Nienasieniak Jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak Jądra

Postprzez alli » 06 Cze 2011, 12:03

Witaj,

Mój brat oddaje zwolnienie do pracodawcy (w trakcie trwania umowy o pracę), a pracodawca przekazuje do ZUS-u, ale czy tak trzeba, czy można bezpośrednio do Zus to już Ci odpowie bardziej kompetentna osoba.

Mama 65,
Pozwolę sobie w wątku Marka zadać Tobie pytanie. Jak wygląda sprawa chorobowego, gdy pobiera się jednocześnie rentę z Zusu? Bo mój brat w trakcie renty, kiedy już wrócił do zdrowia, podjął znów pracę, był zarejestrowany i obecnie, przy nawrocie choroby, oprócz renty pobiera zasiłek chorobowy. Tak sobie myślę, że gdyby to było niedopuszczalne to pracownicy Zus już by się tego dopatrzyli...I czy też może być na tym zasiłku te 186 dni? Pytam, bo nie chciałabym, żeby wyniknęły jakieś z tego powodu kłopoty. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Marku, wybacz, że w Twoim wątku, ale zorientowałam się bo śledzę Twoją historię), że Mama 65 zagląda tu.
Gratuluję synka, którego niebawem utulisz w ramiona!I życzę zdrówka. Alli
alli

Postprzez mama65 » 06 Cze 2011, 18:26

marek26da napisał(a):A jeszcze jedno. Czyli cały czas do trwania mojej umowy o pracę, zwolnienie zanoszę do pracodawcy tak? (bo powyżej 30dni chorobowego już ZUS płaci? mimo że ja nadal jestem zatrudniony)
Do Zusu zanoszę dopiero w momencie wygaśnięcia mojej umowy? Czy już w momencie jak mi ZUS zaczyna płacić czyli powyżej 30dnia chorobowego?

Tak. W czasie trwania zatrudnienia zanosisz zwolnienie do zakładu pracy i do 33 dnia płaci zakład pracy. Po wygaśnięciu umowy zwolnienie oddajesz do ZUS-u. Jeżeli umowa wygaśnie wcześniej niż po 33 dniach zwolnienia to zakład płaci za okres zwolnienia a resztę dopłaca ZUS (np. umowa wygasła w 25 dniu zwolnienia to za 25 dni dostajesz wypłatę zwolnienia od pracodawcy a resztę wypłaca Ci ZUS). Jeżeli jesteś zatrudniony to nie możesz zanieść zwolnienia bezpośrednio do ZUS-u, ponieważ zakład pracy musi podbić na zwolnieniu kiedy zostało ono dostarczone.

Na zwolnieniu można być 182 dni, a nie 186.

Trzymam kciuki za dzisiejsza operacje Daj znac co i jak
mama65

Postprzez mama65 » 06 Cze 2011, 18:39

alli napisał(a):Jak wygląda sprawa chorobowego, gdy pobiera się jednocześnie rentę z Zusu? Bo mój brat w trakcie renty, kiedy już wrócił do zdrowia, podjął znów pracę, był zarejestrowany i obecnie, przy nawrocie choroby, oprócz renty pobiera zasiłek chorobowy. Tak sobie myślę, że gdyby to było niedopuszczalne to pracownicy Zus już by się tego dopatrzyli...I czy też może być na tym zasiłku te 186 dni? Pytam, bo nie chciałabym, żeby wyniknęły jakieś z tego powodu kłopoty. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dokładnie jak wygląda sytuacja w przypadku renty chorobowej to nie wiem. Teoretycznie jeżeli są odprowadzane składki do ZUS-u to zwolnienie lekarskie powinno być płatne. ZUS to jest takie miejsce gdzie panuje straszny bałagan i oni sami dokładnie nie wiedzą co i gdzie mają. Ba nawet czasem sami nie wiedzą jakie są przepisy. Najlepiej pójść do jakiegokolwiek oddziału ZUS i w dziale zasiłków chorobowych zapytać się jak sytuacja wygląda (dzwonienie odradzam).

Alli czytam wszystkie wątki na tym forum (w tym również wątek twojego brata) i za wszystkich trzymam mocno kciuki. Jednak rzadko piszę bo nie znam się na medycynie i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.
mama65

Postprzez marek26da » 07 Cze 2011, 14:22

Witam,
Ja już po zabiegu usunięcia węzła pachwinowego.
Piszę w razie jakby ktoś kiedyś miał okazję to przeżyć.
Więc zabieg trwał godzinę, bez znieczulenia w kręgosłup (całe szczęście dla mnie) na sali operacyjnej wstrzyknęli mi coś w żyłę i zaczeło mi się kręcić wszystko.
Pozniej coś jeszcze wstrzyknęli i nawet nie wiem kiedy zasnąłem. Obudził mnie głos pielęgniarki mówiącej "budzimy się".
Ogólnie poleżałem godzine pod kroplówką, przyszedł lekarz i 2h po operacji już spokojnie paliłem sobie papieroska przed szpitalem.
Tak więc chodzę normalnie, wiadomo troszkę obolały ale nie ma żadnego problemu.
o 16 wracam do domu.
Jakby ktoś kiedyś miał zabieg usunięcia węzła pachwinowego to polecam szpital w Malborku.
Mimo nieciekawych opinii na jego temat jest naprawdę godny polecenia.
pozdrawiam
marek26da

Postprzez alli » 07 Cze 2011, 19:24

Witaj,

Cieszymy się, że tak dobrze poszło i że dobrze się czujesz po operacji. Pozdrawiam.
alli

Postprzez marek26da » 07 Cze 2011, 20:20

Hej,
Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa nie wszystko poszło dobrze.
ledwo co wróciłem do domu, zajrzałem z ciekawości pod opatrunek i co się okazało?!
Jak poprzednio, rana się otworzyła :)
Już nie wiem czy mam się śmiać czy płakać, takie sytuacje już mnie po prostu śmieszą, bo nie ma co ukrywać - mam pecha :)
Pojechałem na Izbę Przyjęć i chirurg powiedział że nie będzie tego zszywał ponownie i że samo się powinno zejść ;/
W takim wypadku przypuszczam że planowana na 13go czerwca chemia znów się odwlecze, jeśli rana nie będzie zagojona ;/
Trudno pożyjemy - zobaczymy, myślę że będzie dobrze.
Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam
marek26da

Postprzez alli » 07 Cze 2011, 20:31

Witaj,

No tak ciekawski! Musiał zajrzeć pod opatrunek :D Życzę Ci żeby jednak szybko się zagoiło. No i żeby ta chemia przypadła jak najszybciej, bo wtedy szybciej będziesz miał wszystko z głowy. Pozdrowienia
alli

Postprzez troll » 08 Cze 2011, 03:14

Marku,

Podejrzewam, że rana jednak sama się zagoi, wymaga to jedynie zmiany opatrunku, przemywanie go raz dziennie spirytusem i wszystko będzie ok. Masz założone szwy, więc rana nie powinna się rozejść aż tak, by pojawiło się krwawienie. Poczekaj kilka dni, moim zdaniem wszystko będzie dobrze.
Natomiast co do samego postępowania po zabiegu. Po pierwsze uważam, że chemioterapia będzie niezbędna. Najważniejszy jednak wydaje się być wynik h-p usuniętego węzła.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 08 Cze 2011, 09:50

Hej,
Rana się rozeszła , ale krwawienie nie występuje. Na całej długości (ok 15cm) rozeszła się i jest jakiś 1cm prześwitu, tzn jest ok 1cm między jednym końcem skóry a drugim, które powinny być zszyte. Też mi tak powiedzieli na izbie przyjęć , że wystarczy zmieniać opatrunek i samo się zagoi.
Co do wyniku histopat to lekarz operujący po zabiegu powiedział że węzeł nie wydawał się zapalny, a co za tym idzie było widać już na oko że jest zmieniony przez nowotwór.
Trollu to chyba dobre wieści co? Skoro wycieli mi (wg.TK) jedyne ognisko choroby?
A wynik (za max 2tyg) sam Pan doktor przyśle mi na maila jak tylko się pojawi.
Pozdrawiam i jak zwykle dziękuję za zainteresowanie.
marek26da

Postprzez troll » 08 Cze 2011, 19:18

Witam,

To dobre wiadomości o ile spadną markery ale póki co nie można się o nic martwić tylko kontrolować markery i czekać na wynik hist-pat.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość