Witam !
Nareszcie zdołałem zrobić badania Tk. oto one :
9.05.2012 Tk jamy brzusznej
Wątroba niepowiekszona nieznacznie hypodensyjna z cechami steatosis. W seg.6 wątroby hypodensyjna zmiana 14mm średnicy-około 30jH.-zmiana może odpowiadać meta. w porównaniu z badaniem z 3.01.2012 progresja zmian.
Układ wrotno-żółciowy nieposzerzony.Pęcherzyka żółciowego brak-usuniety.
Zaotrzewnowo w okolicy dużych naczyń jamy brzusznej pojedyńcze węzły chłone do 6mm.
Trzustka,śledziona,nadnercza i nerki prawidłowe w badaniu TK. Cech wilnego płynu w jamie brzusznej nie stwierdza się.
Pozostałe narządy jamy brzusznej jak w badaniu poprzednim.
(
3.01.2012 był w korze nerki prawej grzbietowo guzek 10 mm)16.05.2012 Tk kl. piersiowej
Oba płuca bez zmian naciekowych w miąszu.W segm.I/II płuca lewego zwapniały guzek śr.0,7cm.
(zawsze był w badaniach)Prawidłowy podział drzewa oskrzelowego obu płuc.
węzły chłonne śródpiersia i wnęk niepowiekszone-widoczne węzły w osi krótkiej 0,7cm.
Na niskich skanach nadnercza bez zmian.
W oknie kostnym zmiany w trzonie kregu Th9 i Th6 nie mają specyficznych cech meta - do różnicowania z
naczyniakem wskazane badanie MR
Wielopoziomowe zniekształcenie płytek granicznych trzonów kregów piersiowych-jak w wariancie rozwojowym.
( w poprzednich badaniach nic nie było wspomniane o układzie kostnym ,w kwietniu miałem robiony MR w tej samej pracowni i może stąd ta wzmianka ???)Markery bedą do odbioru pod koniec tygodnia.
Mam pytania:
1) co z tą zmianą w wątrobie ,czy możliwe jest aby powstała w trakcie chemii ,czy jest możliwa biopsja w tym położeniu i rozmiarze zmian ?
2) jak dalej postępować z tymi zmianami w kręgosłupie?
3)czy możliwe są przerzuty z kładu kostnego dalej na inne narządy?
Jak postępować dalej ???