Guz jądra prawego.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego.

Postprzez natka222 » 04 Paź 2024, 23:18

Meldujemy się po 5dniowce trzeciego cyklu. Jak w każdym napiszę że samopoczucie Marcina w zasadzie dobre. Cały czas pracuje, żyjemy normalnie, to się nie zmienia.

Co było innego w trzecim cyklu ( oczywiście on cały czas trwa- dziś koniec pięciodniowki). Marcina wyniki poniedziałkowe nie były już takie rewelacyjne, dr Zapytał go czy czuje się dobrze, on twierdził że rewelacyjnie więc chemię przyjął z zastrzeżeniem że od soboty przez 10 dni accofil. Leukocyty mial 2.86, neutrofile 1.08. W czwartek rano obudził się dość obrzęknięte, przytył 6 kg od poniedziałku. Trochę mnie to zaniepokoiło, napisaliśmy meila do lekarza i poszedł jak zwykle na chemię. ( przypominam bierzemy chemię dzienna). Lekarz zlecił mu badania, nim się pojawił w szpitalu już było skierowanie w zabiegowym, zrobili mu badania na cito, dostał chemię.Badania wyszło dużo lepsze niż w poniedziałek!!!dużo wyższe leukocyty i neutrofile. I tak dziś obudził się bez żadnego obrzęku, -4kg. Od zeszłego południa chorujemy wszyscy oprócz mojego męża, kaszlemy, smarkamy( trójka dzieci na pokładzie). W zasadzie od tygodnia jesteśmy chorzy wszyscy oprócz Marcina, także tak to. Po chemii był w Ikei, złożył dwa krzesła i hasa sobie na piłce nożnej teraz.
Jak oceniam kolejna pięciodniowke? Jazda bez trzymanki, ale daliśmy rady. Jeszcze dwie dolewki, kontrolne TK i mam nadzieję że to koniec walki z tym gównem.
Chemię każdy znosi różnie, ale naprawdę u nas przebiega to zupełnie normalnie... Albo mój mąż jest taki dzielny, albo dostaje dobre leki na skutki uboczne:) dr obiecał mu nawet leki ktore pozwolą mu szybko do dobrej wagi wrócić, sama.chetnie z nich skorzystam:)
natka222

Postprzez CRS » 05 Paź 2024, 10:51

Hej.

Najgorsze na ten moment za Wami. Faktycznie, Twój mąż niesamowicie łagodnie przeszedł chemię. Szkoda, że jest to raczej wyjątkiem niż regułą.

Odnośnie spuchnięcia, możliwe że, w związku z gorszymi wynikami, została zwiększona dawka sterydu podawana IV, a po poprawie parametrów powrót do normy. To z drem najlepiej wyjaśnić. Tak z ciekawości - możesz napisać jakie leki oprócz chemii mąż dostawał IV i jakie leki miał zapisane do brania w domu (wszystko powinno być w wypisie)?
CRS

Postprzez natka222 » 05 Paź 2024, 14:15

Atossa, metoklopramid ( jego nie brał), levoxa ( nie brał), milurit- odstawiony po pierwszym cyklu, heviran bo było podejrzenie półpaśca ale to były zwykle potówki, thiogamma na bóle koniuszków palców, włączona po drugim cyklu. A teraz dozylnie dezametazon, ondrasetondon, aprepitant dosutnie i profilaktyka zespołu lizy guza.
Tak pisze w tym co w premedykacji dostał.
natka222

Postprzez natka222 » 05 Paź 2024, 21:21

Aha, 2*dziennie wit c 1000, Hepatil, witamina d8000-12000 j., hydrominium. To było na własną rękę bez wskazań. Jeszcze zgodnie ze wskazaniem był neoparin 1*Dz 40 i accofil. Sok z dwóch buraków+2 cytryny+marchewka - taki koktajl co drugi dzień i jeszcze co drugi dzień sok z pokrzywy. To było to co Marcin wypijał ekstra i jadł :) no o wypijał 5 l płynów minimum dziennie, ale niestety nie czystej wody:)
natka222

Postprzez CRS » 05 Paź 2024, 22:16

No to może podałaś właśnie przepis na konkretne złagodzenie skutków ubocznych ;). Te 5L dziennie, szczególnie podczas chemii, to duży wyczyn.

Dobrze rozumiem, że sterydy dopiero w trzecim cyklu były włączone? Jakiś szczególny powód, bo standardowo są podawane IV i w tabletkach od pierwszego cyklu?
CRS

Postprzez natka222 » 05 Paź 2024, 23:18

Niee, wszystko iv było takie same w każdym cyklu ale spuchł tak konkretnie dopiero w trzecim:) ale na razie to zeszło:)
natka222

Postprzez natka222 » 05 Paź 2024, 23:19

To 5l płynów i pilnowanie tego to był największy powód kłótni małżeńskich:) serio naprawdę ile ja go ścigam z tym piciem to tylko ja to wiem:)
natka222

Postprzez CRS » 06 Paź 2024, 00:50

Mam nadzieję, że jesteś z siebie bardzo zadowolona. Takie wsparcie i realna pomoc są nieocenione.
CRS

Postprzez natka222 » 17 Paź 2024, 22:31

Mamy wynik tk po trzech cyklach! Czysto! Widoczna regresja zmian węzłowych, węzły niezmierzalne Czysto, czysto!!!! Cud!!! Pakiet węzłów prawie 5 cm rozpadł się, jest niezmierzalny!

Trzeci cykl Marcin zniosl świetnie, czuje się super! Zaczynamy nowe życie, dostaliśmy wcierki na odrost wlosow!

Bogu niech będa dzięki:) myślę że też te tysiące modlitw, mszę na całym świecie, to też nam pomogło! Dziś świętujemy!:) dziękuję wam za wsparcie!
natka222

Postprzez PiotrekzŁodzi » 17 Paź 2024, 23:05

Wspaniała wiadomość, cieszę się razem z Wami :)
PiotrekzŁodzi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 37 gości