Nienasieniak jądra - chth, operacja, chth, (?)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak jądra - chth, operacja, chth, (?)

Postprzez marquez » 06 Mar 2011, 10:44

Dziękuję bardzo za podzielenie się swoją wiedzą. Jeszcze spytam o schemat leczenia - czy są inne, do pewnego stopnia równoważne? Chciałbym skonfrontować to, co zaproponują mi lekarze z tym, co już wiem.
marquez

Postprzez troll » 06 Mar 2011, 11:12

Witam,

Przed TIP stosowano schemat VeIP, jednak największy odsetek odpowiedzi daje program TIP i to on powinien być stosowany z wyboru. Istnieje możliwość zastosowania chemioterapii wysokodawkowej z następowym autologicznym przeszczepem komórek hemopoezy izolowanych z krwi obwodowej ale jest to leczenie po pierwsze wciąż eksperymentalne a po drugie zarezerwowane raczej dla chorych ze złej grupy rokowniczej i częściowo pośredniej grupy rokowniczej.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marquez » 23 Mar 2011, 13:34

Witam. :)

Po konsultacjach zdecydowałem się jednak na chemioterapię, schematem VeIP (w ECZ uzyskałem informacje, że te schematy dają statystycznie prawie te same efekty {z racji na małą próbkę danych, zapewne}). Neurolog powiedział, że mogę przebyć jeszcze dwa kursy, choć zapewne, jeśli będzie to potrzebne, zdecyduję się na więcej. Markery oznaczam za niecałe dwa tygodnie, czuję, że spadną, a od 3 III urosły jeszcze bardziej, AFP do 47 ng/ml.
marquez

Postprzez troll » 23 Mar 2011, 17:15

Witam,

Bardzo dobrze, że zdecydowałeś się na dalsze leczenie i będzie nim chemioterapia. Co przemawiało za programem VeIP? Dlaczego konsultowałeś się neurologicznie? Moim zdaniem powinieneś przejść całe leczenie drugiej linii tj. 4 kursy. Walczymy w końcu o Twoje pełne wyzdrowienie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marquez » 23 Mar 2011, 18:30

Z powodu neuropatii - mam dość mocno osłabione odruchy, co ciekawe nie zauważam tego, ale np. już gorsze czucie w stopach tak, lecz nie jest źle. :) Jestem również oczywiście za odsunięciem na drugi plan tych problemów i przejściem całego leczenia, choć już pierwszy kurs dał mi w kość.

Co przemawiało za VeIP? Uzasadnienie, że nie ma dużej różnicy TIP vs. VeIP i opinia lekarza prowadzącego, wydaje mi się, że nie była to zła decyzja.
marquez

Postprzez troll » 23 Mar 2011, 19:09

Witam,

Ewentualnie oddział w którym się leczysz nie ma dostępu do paklitakselu, trzeba to też wziąć pod uwagę. Konsultowałeś się z dr Skoneczną w Otwocku?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marquez » 23 Mar 2011, 21:22

Mają dostęp do taksolu. :) Owszem, konsultowałem się. Na karteczce na dole napisała ew. chemioterapia VeIP vs TIP (gdyby była potrzebna po zabiegu, generalnie była za chirurgicznym rozwiązaniem, lecz te rosnące markery przekonały mnie do Waszego i moich lekarzy zdania).
marquez

Postprzez marquez » 24 Mar 2011, 17:52

Hm, nie wiem, czy mi się pomyliło, czy coś całkowicie zamieszało, ale chyba jednak dostaję VIP...
marquez

Postprzez troll » 25 Mar 2011, 10:40

Witam,

VIP? To nie jest program leczenia drugiej linii. VIP = PEI = cisplatyna, etopozyd, ifosfamid. Takie leki otrzymujesz?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marquez » 25 Mar 2011, 17:30

Wydaje mi się, że tak, ale jeszcze się upewnię.
marquez

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości