Nienasieniak Jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak Jądra

Postprzez marek26da » 21 Cze 2011, 18:58

dzięki trollu w poniedziałek zapytam o co kaman z tymi 28dniami oraz z tymi dawkami przez 4dni.
A tak na marginesie drugi dzień chemii, jak na razie nawet lepszy od pierwszego. Zero nudności , za to głodny cały dzień , jem wszystko w ilościach hurtowych :)
chyba nie ma zadnych ograniczeń co do jedzenia w trakcie chemii co?!
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez marek26da » 25 Cze 2011, 19:18

Witam,
Adamowo wcześniej zapisał coś o leku przeciw zaparciom. Czy można go stosować w trakcie chemii i jaki to lek bo na chwilę obecną mam bóle brzucha i wielkie zaparcia i chciałbym sobie jakoś pomóc tak więc jaki lek mogę kupić i bez problemu przyjąć?
Wielkie dzięki za odpowiedz.
A tak na chwilę obecną to poza zaparciami , mdłościami , osłabieniem i tym że nie mogę się za cholerę skupić i skoncentrować na niczym to jest w miarę ok. Ciekawe jak będzie po dolewce w ponbiedziałek.
Pozdrawiam i czekam aż ktoś mi coś napisze o tym leku na zaparcia bo już zaczyna mnie to męczyć... :)
marek26da

Postprzez troll » 25 Cze 2011, 20:03

Witaj,

Przede wszystkim powinieneś otrzymać osłonowo omeprazol (np. Polprazol). Lek ten zapobiega między innymi nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Na zaparcia możesz zastosować syrop Laxopol, ewentualnie czopki Bisacodyl na bardzo uciążliwe zaparcia, jednak zastosowanie jakiegokolwiek leku powinieneś skonsultować z lekarzem.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 25 Cze 2011, 20:18

Trollu otrzymałem od pielęgniarek lek Attosa to chyba to samo co omeprazol?
Czyli rozumiem że te leki które wymieniłeś mam na razie nie używać? Do lekarza dopiero w poniedziałek idę a zaparcia mam na chwilę obecną plus bóle brzucha spowodowane tymi zaparciami. Aktualnie piję kefir ;/ może coś pomoże. No dobra w takim razie jakoś przetrzymam do tego poniedziałku.
Dzięki i pozdrawiam
marek26da

Postprzez adamwo » 25 Cze 2011, 21:31

Witam, Attosa to lek przeciwymiotny, nie na zaparcia. Na zaparcia mam Bisacodyl VP, lekarka mi go przepisała, powiem , że dobrze się spisuje.
Zaparcia miałem narazie tylko podczas 1 kursu , tylko pierwsze 5 dni. Teraz jestem podczas 2 kursu, dzisiaj skończyłem 2 dzień, poki co bez zaparć.
adamwo

Postprzez marek26da » 25 Cze 2011, 22:16

Dzięki adamwo,
W takim razie w poniedziałek będę mówił lekarzowi aby mi tez to przepisał bo od poniedziałku z dnia na dzień brzuch boli coraz bardziej a jeszcze w ... nie byłem :)
Ogólnie dzisiaj to przesada z tym brzuchem, nawet ten kefir nie pomaga...
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
marek26da

Postprzez adamwo » 26 Cze 2011, 09:30

Witaj Marku, miałem podobnie jak Ty kilka dni bez... meczyłem się trochę , ale ten lek pomógł mocno , narazie jak ręka odjął, nie mam tego problemu :)
adamwo

Postprzez troll » 26 Cze 2011, 16:06

Witam,

A ja standardowo zdziwię się, czemu nie otrzymałeś tego leku rutynowo podczas wypisu z kursu :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 27 Cze 2011, 13:04

Witam,
ja już po dolewce bleo , morfologia prawie idealna.
Co do 28io dniowego cyklu, nastąpiła pomyłka w papierach i jednak będzie normalny 21dniowy cykl.
Co do zaparć lekarz powiedział że mogę kupić i używać tego syropu co podał troll - lexopol - bez problemu w trakcie.
Natomiast jeśli chodzi o ten omeprazol osłonowo to lekarz zadecydował żeby go nie używać w ogóle ponieważ wg. niego ten lek współpracuje z komórkami nowotworowymi i pozwala im się bardziej rozwijać dlatego nigdy nie nie przepisuje swoim pacientom.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam ze słonecznego Władysławowa :)
Ja lecę na plaże :)
marek26da

Postprzez kiper » 28 Cze 2011, 14:54

Chyba tez polece po ten syropek ;) jestem tydzień po 2 dolewce bleo w drugim cyklu i tez jeszcze trochę z zaparciami się męcze...
uwazaj tylko na tej plaży na słońce :) mnie się kazali filtrem 50-tka smarowac bo jakies plamy podobno wyskoczyc moga.
IB non-seminoma; Orchdektomia 04/2011; 2x BEP 05-06/2011; 34 lata
kiper

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości