Nienasieniak Jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak Jądra

Postprzez marek26da » 11 Lip 2011, 04:20

Witam,
Otóż dziś powinienem zacząć drugą serie chemii. Mam pytanie, ponieważ nie spałem całą noc, miałem i nadal mam wielki ból zęba.
Stąd moje pytanie, bo widzę że ząb raczej sam nie przestanie boleć, a ból jest nie do zniesienia.
Czy mogę dzisiaj po podaniu chemii udać się do dentysty, już może nie w celu leczenia tego zęba bo wiem że nie powinienem , ale chociażby w celu zatrucia go, aby tak nie bolał?
czekam na odpowiedz i pozdrawiam
marek26da

Postprzez marek26da » 11 Lip 2011, 20:24

Problem rozwiązany.
Chemia przełożona na przyszły tydzień ze względu na słabe wyniki krwi.
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez kiper » 19 Lip 2011, 23:03

Mam nadzieję, że krew się poprawiła i wszystko idzie zaplanowanym torem...
IB non-seminoma; Orchdektomia 04/2011; 2x BEP 05-06/2011; 34 lata
kiper

Postprzez marek26da » 20 Lip 2011, 16:53

Witam,
Tak krew była ok tak więc od poniedziałku mam znów chemie. Dzisiaj 3ci dzień drugiego kursu.
Jak na razie daję radę.
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez marek26da » 25 Lip 2011, 18:17

Witam,
Dziś rozmawiałem z lekarzem i powiedział mi, że jednak przewiduje dla mnie 4 chemie chociaż w razie gdybym fatalnie znosił 3 kurs , ewentualnie może zrezygnuje z tego 4go cyklu. Jednak na chwilę obecną będą to 4kursy :/
Trollu kiedyś wysłałeś mi schematy działania organizacji zdrowia (czy coś takiego) w którym było bodajże napisane że najlepszym wyjściem dla mnie są 3x BEP a nie 4 x BEP.
Co myślisz w obecnej sytuacji? (skoro w histo-pat wyciętego węzła były żywe utkania takie same jak w jądrze) Czy powinienem się godzić na ten czwarty kurs, czy jednak przedyskutować to z lekarzem?
Czy jeśli faktycznie otrzymam ten czwarty, to on mi coś da?
Pozdrawiam , a tak na marginesie zakończyłem 5cio dniowy drugi kurs, dziś już jestem po dolewce.
Samopoczucie średnio przez weekend, jednak dziś już w miarę się czuję.
Najgorsze są wymioty, ale trzeba dać radę...
Jeszcze raz pozdrawiam
marek26da

Postprzez marek26da » 27 Lip 2011, 13:30

Podobno jestem uczulony na CisPlatyne ponieważ wyszły mi plamy dziwne jakieś na skórze.
Lekarz zapisał mi lek sterydowy ENCORTON 40mg dziennie oraz Ipp 20mg dziennie.
Brał ktoś już te leki? Czy są jakieś skutki uboczne, ponieważ dziś pierwszy raz zjadłem te leki i czuję się okropnie, brzuch mnie boli itd.
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez adamwo » 27 Lip 2011, 15:39

Witaj Marku, ja brałem Encorton, ból brzucha to myślę raczej od chemi, po Encortonie strasznie chciało mi się jeść oraz nalało mnie na całym ciele, twarz się zmieniła, zbiera się dużo wody podskórnej.
adamwo

Postprzez marek26da » 08 Sie 2011, 13:53

Witam,
Dziś pierwszy dzień trzeciego kursu i mam nadzieję że ostatniego , choć lekarz chce dać cztery.
Od dwóch - trzech dni już znów chce mi się wymiotować. Myślę że to kwestia psychiki bo zawsze najbardziej chciało mi się wymiotować przed rozpoczęciem chemii, od rana w domu albo jak już czekałem na swoją dawkę.
Aktualnie przebywam pod kroplówką, wielkości się nie zmieniły, czyli 200mg etopozyd, 40mg cisplatyna, 30mg Bleo + atossa na kaca :)
Wyniki krwi nie za ciekawe , prawie wszystkie wartości poniżej normy, albo powyżej, jednak płytki krwi w normie dlatego lekarz zdecydował się podać chemię.
Aha , pierwszy raz od rozpoczęcia chemii miałem robione markery. Całe szczęście w normie. Nieszczęsny AFP - 4.88 (norma do 5.8)
Piszę to w razie jakby ktoś się interesował co u mnie :):):)
Pozdrawiam wszystkich :)
marek26da

Postprzez troll » 09 Sie 2011, 14:18

Witaj,

Oczywiście, że się interesujemy :) Zawsze możesz wziąć dodatkową dawkę Atossy, choć myślę, że dasz radę. To tak jak piszesz kwestia psychiki.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kiper » 11 Sie 2011, 15:56

Marek, psychika i Twoje nastawienie jest super ważne... . ale krew na pewno dojdzie do właściwych parametrów. u mnie tylko że po drugim kursie w 4 tyg po ostatniej dolewce bleo wszystkie parametry krwi wróciły do normy. Także u Ciebie też sie wszystko unormuje
pozdrawiam
Michal
IB non-seminoma; Orchdektomia 04/2011; 2x BEP 05-06/2011; 34 lata
kiper

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości