Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Postprzez PeterMac » 23 Wrz 2025, 15:36

Bylem u Pani Doktor onkolog prowadzącej, mam przerzuty do tkanek zaotrzewnych ktore gdzies juz uciskają bo mam ból z tyłu na plecach :(.
Niestety nie przyjmą mnie od tak do szpitala na chemie 3x BEP bo najpierw potrzeba zrobic badanie PET, jednak na jego wynik czeka sie nawet do 4 tyg i to najszybciej na CITO we Wroclawiu na Hirszfelda bo na Borowskiej jest remont i tu sie czeka nawet do 32 dni jak sie otworzą 30.09.
Czeka mnie podróz do z Wroclawia do Warszawy zeby tam zrobic to badanie w duzo szybszym tempie do 10 dni roboczych.
Wstepnie do szpitala na oddział jestem umówiony na 13 pażdziernika.
Strasznie sie boje ze to sie mocniej jeszcze rozwinie :( do tego czasu.
Zrobilem tez wyniki krwi markery
Image
Ostatnio edytowany przez PeterMac, 24 Wrz 2025, 00:00, edytowano w sumie 1 raz
PeterMac

Postprzez miszcz » 23 Wrz 2025, 17:17

Badanie PET jest na tym etapie niepotrzebne. Przerzuty są obecne, nie ma co do do tego wątpliwości i trzeba jak najszybciej rozpocząć leczenie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 23 Wrz 2025, 18:33

Jejku tak wlasnie myślalem, co teraz zrobić :( ?

Nie wiem kto mi pomoze teraz :( jeszcze czekam na odpowiedz Tobiasza ktory ma kontakt z zastepcą ordynatora ze szpitala z Weigla.

Moze ta Pani Doktor tak tego PET chce zeby miec pewnośc
co do tych przerzutów i jak dopasować dawkę chemii, juz tak precyzyjnie pomyslalem.
Czy taki PET moze jest wskazówką do zastosowanej dawki ?

miszczu - myslisz ze mam szanse w obecnym stanie :( czy jak zaczekam te 20 dni to moze byc duzo gorzej bo boje sie o te bóle, juz na SOR byłem bo mnie tak mocno bolało.
Ostatnio edytowany przez PeterMac 23 Wrz 2025, 22:27, edytowano w sumie 2 razy
PeterMac

Postprzez miszcz » 23 Wrz 2025, 20:40

Spokojnie, dasz radę. Czy doktor podała uzasadnienie decyzji o badaniu PET? Chemia jest 3xBEP lub 4xEP, ewentualnie przy LDH przekraczającym 150% 4xBEP. Powinna być TK z opisem na CITO. To jest do zrobienia, tylko onkolog musi chcieć. Nawet podczas chemii można zrobić.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 23 Wrz 2025, 20:52

Nic mi nie mówiła dlaczego akurat PET konieczny, kazała zrobić i tyle dając skierowanie, powiedziała zeby zaczekać jak otworzą się w szpitalu na Borowskiej we Wroclawiu z PET bo aktualnie są w remoncie do 30.09.
Tylko ja tam dzwonilem i powiedziano mi ze nie jest ten termin nawet gwarantowany, na dodatek czeka sie do 32 dni nawet z CiTO.
Mam mozliwosc zrobienia w Warszawie gdzie jest to najszybciej jak sie tylko da, mam umowione badanie na ten czwartek i wynik za 10 dni roboczych, płyta z badania od ręki po badaniu. Chyba nie mam wyjscia, pojadę w cierpieniach bo odczuwam ból w odcinku ledzwiowym, raz mniej raz bardziej.
Mówiła doktor też o chemii 3x BEP.
Na dodatek idzie teraz na urlop, dlatego pewnie termin wstępny wyznaczony na 13 pazdziernik do szpitala jak wróci.
Tylko to jest kolejny czas dla mnie ktory dziala na moją niekorzyść, ale kogo to obchodzi az tak bardzo :(
Moze Pani Doktor ma wiedze i wyczucie ze przez taki okres dramatu nie bedzie, ale ja uwazam jako laik ze teraz dodatkowe czekanie tylko pogarsza moje szanse.
miszczu - to u mnie LDH przekroczyło 150% :(
Ostatnio edytowany przez PeterMac 24 Wrz 2025, 08:32, edytowano w sumie 7 razy
PeterMac

Postprzez miszcz » 23 Wrz 2025, 21:21

Pisz do doktora Sarosieka. Prawdopodobnie 4xBEP i nie ma na co czekać.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 23 Wrz 2025, 21:56

miszcz napisał(a):Spokojnie, dasz radę. Czy doktor podała uzasadnienie decyzji o badaniu PET? Chemia jest 3xBEP lub 4xEP, ewentualnie przy LDH przekraczającym 150% 4xBEP. Powinna być TK z opisem na CITO. To jest do zrobienia, tylko onkolog musi chcieć. Nawet podczas chemii można zrobić.

LDH powyżej 150% górnej granicy normy ma zastosowanie dla nienasieniakow. W nasieniakach nie ma takiej reguły. W nasieniakach LDH powyżej 250% górnej granicy normy może pogarszać rokowanie względem pacjentów o niższym LDH, ale w dalszym ciągu u pacjentów bez przerzutów poza płuca (narządy wewnętrzne jamy brzusznej oraz dalsze) rokowanie jest dobre, niezależnie od poziomów markerow.
I jeszcze doprecyzowanie - do przerzutów w jamie brzusznej nie zaliczamy węzłów chłonnych zaotrzewnowych. Te są pierwsza stacja przerzutowania rj.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez miszcz » 23 Wrz 2025, 23:12

Tobson85, dzięki za doprecyzowanie. Powoli przestaję żyć chorobą i nie zawsze wszystko dokładnie wiem. Zajrzyj do działu Hyde Park, sporo kryptoreklam tam się pojawiło.

PeterMac - możesz podać aktualne wyniki markerów?
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 23 Wrz 2025, 23:21

Z dzisiaj, czyli 23.09.2025

LDH - 374 IU/L. / norma 125-220
AFP - 4,200 ng/mL. / norma <7,000
BHCG - 4,510 mlU/ml /norma <2,600

miszcz - kontaktowalem sie z Dr.Sarosiakiem, odpisał ostatnio ze moze mnie przyjąc na oddział juz w ten piątek 26.09 wspaniałe podejście lekarza, jednak wczesniej czyli jutro ustalił mi najpierw wizytę do poradni.
Ja jestem z Wrocławia :( sam mi napisał ze lepiej gdybym sie leczył we Wrocławiu, jednak nie spodziewalwm sie ze dostane tak odległy tu termin na leczenie, to dla mnie szok.
Napisalem to Doktorowi ale na razie bez odzewu :(
Druga sprawa, po takiej chemioterapi czy ja bede w stanie wrócic pociągiem, jakies osłabienia, wymioty :( tego sie boję czy bede na silach tak jezdzic Wroclaw - Warszawa.
Ostatnio edytowany przez PeterMac 23 Wrz 2025, 23:52, edytowano w sumie 6 razy
PeterMac

Postprzez miszcz » 23 Wrz 2025, 23:35

Ja nie byłem na siłach, żeby jechać pociągiem, aleinni przechodzą to lepiej. Kwestia indywidualna. Możesz wynająć mieszkanie w Warszawie na czas chemii. Drogo, ale jesteś pod dobrą opieką.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 42 gości