzi ;) - jak wiemy na ten temat zdania są bardzo rozbieżne
(Coś dzisiaj strasznie zaśmiecam wątki ;) idę już...)
Awatar użytkownika
arek

Postprzez romi » 21 Kwi 2013, 14:37

Witam
Wracając do tematu to nie należy nastawiać się na najgorsze, ale trzeba mieć świadomość co może się zdarzyć, żeby nie było to zaskoczeniem. Chemioterapia jest takim samym leczeniem jak każde inne leczenie antybiotykami, tylko maksymalnie dopuszczalnie przez organizm toksyczne (dawki wyliczane indywidualnie dla danego pacjenta). Leczenie w przypadku raka jądra jest nastawione na wyleczenie, stąd jego charakter. Trudno przewidzieć jak zareaguje dany pacjent na chemię, dlatego w Waszym przypadku trzeba mieć w odwodzie jakąś pomoc. Może okazać się, że nie będzie potrzebna, oby tak było. Niestety każde pierwsze dni kursu mąż będzie w szpitalu (5dni) i wtedy pomoc będzie niezbędna. Później w zależności od samopoczucia.
Te najgorsze skutki uboczne występują dość rzadko, a z tymi najczęstszymi medycyna radzi sobie nienajgorzej i to pozwala pacjentowi przetrwać najgorsze dni. Pacjent poddany chemioterapii powinien jednak znać swoje ograniczenia wynikające z leczenia, jak ograniczenie kontaktów z otoczeniem ze względu na ryzyko infekcji, nie podejmowanie prac które wymagają dużego wysiłku, nie eksponowanie się na słońce, zwracanie dużej uwagi na reakcje organizmu (gorączka, bóle, inne nietypowe objawy) itd.
Nie oznacza to całkowitej izolacji, ale rozsądnego podejścia do całej sprawy.
Alkohol, papierosy i pozostałe używki są tak samo jak w przypadku każdej innej antybiotykoterapii niewskazane. Jedzenie lekkostrawne nie obciążające żołądka, mało ale częściej, dużo odpoczynku i wsparcie bliskich osób.
Każdy na początku jest przestraszony całą sytuacją, ale później wszystko zaczyna się układać. Na pewno będzie dobrze.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Adrian1975 » 21 Kwi 2013, 14:55

własnie eksperci, jak to jest z małym piwkiem, można czy nie?

wiemy, że generalnie po BEP-ie trzeba nerki płukać, by pozbyć się pozostałości, szczególnie cisplatyny. Piwko na pewno ten proces może wspomóc. W szpitalu dawali nam ostatnia kroplóweczkę która była mocno moczopędna (furosemid?).

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez romi » 21 Kwi 2013, 15:11

Witam
Alkohol jest niewskazany, bo osłabiony leczeniem organizm musi radzić sobie z dodatkowym obciążeniem. Tak jak i papierosy.
Alkohol może dodatkowo w sposób niekontrolowany wzmocnić, lub osłabić działanie leków, a przez to wpłynąć na skuteczność leczenia.
Oczywiście nikt nikomu niczego nie zabroni, ale należy mieć świadomość ewentualnych konsekwencji swojego postępowania.
Zresztą sam organizm wie co jest dobre dla niego, a z tego co się orientuję to smak piwa w czasie chemioterapii niezbyt zachęca do spożywania tego trunku.
A do płukania nerek jest woda i np. moczopędne ziółka, czy wręcz coca-cola - to lepsze niż alkohol.
Pozdrawiam
romi

Postprzez leah39 » 21 Kwi 2013, 16:45

Dziekuje za wasze wsparcie.Bardzo go potrzebuje.
Zaniepokoila mnie informacja ze BEP ma trwac 5 dni a u nas lekarz wybral kurs 3xBEP trzy dniowy treatment .
Czy to dobrze czy zle?
leah39

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości