Potrzebuje Porad!Rak jąder

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Potrzebuje Porad!Rak jąder

Postprzez Kuba93 » 23 Gru 2012, 15:34

Jaka jest szansa że w wycinku jądra znajdą pleminiki?
Jak to jest z przyjmowaniem testosteronu bo utracie obu jąder?
Czy zmienia sie coś w organizmie po utracie jąder oprócz dużego spadku testosteronu?
Czy te hormony sa refundowane i czy bd mógł np przyjmować nadwyżkę żeby łatwiej zbudować mięśnie? nie mówię tu o jakiś przesadnych dawkach po prostu od zawsze mam mało testosteronu i ciężko mi zbudować mięśnie czy może dostaje sie receptę i idzie do apteki i kupuje

Czy dostane jakies odszkodowanie lub rente za ten ubytek wiadomo i jak to jest po chemi jak nie bd zdolny do pracy dostaje sie coś?

I jak to jest z seksem pewnie dużo spada przyjemność i popęnd boje sie że bd już inaczej patrzył na swoja kobiete jak nie bd mnie pociągała w sumie jajka nie serce ale wiecie jak to jest na pewno jest jakaś różnica wtedy

Z góry dzieki za odpowiedzi
Kuba93

Postprzez troll » 23 Gru 2012, 17:23

Witaj,

Na Twoje pytanie, czy w jądrze zostaną znalezione plemniki tak na prawdę nikt Ci teraz nie odpowie. Nie jesteśmy wróżką. Natomiast cieszę się, że byłeś w CO-I na konsultacji i że możesz tam przejść operację. Żaden ośrodek w Polsce nie posiada tak bogatego doświadczenia w zakresie urologii onkologicznej jąder niż CO-I. Moim zdaniem nie masz się nawet co zastanawiać.
Jak najbardziej hormony są refundowane. W organizmie zmian praktycznie nie zauważysz, także spokojnie. O samej HTZ (hormonalnej terapii zastępczej) będziesz musiał rozmawiać ze specjalistą endokrynologiem. Jednak nie nastawiaj się, że podając ich większe ilości będziesz mógł czerpać z tego korzyść. Tak to niestety nie działa. Za to masę mięśniową można budować inaczej - dieta, dieta, dieta a później odpowiednie ćwiczenia i suplementy :)
Na odszkodowanie mógłbyś liczyć w momencie, gdybyś był ubezpieczony. Jeśli nie jesteś to nie otrzymasz nic z tego powodu. Natomiast na rentę możesz liczyć ale musiałbyś się dokładniej dowiedzieć co i jak (poszukaj - renta socjalna).
Seks i ogólnie odczuwanie z niego przyjemności nie ma prawa się zmieniać. Pamiętaj, że po usunięciu nawet obu jąder zwykle zachowana zostaje zdolność do wytrysku. Możesz też dowiedzieć się szczegółów odnośnie implantacji protez jąder. Takich informacji udzieli Ci Twój urolog. Kto konsultował Cię w CO-I?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba93 » 23 Gru 2012, 18:20

Może wypowie się ktoś kto z takiej renty korzysta?
Czy mam jakieś szanse po utracie obu jąder do renty
A odszkodowanie jestem ubezpieczony ale ten pakiet co mam kosztuje mnie 85 zł na miesiąc a za chemie dają 4 tys za operacje jakieś grosze także na to nawet nie liczę tylko kasa co miesiąc leci muszę zerwać umowę żałuje ze nie ubezpieczyłem się na nowotwór ale teraz na pewno to zrobię
Kuba93

Postprzez Kuba93 » 23 Gru 2012, 18:31

Zastanawia mnie czy trzeba miec coś przepracowane żeby dostać rente czytałem ktoś pisał (mogą być to głupoty) że można sie starac o rente socjalna a nawet inwalidzką z zusu do tego można wystąpić też do Mopsu oni też przydzielają tam jakieś nieduża sumkę ale zawsze coś (600zł) tak pisał do tego jeszcze daja 100zl na wyżywienie ponieważ ludzie z nowotworem muszą sie lepiej i zdrowiej odżywiac ciekwe jak to jest z tym w sumie to bez jajek jest sie zdolnym do pracy mało tego jest na interenecie ogólnie dlatego chciałbym zeby ktoś co ma lub starał sie wypowiedział sie na ten temat
Kuba93

Postprzez Kuba93 » 27 Gru 2012, 23:29

mam pytanie jeżeli biopsja wykaże zmiany nowotworowe to takie jadro trzeba usunąć czy da się to jeszcze ratować w jakiś inny sposób?
Kuba93

Postprzez troll » 28 Gru 2012, 09:09

Witaj,

Zazwyczaj niestety drugie jądro jest usuwane. W bardzo doświadczonych ośrodkach (takich jak CO-I w Warszawie) w ściśle określonych wypadkach można wykonać tzw. wyłuszczenie guza z drugiego jądra. Nie jest to jednak postępowanie klasyczne i tak jak pisałem wcześniej może być zastosowane u pacjentów u których drugi guz jest bardzo nisko zaawansowany.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 28 Gru 2012, 11:54

Witam
Chciałam dodać swoje "trzy grosze" do wcześniejszych Twoich pytań ;)
Kuba93 napisał(a):Chyba jestem jedyny na tym forum z obustronnym guzem jądra...
Jak to jest z przyjmowaniem testosteronu bo utracie obu jąder?
Czy zmienia sie coś w organizmie po utracie jąder oprócz dużego spadku testosteronu?

Niestety twój przypadek nie jest odosobniony, poczytaj sobie wątek Gabrysi viewtopic.php?f=9&t=252
Kuba93 napisał(a):Czy mam jakieś szanse po utracie obu jąder do renty

Ogólne zasady są takie, że po 182 dniach zwolnienia, możesz starać się o zasiłek rehabilitacyjny (najdłużej na rok) lub o rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy. Musisz złożyć wniosek do ZUS wraz z zebraną dokumentacją leczenia od specjalistów tj. od urologa, onkologa, endokrynologa i np. od psychiatry lub psychologa (bo fizycznie możesz być zdolny do pracy ale psychicznie już nie). Tylko taki wniosek składa się zanim upłynie 182dni (chyba miesiąc w wcześniej).
Co do testosteronu, to mój mąż mimo posiadania jednego jądra niestety musi przyjmować testosteron w zastrzykach.
troll napisał(a):Jak najbardziej hormony są refundowane.

Tego nie wiedziałam :?
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Kuba93 » 23 Sty 2013, 01:21

Witam.
Po dlugej przerwie jestem po obustronnej orichektomi jader wykryto u mnie nasieniaka b1 jak dobrze usłyszałem w piątek jadę na konsultacje do coi w sprawie dalszego leczenia mam do wyboru platynę,radio terapie lub obserwacje nowotwor jest w sieci jądrowej co zwiększa ryzyko na ponownie zachorowanie badania hormonów nie sa za ciekawe lh 26.77 norma 1.7+8.6 fsh 46.06 norma 1.5+12.4 prolaktyna 16.81 norma 4.04+15.2 testosteron 0.189 norma+2.8+8 estadriol 15.7 norma+7.6+42.6 do tego ten problem ze ta nitke ze tak powiem nie pamiętam nazwy została w mosznie i jest strasznie pogrubiona a przy wejściu z moszny do pachwiny wyczuwam guza czyli na tej żyłce co łączy jadra mam przy wejściu do moszny guza a dalej czuje bardzo duże zgrubienie do tego po operacji nie mam czucia w pachwinie i pęcherzu operacje miałem 02.01 i trochę mnie to nie pokoi
Kuba93

Postprzez Kuba93 » 23 Sty 2013, 01:47

co radzicie chyba wezme platyne radioterapi na pewno nie biorę juz za dużo straciłem żeby teraz troć się jakimś dziadostwem proszę o wasze opinie w grę wchodzi obserwacja lub ta platyna bo z tego co wiem jest dużo mniej szkodliwa od radioterapi
Kuba93

Postprzez mmajkell » 23 Sty 2013, 13:16

To że nie masz czucia to normalna rzecz, niczym się nie przejmuj, pewnie już tak zostanie taka niby "martwica" skóry. Zgrubienie masz bo rana musi się zagoić, to nie jest skaleczenie, tylko masz przeciętą skórę i mięśnie, za miesiąc nie będzie tego odczuwał. A nie powinieneś mieć markerów oznaczonych, zamiast hormonów :) ? Chyba to jest ważniejsze. Pzdr.
mmajkell

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości