Przerzut??? Może jednak trzeba było zastosować chemię?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Przerzut??? Może jednak trzeba było zastosować chemię?

Postprzez m9nika » 22 Maj 2013, 15:04

Witam
Ja ze swojej strony dodam, co byś się wyniósł z CO w Bydgoszczy i wybrał ośrodek referencyjny.
viewtopic.php?f=6&t=160
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Piotr1979 » 22 Maj 2013, 15:07

Troll'u jeszcze jedno - uprzedzając trochę fakty - czy RPLND może zostać w tym przypadku wykonane metodą laparoskopową? (chyba mniej inwazyjna?)

P.
Piotr1979

Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez Piotr1979 » 22 Maj 2013, 15:12

m9nika napisał(a):Witam
Ja ze swojej strony dodam, co byś się wyniósł z CO w Bydgoszczy i wybrał ośrodek referencyjny.
http://rjforum.pl/viewtopic.php?f=6&t=160
Pozdrawiam

Cóż... łatwo powiedzieć, trudniej zrobić
Piotr1979

Postprzez troll » 22 Maj 2013, 15:22

Witaj,

Wybór techniki operacyjnej zależy od doświadczenia i możliwości ośrodka (a przede wszystkim doświadczenia i umiejętności operatora). Jeśli będzie taka możliwość to dla Ciebie nawet lepiej. Pamiętaj, że (może to zabrzmi nieco "drastycznie") ale wybór sposobu przeprowadzenia operacji ma dla pacjenta znaczenie w większości przypadków drugorzędne. Stosowanie tych wszystkich ligasure, staplerów i innych "laserów" ma ułatwić pracę chirurgowi a pacjent nawet tego nie odczuwa. Jednak w przypadku laparoskopii jest niewątpliwa korzyść dla pacjenta w postaci dużo mniejszej traumatyzacji tkanek i przez to możliwa jest szybsza rekonwalescencja.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Piotr1979 » 22 Maj 2013, 15:36

Dzięki

Z tego co napisałeś wcześniej 1. PET dalej 2. biopsja (czyli ominąć RPLND) Czy to da właściwy obraz czy też może iść na całość. RPLND jak to operacja miłe nie jest ale tu "gra" idzie o dość wysoką stawkę, więc może warto jednak iść pod skalpel???

P.
Piotr1979

Postprzez troll » 22 Maj 2013, 15:52

Witaj,

Ja bym się skupił na uzyskaniu "w miarę" pewnego wyniku a dobrze "trafiona" BAC daje wynik pewny (pomimo, że tylko z rozmazu i badania cytologicznego, to jednak z możliwością choćby zrobienia dodatkowych barwień immunohistochemicznych a komórki nasieniaka reagują z przeciwciałami przeciwko PLAP i CD117a). A z takim wynikiem od razu jedyną poprawną decyzją będzie chemioterapia. Po prostu istnieje szansa na oszczędzenie Ci RPLND bo stosunkowo mała zmiana (50x30) powinna istotnie zmniejszyć się w wyniku działania chemioterapii. Stąd moja sugestia co do BAC i od razu po niej podjęcie decyzji. Oczywiście PET-CT też może przynieść wartościowe informacje ale czas oczekiwania na to badanie a później na wynik może w sposób istotny opóźnić podjęcie leczenia a czas ma w tej chwili bardzo duże znaczenie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Piotr1979 » 22 Maj 2013, 15:57

Bardzo Ci dziękuję za info.

Niestety w naszym kraju trudno szybko robić tego typu badanie. Pozostaje jeszcze szansa na prywatną usługę PET i zapewne będę szedł tą drogą. Oczekiwanie w Bydgoszczy na NFZ to ok 21 dni. Prywatnie jeszcze nie wiem ale będę się starał to wszystko przyspieszać maksymalnie.

P.
Piotr1979

Postprzez troll » 22 Maj 2013, 16:01

Witaj,

A ja Ci odradzę prywatne PET-CT. Wynik tego badania nie byłby na tyle istotny, żeby ponosić takie kolosalne koszty. Bardziej widziałbym to badanie jako uzupełnienie diagnostyki inwazyjnej i potwierdzenie jej wyniku. Przede wszystkim więc BAC lub ostatecznie RPLND.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Piotr1979 » 22 Maj 2013, 16:07

Dzięki

Emocje mnie trochę roznoszą.

Szkoda że nie trafiłem na to forum jak jeszcze byłem przed operacją. Może wtedy nalegałbym na chemioterapię żeby dobić wszystko i zmniejszyć ryzyko wznowy.

No nic, jest jak jest. Walczę!

Pozdrawiam
P.
Piotr1979

Postprzez oczarownica » 23 Maj 2013, 22:41

Witaj ! nie daj sie zwariowac , nie warto rozpartrywac tego co by było gdyby ..zabiera energię , czas i sieje niepokój i poczucie winy ktore w konsekwencji osłabiaja osobnika zmiejszając jego szanse :o
Słuchaj Trolla i postaraj sie do osrodka referencyjnego dośtać . Jaki masz problem z taką decyzją?jesli mozesz napisz, moze jakos pomozemy go rozwiązać. Trzymaj się i nie wariuj:) Beata :)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości