Przykra sprawa

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Przykra sprawa

Postprzez boję się » 25 Sty 2012, 10:31

Jeżeli istnieje cień podejrzenia, że wykryta zmiana jest zmianą nowotworową, można od razu zgłosić się do najbliższego Centrum Onkologii - rano ustaw się po numerek i czekaj na swoją kolej (niestety kolejka jest długa). Jeszcze tego samego dnia dowiesz się co to za paskudztwo. Nie każdy wie, że tak można. Ja też najpierw chodziłem po skierowanie do ogólnego, potem 3 tygodnie czekałem na urologa z NFZ, który i tak kazał mi zrobić USG prywatnie (120zł - robiłem w W-wie), bo sprzęt jaki mają w przychodniach nie zawsze jest dokładny.
Kiedy zgłosiłem się wreszcie do CO w Warszawie powiedzieli mi, że JEŻELI COŚ PODEJRZEWAŁEM POWINIENEM OD RAZU ZGŁOSIĆ SIĘ DO CENTRUM ONKOLOGII - tam zrobią Ci USG tego samego dnia i oczywiście bezpłatnie. Dlatego Tobie tak właśnie radzę.

Powodzenia! :)
boję się

Postprzez 11395774 » 25 Sty 2012, 19:03

Mieszkam w Kielcach a onkologie mam w mieście.Więc jutro postaram się pójść. Po konsultacji/ badaniach powinienem otrzymać informację co to jest ? A dalsze informacje co powinienem zrobić otrzymam ? Mam prośbę pomożecie mi porozmawiać z rodzicami co mam powiedzieć bo okropnie się boję :cry:
11395774

Postprzez romi » 25 Sty 2012, 21:21

Witaj
Lekarz onkolog wszystko Ci powie, a jeśli czegoś nie będziesz rozumiał, albo będziesz miał wątpliwości to pytaj lekarza. Dowiesz się również co dalej i wtedy będziesz miał o czym rozmawiać z rodzicami. Na każdym oddziale onkologii jest psychoonkolog. To taki ktoś kto właśnie pomaga w takich sytuacjach jak Twoja. Poproś lekarza żeby umożliwił Ci rozmowę z psychoonkologiem, na pewno uzyskasz pomoc i radę. Głowa do góry, wszystko będzie dobrze, napisz jak poszło :)
romi

Postprzez Maja25 » 26 Sty 2012, 15:42

Powiedz rodzicom że jądro Ci urosło a to może być objaw nowotworu. Pokarz im a jak to zbagatelizują to niech poczytają w internecie. Niech cie umówią jak najszybciej do urologa choćby nawet prywatnie. U nas to koszt 50zł chyba, że najpierw do rodzinnego. Lepiej zaraz pukać w odpowiednie drzwi.Mąż wstydził się powiedzieć mi nawet 2 miesiące a potem czekało go dłuuugie leczenie. Działaj wreszcie.
Maja25

Postprzez 11395774 » 27 Sty 2012, 17:08

Sory, że tak długo nie pisałem ale w czwartek pojechałem z samego rana do lekarza rodzinnego który skierował mnie do chirurgi z objawem przepukliny póżniej dowiedziałem się też, że mam wodniaka więc nie jest to żaden rak jądra. W poniedziałek mam mieć ostateczne badania a termin zabiegu mam omówić później, Dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc. ;)
11395774

Postprzez romi » 27 Sty 2012, 18:38

Witaj
Widzisz, że nie było się czego wstydzić i bać. Dobrze, że tak wyszło. Teraz tylko musisz wszystkiego pilnować, a na przyszłość kontroluj swoje jądra i jeśli cokolwiek Cię zaniepokoi to nie zwlekaj i idź natychmiast do lekarza. Lepiej dmuchać na zimne. Powodzenia
romi

Postprzez Maja25 » 27 Sty 2012, 20:36

:P Całe szczęście!! Bywaj zdrów
Maja25

Postprzez tekla262 » 27 Sty 2012, 23:47

Super wiadomość. Trzymaj się ciepło i duuuuuuużo zdrowia życzę :)
tekla262

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości