Nowotwór jądra C62

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotwór jądra C62

Postprzez Marcin309 » 30 Paź 2012, 19:41

Witam

Dziękuję za podpowiedzi, walczę z tymi aftami.
Chciałem zapytać jak można zaradzić drętwieniu dłoni i twarzy?, gdyż takowe dzisiaj się u mnie pojawiły.
Rękami nie mogłem złapać telefonu, a zdrętwiała twarz utrudniała mi mówienie.

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez troll » 30 Paź 2012, 22:42

Witaj,

Takie objawy nie powinny się pojawić (tj. ich nasilenie nie powinno być tak dotkliwe) po podaniu cytostatyków. Proponuję abyś skonsultował się z Twoim lekarzem - być może trzeba będzie zrobić TK lub MRI mózgowia, szczególnie, gdyby objawy nie ustępowały lub wciąż się nasilały.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 04 Lis 2012, 20:35

Witam

Zakończyłem leczenie i jestem niezmiernie szczęśliwy:D
Co prawda w 3 BEP-ach 3 bleomycyny miałem ominięte (za słabe wyniki krwi, a za ostatnim razem również anemia) i to mnie trochę martwi ale mam nadzieję, że będzie OK.
Teraz czas na kontrole, w styczniu TK a w grudniu markery.
Dziękuję Wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tego niezwykłego FORUM :D , a w szczególności Ekspertom ;) , bez Was byłoby bardzo ciężko.
Na święta na rzecz forum prześlę paczuszkę przelewem ;)
Życzę Wszystkim dużo wytrwałości i dużo dużo Zdrowia :)

Dziękuję i Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez romi » 04 Lis 2012, 22:16

Witam
Trochę późno masz mieć TK. Zwykle to trzy cztery tygodnie po zakończeniu chemioterapii.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 05 Lis 2012, 01:22

Witam,

Uważam, że niepodanie tych bleo to duży błąd - mimo wszystko porozmawiałbym z Twoim lekarzem dlaczego tak a nie inaczej postąpił? Czemu nie zastąpił 3 kursów BEP 4 kursami EP jeśli tak panicznie boi się tej szatańskiej bleomycyny? Również termin kontrolnego TK po leczeniu to jawna kpina. TK MUSI być wykonane w 4 tygodnie po zakończeniu leczenia (a tak w ogóle to należy zacząć od tego, że kontrolujemy skuteczność leczenia po 2 kursie już a później w 4 tygodnie po jego zakończeniu).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 05 Lis 2012, 15:41

Witam

Niestety podobno nie ma już na ten rok terminów na TK, tak mi powiedział lekarz, ale na styczeń dostałem skierowanie, tylko mam dzwonić po 17 grudnia dokładnie na który dzień.
Lekarz powiedział, że ja wyjściowo na TK miałem czysto, więc w styczniu będzie OK.
Trollu dlaczego jest taki sztywny termin TK, 4 tygodnie po zakończeniu leczenia, a nie np. 8 tygodni?
Rozumiem, że jakby coś się działo to zaczynamy działać szybciej, ale chemię po operacji należy zacząć do 8 tygodni.

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez romi » 05 Lis 2012, 16:21

Witam
Chodzi o zasadę i trzymanie się wytycznych. To ma być badanie oceniające leczenie, a nie badanie sporo czasu po leczeniu. Próbujcie gdzie indziej załatwić TK. Nie obowiązuje rejonizacja, także można nawet w innym mieście. Walczcie o swoje.
Powodzenia
romi

Postprzez troll » 05 Lis 2012, 19:50

Witam,

Dokładnie tak, możesz umówić TK w dowolnym szpitalu - może to być nawet jakiś mały ośrodek, który wykonuje TK. Nieraz w jednym szpitalu czeka się pół roku, gdzie w drugim terminy są dosłownie "tygodniowe".

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 25 Sty 2013, 23:22

Witam

Dawno nie pisałem, ale codziennie zaglądam na forum ;) . TK miałem jamy brzusznej i miednicy mniejszej 8 stycznia, natomiast nie miałem zrobionego TK klatki ani rtg klatki (dopiero w kwietniu przy kolejnej kontroli) i to mnie trochę martwi.

Poniżej zamieszczam opis:
KT jamy brzusznej - bad z kontrastem:

Wątroba o prawidłowej gęstości niepowiększona. W seg. 7 torbiel o śr. około 5 mm. Poza tym miąższ wątroby bez zmian ogniskowych.Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrz wątrobowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy bez złogów kamiczych. Śledziona jednorodna, niepowiększona. Trzustka jednorodna, niepowiększona. Nadnercza obustronnie bez zmian.
W lewej nerce torbiel korowa o śr. 8 mm. Poza tym nerki obustronnie bez zmian.
Węzły chłonne zaotrzewnowe niepowiększone.

KT miednicy mniejszej - bad z kontrastem:

Węzły chłonne wzdłuż naczyń biodrowych niepowiększone.
Stercz o wym. 32x28mm symetryczny, niepowiększony. Pęcherzyki nasienne symetryczne, nieobrzęknięte.

Markery robiłem 3 grudnia:
Afp 4,4 (0,5 - 7)
Bhcg <0,1 (0,10 - 2,10)
LDH 192 (10 - 250)

Mam nadzieję, że pokonałem to dziadostwo ;)
Wszystkim życzę dużo Zdrowia i samych dobrych wyników.

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez poznaniak » 26 Sty 2013, 13:27

Dobre wieści :), Tobie również życzę samych dobrych wyników i zdrowia. U jakiej dr się leczysz? Możesz napisać też na Priv (PW). Pozdrawiam :D
poznaniak
Przyjaciel Forum

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości