czy to już rak!!!

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: czy to już rak!!!

Postprzez marekczarny3@o2.pl » 12 Maj 2011, 06:31

Witam dziękuje za cenne informacje.Mam pytanie,co mam zrobić jeżeli badanie TK jest póżniejsze niż termin usunięcia jądra czy lepiej zaczekać na wyniki czy iść na zabieg,tymbardziej że wczoraj otrzymałem skierowanie od pulmuntologa na wykonanie TKklatki pierśiowej,ze względu na porównanie zdjęć ,bo w najnowszym wyszło że jest widoczneguzek wielkości7mm.Co mam zrobić czekać na wszystkie wyniki czy wycinać. :(
marekczarny3@o2.pl

Postprzez dar122333 » 12 Maj 2011, 08:38

Witam!

Na ta chwilę najważniejsze jest poddanie się operacji a to czy TK będzie tydzień, dwa przed operacją czy po nie ma większego znaczenia. Ważne aby TK było zrobione przed wdrożeniem leczenia np. chemioterapia aby można było porównać skuteczność leczenia.
Apropo problemów z dostaniem się na tomografię, z Twoich postów widzę że jesteś z moich okolic. Mi udało się porobić TK w Świdnicy w "Latawcu" wystarczy, że poprosisz osobę która będzie wystawiać skierowanie o dopisek CITO i w Świdnicy tomograf masz z dnia na dzień. Tak było w moim przypadku. Co do szpitala w Legnicy to złych opinii nie słyszałem. Ważne żeby prawidłowo przeprowadzili Ci zabieg i wysłali guz na histpat a resztą już się zajmą np. w DCO.

Pozdrawiam!
dar122333

Postprzez dar122333 » 12 Maj 2011, 09:15

Jeszcze jedno :) jeśli już zostaniesz przyjęty na oddział to poproś lekarza o tomograf aby mieć pełen obraz choroby, nie powinien robić problemów tym bardziej, że są ku temu podejrzenia; RTG jak i sama choroba w której standardem jest wykonanie TK.

nom to tyle :)
dar122333

Postprzez troll » 12 Maj 2011, 11:24

Witam,

Najważniejsze przed zabiegiem jest oznaczenie wartości markerów nowtoworowych (AFP, bHCG, LDH), reszta badań tj. tomografia klatki, brzucha i miednicy mogą zostać wykonane po zabiegu usunięcia jądra, w żadnym wypadku natomiast nie może się zdarzyć, że czekasz na tomografie i dlatego odsuwasz w czasie zabieg usunięcia jądra! Zabieg musi odbyć się jak najszybciej - im szybciej tym lepiej!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marekczarny3@o2.pl » 12 Maj 2011, 21:26

Dzięki Troll za tak ważne dla mnie informację i oczywiście postąpie tak jak mi radzisz,jeszcze raz dziękuje!!!!
marekczarny3@o2.pl

Postprzez troll » 13 Maj 2011, 18:11

Witam,

W razie wątpliwości, problemów naturalnie pisz :) Powodzenia!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

co dalej po usunięciu

Postprzez marekczarny3@o2.pl » 20 Maj 2011, 19:40

Witaj Troll jestem już po zabiegu usunięcia jądra ale dalej mi nic nie robią,czy to tak ma byc ,mineła właśnie 2doba a ja nic nie biorę.Proszę o odpowiedż z góry dziękuje.
marekczarny3@o2.pl

Postprzez troll » 20 Maj 2011, 21:15

Witam,

Po zabiegu powinieneś mieć oznaczone ponownie markery (AFP, bHCG i LDH) i udać się do domu, żeby dojść do siebie. Teraz będzie najlepszy czas na zrobienie wspomnianych badań obrazowych (TK klatki, jamy brzusznej i miednicy małej) oraz po skompletowaniu badań musisz odbyć wizytę u onkologa klinicznego tak jak o tym rozmawialiśmy. Mniej więcej za 3 tygodnie powinieneś otrzymać od szpitala w którym byłeś operowany wynik histopatologiczny usuniętego jądra (ten wynik informuje o tym jakiego rodzaju nowotwór rozwijał się w Twoim jądrze i od niego zależy jakie leczenie zostanie przeprowadzone).
A więc teraz czas na (w kolejności):
- markery po operacji
- załatwienie tomografii klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy
- po 3 tygodniach od zabiegu odebranie wyniku histopatologicznego
- wizyta u onkologa celem ustalenia sposobu dalszego leczenia

Trzymaj się!
Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

co dalej!!!

Postprzez marekczarny3@o2.pl » 02 Cze 2011, 19:29

Witam!!Otrzymałem właśnie wynik badania histopatologicznego i brzmi on tak;zmiana średnicy 50mm,ograniczona do miąszu jądra,rozpoznanie;Seminoma.Co to jest i jak długo się to leczy i czy jest to wogóle wyleczalne!!!
marekczarny3@o2.pl

Postprzez troll » 02 Cze 2011, 19:46

Witaj,

Zmiana jest nowotworem złośliwym - nasieniakiem (seminoma). Jej spory rozmiar sugeruje, że istnieje prawdopodobieństwo rozsiewu choroby ale póki co to tylko jakieś prawdopodobieństwo. Aby sprawdzić, czy nowotwór zdążył przerzutować konieczne jest wykonanie badania tomograficznego, z tego co pamiętam miałeś je umówione? Czy po operacji zostały oznaczone markery nowotworowe o których wspominałem? Teraz nadszedł czas na konsultację onkologiczną - czeka Cię więc wizyta w poradni onkologicznej. Lekarz onkolog również może wystawić zlecenie (skierowanie) na badanie tomograficzne. Choroba jest w pełni wyleczalna nawet w zaawansowanych stadiach. Kwestia skutecznego leczenia zależy jednak od szybkości jego wdrożenia dlatego najważniejsze jest jak najszybsze wykonanie TK klatki + brzucha i miednicy oraz skonsultowanie się z lekarzem onkologiem.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości