Prawdopodobnie rak... :((

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Prawdopodobnie rak... :((

Postprzez kris1981 » 18 Lip 2011, 17:08

Witam,

Na wstepie chciałbym się przywitać i opisać co nieco mój przypadek.
Ok. miesiąc temu wyczułem na prawym jądrze jakieś zmiany, ale w zwiazku z brakiem jakichkolwiek objawów (nic nie bolało) to do lekarza urologa wybrałem się dopiero 12.07.2011r.
Lekarz po wstepnym badaniu trochę mnie nastraszył nowotworem jądra.
Zalecił jak najszybsze badanie USG i badanie krwi.

Badanie USG z dnia: 14.07.2011r.
Wynik badania: (opis) "W jadrze prawym co najmniej 3 ogniska lite. Największe 22x15mm. W ich obrębie pogrubiałe naczynia. ("pofologiczne"... ???) (nieczytelne) Opisywane ogniska mają obniżone ("celo" ???) (nieczytelne). Ilość płynu w normie. Najadrza i jądro lewe w normie. Obraz przemawia za npl."

Dodatkowo urolog zlecił mi badanie AFP i B-HCG.

Wyniki z dnia 14.07.2011r:
B-HCG: <0,100 IU/I
AFP: 2,12 UI/ml

Podczas rozmowy z lekarzem który wykonywał USG dowiedziałm się, że rozpoznanie czy to nowotwór czy nie wskażą markery.
Jednak u mie wyniki są w normie.

Bardzo proszę o informację co to może być?
kris1981

Re: Prawdopodobnie rak... :((

Postprzez mario » 18 Lip 2011, 18:26

Witaj Kris:)
Po pierwsze spokojnie podchodź do tego wszystkiego panika i strach to najmniej pożądani doradcy. Jak już lekarz w badaniu zasugerował, że to proces nlp ale na 100% potwierdzić to może badanie hist - pat usuniętego jądra niestety najprawdopodobniej czeka Cię ten zabieg ale niech Cię to nie przeraża wiem, że faceci mają bzika na punkcie wiadomym ;) ale uwierz mi świat nie kręci się wokół jąder:). Trzymaj się i głowa do góry będzie dobrze:) inaczej być nie może, a jak się okaże, że to nowotwór to też będzie dobrze, całkowite wyleczenie jest bardzo wysoko procentowe tutaj pomoże Ci nieoceniony Troll:)
Pozdrawiam mariusz:)
"Wszelką troskę swoją złóżcie na niego, gdyż On ma o was staranie,"
Awatar użytkownika
mario

Postprzez poznaniak » 18 Lip 2011, 21:55

Witaj,
dokładnie zgadzam się z Przedmówcą, słuchaj "mądrych" lekarzy, nic nie odwlekaj, jestem żywym przykładem usunięcia "złośliwca" nienasieniaka i dalszej obserwacji... od 3,5 lat. Głowa do góry, z jednym jądrem żyje się normalnie, a może i jeszcze lepiej :)
Pozdrawiam serdecznie
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez arek » 19 Lip 2011, 17:19

Witaj!
Dodając swoje "3 grosze" do wypowiedzi przedmówców, chcę zaznaczyć, że 99% forumowiczów jest "jednojajowcami" :-) - nie mam na myśli oczywiście wspaniałych Pań, które swoimi działaniami wspomagają swoich bliskich mężczyzn i prowadzą ich wątki.
Zaznaczę, że specjalistą nie jestem i fachowej porady merytorycznej udzieli Troll, ale mogę powiedzieć, że właściwy poziom markerów nie może zagwarantować braku procesu nowotworowego.. niestety...
Zobaczymy co na ten temat powie Troll:-)
Ku pokrzepieniu serc dodam, że sam zabieg usunięcia jądra nie wniósł większego uszczerbku do żadnej dziedziny mojego życia, a w sierpniu spodziewamy się narodzin naszego Synka (dodam, że od orchidektomii minęło 12 m-cy) :D
Pozdrawiam!
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 19 Lip 2011, 23:20

Witaj Kris,

Bardzo szybko, ponieważ nie mam zbyt wiele czasu ostatnimi dniami. Obraz USG wygląda raczej jednoznacznie i przemawia za faktem, że jednak coś w jądrze się dzieje. Na pytanie czy jest to nowotwór czy nie badanie USG nie odpowie. Markery nie zawsze muszą być podwyższone pomimo obecności nowotworu - wcale niemało jest takich przypadków. Napisz skąd jesteś - postaram się kogoś polecić. Moim zdaniem usunięcie jądra jest postępowaniem z wyboru w tym przypadku.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kris1981 » 20 Lip 2011, 11:29

Do kogo mogę się zwrócić na Śląsku/Zagłębiu?
kris1981

Postprzez troll » 20 Lip 2011, 19:04

Witam,

Centrum Onkologii w Gliwicach. Generalnie sprawą powinien się zająć każdy urolog, natomiast istnieją istotne szczegóły o których wielu zapomina. Stąd taki kierunek - Centrum Onkologii, pamiętaj, że nie musi to być nowotwór, natomiast musi być wyjaśniona każda wątpliwość!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kris1981 » 20 Lip 2011, 23:31

Dzisiaj udałem się na konsultację medyczną do innego lekarza...
Po ponownym badaniu i analizie wyników dowiedziałem się że to prawdopodobnie Seminoma.

W przyszłym tygodniu mam dodatkowe badania i zabieg...
kris1981

Postprzez junior » 22 Lip 2011, 10:27

Cześć.
Znalazłem się w podobnym przypadku w grudniu zeszłgo roku.
Wiem, ze strach ma wielkie oczy. Wiedz, że seminoma i później chemia nie należy do najprzyjemniejszego leczenia, jednak mi się udało wszystko pokonać i Tobie również się uda. Nie przejmuj się tym, że będziesz miał jedno jądro, bo generalnie się nic nie zmienia w życiu erotycznym, a zawsze można wstawić proteze jądra po jakimś czasie po zakończeniu leczenia - ja tak zrobiłem.
Przeszedłem 3 kursy chemioterapii - nie ukrywam, że jest męczące leczenie, jednak warto walczyć o najwyższą wartość - życie.
Najważniejsza jest silna psychika i nie załymywanie się, uwierz, że nie taki diabeł straszny jak go malują.
3 mam za Ciebie kciuki i za pomyślność leczenia.
Pozdrawiam
M.
28 lat; guz seminoma testis; pT2 pNx Sx R0, V1, L1; 3xBEP styczeń-marzec 2011
junior

Miejscowość: Warszawa

Postprzez daniel » 22 Lip 2011, 14:19

Witam, napewno się nie załamuj. Doskonale pamiętam jak w przypadku mojego brata wszystko szybko się działo i jakie głupoty tutaj pisałem w stresie i strachu. Teraz mamy kolejne obawy przed wynikami po RPLND- minęło już ponad 3 tygodnie i ciągle brak wyników hist-pat, no ale jakoś musimy wytrzymać i grzecznie czekamy. Brat przeszedł 5 cykli chemioterapii i mówi że ludzie gorzej mu opisywali wszystko niż było i gdyby nie bolące ręce po ciągłych wkuciach to mówi że było ok. Teraz już dochodzi do siebie i każdego dnia jest lepiej i oby tak zostało- w poniedziałek planujemy kolejne badanie markerów i wierzymy że będą w normie. Musisz być silny i pamiętaj że da się wygrać z chorobą czego są liczne przypadki nawet na tym forum!
Pozdrawiam i trzymam kciuki!
daniel

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości