Uznałem, że wykonam USG celowane w ten węzeł w ramach USG jamy i zaotrzewnowej, jako badanie dynamiczne, pozwalające dłużej się przyjrzeć węzłowi, wyraźniej go zobaczyć i przede wszystkim ocenić przepływy poprzez Dopplera!
Cechy przerzutowych węzłów to w końcu nawet nie rozmiar ale kształt (proporcje), zatoka tłuszczowa oraz charakter przepływu naczyniowego (wzmożony/nie oraz kierunki w samym węźle).
Nie było łatwo bo mimo, że na Śląsku jest sporo radiologów wykonujących taka usługę jak USG jamy brzusznej to 3 placówki odmówiły (podałem konkretnie OCB).
Dopiero w Będzinie w LEXIMEDICA(nieopodal elektrociepłowni Będzin - w barakach po byłej szkole zawodowej przy EC
Wątroba prawidłowego kształtu, wielkości w górnych granicach normy, o gładkich obrysach. Miąższ wątroby o podwyższonej echogeniczności, nieco jednorodny. W okolicy pęcherzyka żółciowego uwidoczniono dwa podobne, nieregularne obszary o obniżonej echogeniczności, wielkości 10 mm oraz 16 mm. Przebieg i średnica żył wątrobowych i zyły wrotnej prawidłowe. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone. PŻW prawidłowej średnicy. Pęcherzyk żółciowy prawidłowy, cienkościenny, bez uwapnionych złogów. Trzustka słabo wyodrębniająca się, hiperechogeniczna, widoczna fragmentarycznie - w zobrazowanym zakresie bez uchwytnych nieprawidłowości.
Śledziona o prawidłowej wielkości, echogeniczności i echostrukturze. Nerki położone typowo, symetryczne, o prawidłowym kształcie, wielkości i zróżnicowaniu korowo-rdzeniowym. Nie uwidoczniono złogów ani poszerzenia układów kielicnowo-miedniczkowych.
Aorta prawidłowej średnicy. Tuż powyżej rozwidlenia aorty na tętnice blodrowe wspólne, po prawej stronie uwidoczniono
węzeł chłonny wielkości 12 mm w osi krótkiej o zachowanym kształcie, słabo widocznej wnęce, bez cech patologicznego
unaczynienia.
Nie uwidoczniono patologicznych zmian w przestrzeni zaotrzewnowej ani w polach nadnerczowych.
Pęcherz moczowy dobrze wypełniony. Ściana pęcherza w normie. Gruczoł krokowy niepowiekszony (35x28x2B mm, V=15 ml), miernie niejednorodny
Uwagi:
Zdjęcia wydano.
Wnioski i zalecenia:
Obraz ulirasonograficzny wątroby przemawia za stluszczeniem niewielkiego/umiarkowanego stopnia z obszarami hiposteatozy w okolicy pęcherzyka żółciowego.
Uwidoczniony węzeł chłonny okołoaortalny o obrazie przemawiającym w pierwszej kolejności najbardziej za węzłem
chłonnym odczynowym - do dalszej obserwacji lub poszerzonej diagnostyki (w wywiadzie zaplanowany PET w dniu 31.05.2023).
Poza tym, obraz ultrasonograficzny jamy brzusznej porównywalny do wcześniejszych wyników badań.

Trochę się chociaż uspokoiłem przed PET, które jednak finalnie rozstrzygnie temat.
Wymiar osi krótkiej jest między 10-11,7-12mm (zaokrąglono wzwyż). Wątroba - niestety tryb życia (tłusto + piwko), ale 5 prób wątrobowych w kwietniu było ok (Bilirubina całkowita 0,89 mg/dl 0,2 - 1,2; Fosfataza zasadowa 51,30 U/l 40 - 150; GGTP 32,5 U/l 12 - 64; AST 25,9 U/l 11 - 34; ALT 36,3 U/l 0 - 45) więc się nie przejmuję - tylko będzie jakaś dieta
A rozmyślania mam następujące przy tej okazji: ile zależy od dokładności/pomyłek radiologów / patologów podczas opisów TK/HP ?
Rozmyślania uruchomiła reakcja LuxMedu na moją prośbę o double check opisu TK - "nie da się nic więcej powiedzieć". Ile w tym prawdy a ile zachowawczej postawy, nie wiem.. Wcześniej też trafiłem na artykuł o badaniach angio/limfo-inwazji jako b.ważny prognostyczny element w RJ (sam musiałem się upominać w lab. o poprawkę opisu jednoznacznie stwierdzającą angio/LVi (-)..).
Płytkę (z 3 TK) sam sprawdzałem i faktycznie, tam na plasterkach co 3mm, ten węzeł widać, że jest mniej więcej ca. 11x19mm ale jest dość mocno zatarty a na USG widać, że ma raczej ostre granice i owalny kształt. Na 1 i 2 TK też jest widoczny ten rejon, jak sprawdziłem stare płytki (człowiek się zaznajomił z anatomią przy okazji) ale odpowiednio mniejszy. Rozważam uzupełniająco takie USG co 1,5msc (w połowie 3-4 msc odstępu między TK) - mało inwazyjne, niedrogie. (Bardzo) aktywna obserwacja
Następny post gdy będzie opis PET-CT.