Piotrek z Łodzi - 32 lata - pT1B N0 M0 S0 - nienasieniak.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotrek z Łodzi - 32 lata

Postprzez PiotrekzŁodzi » 02 Sty 2024, 20:31

Brzmi jakbyśmy byli na tej samej urologii...
PiotrekzŁodzi

Postprzez Piotrek30 » 02 Sty 2024, 21:02

Mi usuwano jądro w Pabianicach. Też prosiłem o skierowanie na TK, urolog na bank wiedział że będzie trzeba ją zrobić bo trochę mi o RJ poopowiadał ale nawet po odbiorze histopatu nie wystawił skierowania na TK bo „onkolog wystawi”. No i onkolog wystawił ale co się najadłem stresu i niepokoju przez dłuższy okres czekania na obraz to moje.
Piotrek30

Postprzez Uroboros » 02 Sty 2024, 21:18

Większość błędów wynika z niewiedzy lub opieszałości. To że ktoś jest lekarzem nie znaczy że jest nieomylny i zjadł wszystkie rozumy. I to nie dotyczy tylko lekarzy ale i innych profesji
Uroboros

Postprzez Bart09 » 02 Sty 2024, 22:50

Hej Piotrek,

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że markery jednak nie dają jednoznacznego obrazu i trzeba jak najszybciej cisnąć o TK. U mnie trochę mniej niż rok od wycięcia jądra (nasieniak) markery utrzymywały się w normie. Odebrałem 3-4 wyniki nie wskazujące na nic niepokojącego. W pewnym momencie nawet nierozważnie opowiadałem wszystkim jaki to jestem już zdrowy i nagle cios w pysk bo w lipcu tego roku po odebraniu wyników markerów (idealne) odebrałem jeszcze TK w którym wyszło że jednak raczysko skumulowało się w węźle chłonnym zaotrzewnej i czeka mnie chemia 3xBEP. Na razie chemia ładnie załatwiła sprawę i czeka mnie kontrola przez kolejne miesiące/lata.

Także tylko badania obrazowe są w stanie ukazać dokładny obraz tego co w Tobie siedzi, wyniki krwi za bardzo mnie zawiodły.
Bart09

Postprzez PiotrekzŁodzi » 02 Sty 2024, 23:00

Doskonale o tym wiem, że same wyniki markerów nie są mocno miarodajne, dlatego o TK będę cisnął i zrobię je jak najprędzej.
Możesz napisać jak u Ciebie to wyglądało? Miałeś ścisłą obserwację? Nie zaproponowano Ci wlewu z karboplatyny?
PiotrekzŁodzi

Postprzez Bart09 » 03 Sty 2024, 18:34

W moim przypadku TK udało się zrobić jeszcze przed orchidektomią, dlatego trochę dziwi mnie to że nie dostałeś wcześniej skierowania. U mnie od razu w dniu rozpoznania (koniec września 2022) dostałem skierowanie do szpitala + na TK miednicy, brzucha i klatki piersiowej do zrobienia jak najszybciej, pomimo braku jakiegokolwiek bólu. Faktycznie okazało się że rak nie rozprzestrzenił się, w sposób widoczny, poza jądro dlatego na operacji poprzestano. Po zabiegu dostałem skierowanie do poradni onkologicznej w celu dalszej diagnostyki i obserwacji. Wybrałem UCK w Gdańsku ze względu na lokalizację i dobre opinie. Wygląda na to że tamtejsi lekarze bardziej skłaniają się ku aktywnej obserwacji, jeżeli nie ma widocznych przerzutów, dlatego nie proponowano mi karboplatyny, może to błąd a może nie, ciężko mi to stwierdzić, wtedy cieszyłem się że nie czeka mnie żadna chemia. Czytałem że w części przypadków, kiedy rak jest tylko w obrębie jądra, przerzuty mogą się nigdy nie pojawić. W moim przypadku niestety tak nie było. Tak jak wspominałem, badania markerów do lipca 2023 były idealne, od operacji badałem je chyba 4-5 razy, do końca nie już nie pamiętam. TK ktore wykonywałem w lutym 2023 nie wskazywało na przerzuty i nastroiło mnie pozytywnie, do lipca, kiedy odebrałem TK już z widocznie powiększonym węzłem chłonnym. Wtedy już nie było innej ścieżki jak 3xBEP.

Na ten moment, tak jak pisałem, nowotwór się wycofał a ja muszę skontrolować markery w marcu i wykonać USG kontrolnie.
Bart09

Postprzez vader777 » 03 Sty 2024, 18:40

To teraz mnie też trochę wystraszyłeś :)
,bo ostatnie TK miałem końcem października i mam wizytę końcem lutego,ale bez TK-będę musiał ich cisnąć,bo markery mam oki,ale z tego co piszesz trza i tak uważać.
vader777

Postprzez PiotrekzŁodzi » 05 Sty 2024, 18:14

Hej,
Dziś byłem na zdjęciu szwów, rana goi się bardzo ładnie, po zdjęciu w zasadzie nie czuć, że było coś robione ;-)
Co do badań. Dostałem skierowanie na TK klatki piersiowek, miednicy i jamy brzusznej + markery LDH, AFP i Beta HCG.
W kwestii terminów, mam otrzymać na początku przyszłego tygodnia telefon z terminem TK, markery mam zrobić 3-4 dni przed TK. Histopat powinien być do końca przyszłego tygodnia. Po uzyskaniu kompletu badań odbędzie się konsylium i zaproponowane dalsze leczenie. Wtedy też mam podjąć decyzję czy decyduję się na leczenie w szpitalu im.Kopernika czy gdzie indziej. Dostałem zapewnienie, że jestem traktowany priorytetowo ze względu na RJ i w moim odczuciu, mimo problemów ze skierowaniem itd. uważam, że coś w tym jest. Po prostu, proza leczenia w szpitalu wojewódzkim...

Jak pisałem wcześniej, napisałem już do dr.Sarosieka który przebywa obecnie na zasłużonym urlopie. Docelowo chcę się leczyć w Magodent. Po napisaniu ostatniego maila trochę się temat ruszył, więc chcę to mu przekazać z informacjami, że czekamy na wyniki. Po ich otrzymaniu, prześlę całość i poczekam na odpowiedź jak On to widzi.
PiotrekzŁodzi

Postprzez Uroboros » 05 Sty 2024, 21:52

Markery powinieneś mieć już, w sensie najdalej tydzień po zabiegu. Zrób lepiej prywatnie, nie kosztuje to fortuny a może być ważne
Uroboros

Postprzez PiotrekzŁodzi » 05 Sty 2024, 21:55

No właśnie i tutaj nie jestem do końca pewny, dr.Sarosiek mówi o dwóch-trzech tygodniach po operacji. Nie mówię, że nie masz racji, ale sam zerknij ;)
https://www.instagram.com/reel/C0HrKNZo ... BiNWFlZA==
PiotrekzŁodzi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości