I tak to jest kiedy obawy się sprawdzają

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: I tak to jest kiedy obawy się sprawdzają

Postprzez troll » 19 Wrz 2012, 20:02

Witaj,

Bardzo sensowny to pomysł - radioterapia jest metodą leczenia, która praktycznie w świetle nowoczesnej wiedzy o nowotworach jądra pozostaje na samym końcu i jest zarezerwowana np. dla leczenia przerzutów nowotworowych do kości, przerzutów do OUN czy nieresekcyjnych zmian resztkowych. CO-I to będzie bardzo dobry wybór!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Wolan86 » 28 Lis 2012, 13:23

No to mały update sytuacji:
Ja. póki co dalej pod obserwacja na początku stycznia następna tomografia i kontrola markerów
Mój tata zakończył 4 cykl bep, tomografia wykonana po 3 cyklu nie wykazała żadnych zmian, wiec nawet żaden zabieg nie był konieczny. Jedyne co mnie martwi to to że ma obniżony poziom czerwonych krwinek (spadł mu w porównaniu do stanu zaraz po 4 cyklu bep).
Na razie czekamy aż morfologia się unormuje bo chyba póki co może wariować...
Wolan86

Postprzez troll » 28 Lis 2012, 13:40

Witaj,

Oczywiście, że może. Cytostatyki nie działają tylko w momencie podania ale także w pewnym czasie po ich podaniu (w zależności od stężenia, ich czasu biologicznego półtrwania itd. itd). Poza tym szpik potrzebuje czasu aby się zregenerować, to nie jest tak, że jeśli nie ma czynnika upośledzającego jego działanie to już będzie ok - wszystko wymaga czasu. Gratuluję dobrych wyników :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Wolan86 » 28 Lis 2012, 13:49

Dzięki za utwierdzenie w przekonaniu, że to nic strasznego.
Też tak śądzimy zwłaszcza że nie minął nawet miesiąc od zakończenia terapii więc czekamy, a póki co dieta bogata w żelazo :)
Wolan86

Postprzez Wolan86 » 08 Lut 2013, 09:36

Kolejny mały update w nowym roku :)
U mnie i mojego Taty wyniki jak najbardziej poprawne (u mnie przy ostatnim badaniu tylko LDH było trochę zawyżone, badanie 3 stycznia wiec może jeszcze wyżerka świąteczna miała coś do powiedzenia)
Martwi mnie tylko inna rzecz odczuwam pewien dyskomfort na pograniczu bólu w miejscu zabiegu, głównie jak źle usiądę bądź się położę, czasem odczuwam ból jakby jądra jednak zawsze przy badaniu wychodzi ze to ból promieniujący właśnie z okolic blizny po zabiegu. Zauważyłęm również że wróciło mi czucie w tamtych okolicach i już ten obszar nie jest taki drętwy w odczcuciu podczasdotykania
Moje pytanie czy to normalne objawy ??
Wolan86

Postprzez troll » 13 Lut 2013, 01:37

Witaj,

Oczywiście, to najprawdopodobniej normalne objawy. Czucie miejsca operowanego wraca w przeciągu dwóch lat od zabiegu (choć u niektórych jest toi znacznie wcześniej, u niektórych czucie nigdy nie wraca do stanu normalnego). Takie bóle mogą się zdarzać szczególnie przy zmiennej pogodzie itd. To niestety normalne i trzeba do tego przywyknąć. Ale jest na to także sprawdzona recepta :) Zero użalania się nad sobą a maksimum zaangażowania w sprawy pozachorobowe!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości