Katowice-carcinoma embryonale necroticans

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Katowice-carcinoma embryonale necroticans

Postprzez romi » 06 Sie 2013, 20:30

Witaj
Sporo przeszedłeś, ale na szczęście dobrnąłeś do końca. Miałeś mniej szczęścia niż inni, dla Ciebie chemia była dużym wyzwaniem i doświadczyłeś wielu przykrych skutków ubocznych. Nadal jeszcze je odczuwasz. W pierwszym kursie pominięto dolewkę, ale powinna być podana (bleomycyna nie jest mielotoksyczna). Później przesunięto Ci trzeci kurs, ale to było prawidłowe posunięcie. Żelazo które Ci zalecono ma pomóc polepszyć parametry krwi ;) .
Wszystko będzie powoli się poprawiać. Teraz dobrze się odżywiaj, żeby wzmocnić organizm, akurat jest sezon na owoce i warzywa, powinieneś z tego korzystać. Po zakończeniu chemii możesz wzmacniać organizm niektórymi suplementami diety np. tranem. Dobrze jest przyjmować magnez który chemia skutecznie wypłukała. Problemy żołądkowe powoli będą ustępować w miarę odbudowywania się flory bakteryjnej. Gdyby przedłużały się trzeba szukać pomocy u lekarza.
Zwykle badania obrazowe są robione 2-3 tygodnie po zakończeniu chemii w celu oceny skuteczności leczenia, a u Ciebie ma być dwa miesiące po leczeniu. Czy lekarz uzasadnił Ci dlaczego tak ma być, bo chyba przebyte infekcje nie są barierą?
Dochodź do siebie i napisz czasem parę słów jak się czujesz.
Możesz zastanowić się czy nie wystąpić o zasiłek pielęgnacyjny, to 153zł miesięcznie. Teraz jest dobry moment. Trzeba tylko dopełnić pewne formalności.
Powodzenia
romi

Postprzez m9nika » 06 Sie 2013, 22:10

Witam
Przez jakiś czas po chemioterapii należy unikał słońca.
figaro napisał(a):Po leczeniu bleomycyną mogą powstawać różne zmiany skórne (przebarwienia, plamy, zgrubienia, tzw. dermografizm, czyli np. utrzymywanie się sladów po podrapaniu:-), które mogą się nasilać lub utrwalić po kontakcie skóry ze słońcem. Krem z wysokim filtrem, przewiewne bawełniane ubranie i raczej w cieniu. Uwaga zwlaszcza na skórę głowy.

Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Cezary » 11 Sie 2013, 12:23

hej,
dzięki za komentarze, no więc dochodzę do siebie, czasem czuję że nie wszystko w porządku ale wydaję mi się, że wszystko idzie ku dobremu.
Biegunki mnie nie męczą, stolec wprawdzie rzadki ale się utrzymuję na niezmiennym poziomie.
Piję dużo wody i jem sałatki i owoce i normalne jedzenie.
Z tego co zrozumiałem te wszystkie badania tk nie mogę mieć za szybko bo jednak w układzie pokarmowym mogą wyjść dziwne rzeczy, więc lepiej jeszcze poczekać aby on doszedł do siebie.

pozdrawiam
Cezary

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości