obustronny rak jądra - rokowania

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: obustronny rak jądra - rokowania

Postprzez gabrysia1 » 05 Wrz 2012, 22:17

pytanie do trolla
w związku z obrazem PET i zamieszczonymi wynikami jak sądzisz powinno być RPLND????? co dalej?
gabrysia1

Postprzez troll » 06 Wrz 2012, 22:06

Witam,

Jedynym możliwym wyjściem w chwili obecnej jest obserwacja. Nie ma wskazań do żadnego dodatkowego leczenia :) Myślę nawet, że w kolejnych badaniach obrazowych zmiana będzie wciąż ulegać zmniejszaniu - organizm poradzi sobie ze "szczątkami" guza.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez gabrysia1 » 30 Wrz 2012, 15:21

hej jesteśmy po kolejnej wizycie kontrolnej wszystko ok zlecono kolejny tomograf oraz markery na 5.11.2012 czyli po 3 m-cach od PET-a proszę podajcie schemat kolejnych badan kontrolnych chodzi mi o częstotliwość ich wykonywania ( wiem że gdzie już to było podawane, przy którymś poście - przez TROLLa ale jakoś nie mogę znaleźć - będę wdzięczna) :D
gabrysia1

Postprzez troll » 30 Wrz 2012, 15:30

Witam,

Obserwacja tutaj (na samym dole):
viewtopic.php?f=6&t=192
:)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez gabrysia1 » 30 Wrz 2012, 19:47

jeżeli dobrze zrozumiałam (wg tabeli zamieszczonej na podanej przez TROLLA stronie przy rozpoznaniu IIB) to w pierwszym roku

markery co 3 miesiące
prześwietlenie co 4 miesiące
tomograf co 6 miesięcy

poprawcie mnie jeżeli coś nie tak
gabrysia1

Postprzez gabrysia1 » 30 Wrz 2012, 19:55

jeszcze w nawiązaniu do poprzedniego postu- a jak nie dała skierowania na prześwietlenie tylko zleciła tomograf klatki, miednicy i brzucha to jest problem??? w tabeli nie ma zapisu tomografu klatki piersiowej tylko opcjonalnie prześwietlenie czy możemy to stosować zamiennie???
gabrysia1

Postprzez troll » 30 Wrz 2012, 20:58

Witam,

TK klatki, brzucha i miednicy jest odpowiednim postępowaniem :) Myślę, że rozsądną opcją jest robienie kompletu badań co 3,4 miesiące w pierwszym roku obserwacji.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez gabrysia1 » 04 Lut 2013, 22:22

w związku z zbliżającym się kolejnym terminem tomografu przygotowujemy się i kompletujemy wyniki
aby uniknąć ponownych perturbacji z kreatyniną - ostatnio trzeba było się przepłukać zrobiliśmy dzisiaj wynik i niestety kreatynina na poziomie 2,2mg/dl (przy normie 0,0-1,3 mg/dl) i niestety od ostatniego badania 2 m-ce temu wzrost o 0,2 a jeszcze poprzednio w X/2012 było 1,8. Niepokoją mnie te nerki, byliśmy u nefrologa ale nic nie zapisał, kazał dużo pić i czekać aż wrócą do normy ( no nie chcą jakoś wrócić)
mam pytanie co robić???czekać ? czy zmienić nefrologa, - a dodam jeszcze że onkolog na ostatniej wizycie na zapytanie co z tą kreatyniną zaproponował aby przed TK przez ok 3 tygodnie przyjmować ACC to niby pomaga zbić poziom kreatyniny- co o tym sądzicie - TROLLu jak myślisz????
gabrysia1

Postprzez gabrysia1 » 03 Maj 2013, 14:33

minał rok od podania ostatniej chemii, zrobilismy kolejne wyniki oto one;
AFP 2,02 (0,0-6,0)
bHCG <1,00
LDH 216 (100-248)
AST 20 (15-35)
ALT 35 (15-45)
kreatynina 2,0 (0,0-1,3)
kwas moczowy 9,8 (2,6-7,2)
mocznik 56 (15-45)

i moje pytanie do Was:
1. co robić z tą kreatyniną, kwasem moczowym, mocznikiem ewidentnie nerki pracuja słabo fakt wyniki w porównaniu z poprzednimi z lutego trochę lepsze ale wciąż ponad normę???
2.w związku z tym że w tomografie wyszły zmainy w segmencie 6 wątroby (opis najprawdopodobniej torbiel) zrobilismy próby watrobowe - chyba ok?., czekamy jeszcze na USG a może to być coś więcej???
3. Darek ma bardzo często spuchnięte dłonie i palce od rąk jakby go pogryzły pszczoły- czy to jest związane z nerkami???
4. czasem bola go piersi - może ginekomastia??? czytałam ostatnio że może to mieć związek z przyjmowaniem testosteronu (czasem sobie pozwala na nieregularność z zastrzykach stąd może rozchwianie w gospodarce hormonalnej?)
A tak ogólnie to w porządku, pracuje jak szalony czasem tylko ma takie zawiechy ale już chyba zapomina choć momentami jeszcze wspomina smak chemii brrr, brrr
gabrysia1

Postprzez m9nika » 03 Maj 2013, 19:10

Witam
Markery bardzo ładne :)
Opuchnięte ręce i nogi prawdopodobnie mogą wynikać z nadmiaru płynów w organizmie i takie objawy również towarzyszą chorobom nerek. Należało by wybrać się do specjalisty urolog? nefrolog? ale najlepiej zacząć od lekarza rodzinnego.
Natomiast bolące piersi należy skonsultować z endokrynologiem.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości