Metoda leczenia i konsultacja wyników

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Metoda leczenia i konsultacja wyników

Postprzez troll » 11 Kwi 2011, 22:45

Witam,

Miejmy nadzieję, że dalej będzie ok.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez darekka » 29 Kwi 2011, 21:30

Witam ponownie.W dniu 21.04.2011 dostałem wynik histopatologii a tam napisali:
"OPIS MAKROSKOPOWY
Jądro lewe o wymiarach 6 x 4 x 3cm z powrózkiem nasiennym długości 5cm.Miąższ jądra o wym.4,5 x 3 x 3cm z litym, szarym guzem o średnicy 2,5cm z wylewami krwi,makroskopowo ograniczonym do miąższ jądra,"

"OPIS MIKROSKOPOWY
Rak zarodkowy jądra z obecną martwicą.
CD(30)+, AFP(-)
Guz ograniczony jest do jądra.Nie nacieka najądrza ani osłonek.Nie stwierdza się przekonywujących cech angio- i neuroinwazji. W pozostałym ocenianym miąższu jądra widoczne są cechy intratabular germ cell neoplasia. Powrózek nasienny o prawidłowej budowie,bez nacieku raka
pT1Nx
LPX: 2 "

Wydano skierowanie na CT jamy brzusznej i miednicy mniejszej.
Oto opis badania z 27.04.2011:
"Wykonano badanie trójfazowe TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej z kontrastem 2 fazy.W przestrzeni pozaotrzewnowej, okołoaortalnej po lewej stronie, poniżej lewej nerki, pakiety powiększonych węzłów chłonnych ok.62 x 27 x 27mm.Adenopatii w badaniu nie stwierdzono.Reszt opisu stwierdza że nic ponadto nie wykryto"

A teraz do 16 maja mam czekać na wizytę u urologa-onkologa aby ten po obejrzeniu wyników wydał skierowanie na leczenie chemioterapią,chyba że wcześniej sam coś załatwie. Czekać mam choć czterech lekarzy niezależnie od siebie stwierdziło że niezbędna i konieczna jest chemioterapia a żaden skierowania wydać nie może.
darekka

Postprzez troll » 29 Kwi 2011, 23:25

Witam,

Rada na wstępie. Urolodzy zrobili co było do zrobienia. Teraz czas udać się do lekarza specjalisty onkologa klinicznego (najlepiej centrum onkologii, ewentualnie poradnia onkologiczna). Natomiast na podstawie wyniku TK jednoznacznie można stwierdzić, że w przestrzeni zaotrzewnowej po stronie lewej zmiana węzłowa jest przerzutem. Teraz trzeba wykonać jeszcze TK klatki i rozpocząć chemioterapię, jeśli w klatce będzie wszystko ok, bez zmian, w planie znajdą się 3 kursy wg. programu BEP lub 4 wg. programu EP. Po zakończeniu chemioterapii kontrolne TK - jeśli zmiana niewidoczna - obserwacja, jeśli zmiana przetrwała - RPLND.
Koniecznie zrobić jeszcze markery.

Do onkologa NIE POTRZEBUJESZ skierowania! Powodzenia :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez darekka » 30 Kwi 2011, 13:05

Wiem o tym ale czekać musze bo do urologa-onkologa w Regionalnym Ośrodku Onkologicznym w Łodzi są takie terminy.
Pomyślałem i zapisałem się do CENTRUM ONKOLOGII ? INSTYTUT im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie a tam wizyta już 11 maja.A sądziłem że taki Instytut terminy będzie kosmiczne miał.Tam na pewno będzie onkolog o konkretnej wiedzy.Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez darekka, 04 Maj 2011, 17:39, edytowano w sumie 1 raz
darekka

Postprzez troll » 01 Maj 2011, 12:39

Witaj,

Jak mus to mus. Ale mam nadzieję, że ten lekarz nie jest urologiem zabierającym się za onkologię a onkologiem zajmującym się tematyką nowotworów układu moczowo - płciowego? :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez darekka » 11 Maj 2011, 18:13

Witam wszystkich ponownie.W dniu dzisiejszym po wcześniejszej telefonicznej rejestracji byłem w COI Warszawa a tam po oczekiwaniu dostałem sie do gabinety znakomitej pani onkolog klinicznej, która po kilkunastominutowej wizycie, zajrzeniu w papiery,badaniu bez słowa wydała skierowanie na brakujące TK klatki, krew, markery i co najciekawsze skierowanie na chemioterapię BEP w 3 cyklach po 4 dni pobytu w szpitalu oraz cotygodniowych dolewkach lub jeśli zlecone badania wyjdą trochę gorzej na 6 cykli po 6 dni w szpitalu oraz cotygodniowe dolewki.
Generalnie jestem w szoku jak to tam szybko i sprawnie działa:7 dni czekania na wizytę, wizyta(badania) i kolejne 7 dni czekania na chemioterapie, a wszystko to bez cienia wątpliwości i przy pełnej zrozumienia relacji z pacjentem.Wszystko zostało "łopatologicznie" czyli zrozumiale wytłumaczone.PEŁNA PROFESKA pani onkolog.
darekka

Postprzez troll » 11 Maj 2011, 19:51

Witam serdecznie,

Gratuluję dobrego wyboru, COI Warszawa to znakomity adres. Kto Cię przyjmował?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez darekka » 12 Maj 2011, 20:03

specjalista onkologii klinicznej Pani Grażyna Poniatowska- osoba wyraźnie znająca się na rzeczy i bardzo otwarta na pacjenta.
darekka

Postprzez troll » 12 Maj 2011, 20:16

Witam,

Jednym słowem świetnie trafiłeś :) Pani doktor jest bardzo dobrym i rzeczowym lekarzem.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez darekka » 16 Maj 2011, 17:50

Takie miałem wrażenie.Z dobrych wiadomości na TK KLATKI zmian nie stwierdzono.W środę na oddziale poznam wyniki markerów i się dowiem który wariant chemii będzie zastosowany.Pozdrawiam
darekka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości