przez Podpretekstem » 20 Sie 2024, 20:19
EDIT
DORZUCAM OPIS TK KLATKI PIERSIOWEJ
Płuca bez zmian niedodmowych. W obu płucach zmiany ogniskowej typu meta w PP seg 3 i 5 guzki po 4mm, w seg 10 guzki 8 i 9 mm. W PL liczne rozproszone guzki od 3mm do 21 mm. Jamy opłucnowe wolne. nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych we wnękach płuc i w śródpiersiu. Serce i duże naczynia w normie. Nadnercza nie powiększone. Port naczyniowy
Hej,
Zakładam nowy wątek bo szukam podobnych historii jak nasza i jakie było wdrożone leczenie. Umówieni jesteśmy na konsultację z dr Sarosiekiem na czwartek, ale chcę poszerzyć wiedzę do tego czasu.
W poniedziałek 26.08 ruszamy z chemią w Krakowie - 4xBEP.
Początek:
Mąż lat 33 skarżył się na ból jądra prawego. Po kilku dniach umówił się do urologa, który zlecił na cito po zrobieniu USG badanie markerów + konsultacje w szpitalu Narutowicza w Krakowie.
Markery wyszly w normie oprócz betaHCG które wynosiło 47.
Po tygodniu od badania mąż już leżał na stole operacyjnym. Jądro usunięte - 18.06.
Markery dzień przed zabiegiem tj. 17.06
BetaHcg 44.5 mlU/ml (00-2.6)
AFP 3.36 IU/ml (<=5.80)
LDH 258U/L (135-225)
Markery 6 dni po zabiegu - 24.06.24
LDH 196 (135-225)
BHCG 49.7 (0.0-2.6)
AFP 2.87 (<5.8)
Po usunięciu jądra
Kilka dni później zlecono badanie TK miednicy mniejszej i jamy brzusznej. NIE zlecono TK klatki piersiowej tylko RTG. W międzyczasie został zlecony TK głowy, bo mąż skarżył się na ból głowy od kilku dni. TK głowy wyszło czysto, bez żadnych zmian.
Poniżej opis badania histpat: data wykonania 25.06.24.
Jądro z osłonkami o wym 4.6x3x3.2 cm, powrózek nasienny 9cm. Na przekrojach w jądrze obecny kremowo-brunatny guz o wym 3x2.2x2 cm naciekający sieć jądra.
Brzeg cięcia powrózka 16931, cz środkowa powrózka 16932, najądrze 16933, guz z siecią 16934-16938, niezmieniony miąższ jądra 16939.
Mieszany guz germinalny (mixed germ cell tumour). ICD-O 9085/3
pTNM: pT2 - wg UICC 8 edition
Histologicznie obecny jest komponent raka embrionalnego i nasieniaka w proporcjach 95/5.
Nowotwór nacieka miąższ jądra, sieć jądra oraz tkankę tłuszczową w okolicy sieci.
Obecne są liczne zatory nowotworowe z raka embrionalnego w przestrzeniach limfatyczno-naczyniowych (LVI1), nie uwidoczniono neuroinwazji (PnI0).
Powrózek bez utkania raka.
Linia cięcia bez utkania raka.
Niezmieniony nowotworowo miąższ jądra z zachowaną spermatogenezą.
02.08 zebrało się konsylium lekarskie bez naszej obecności. Ustalono 4 cykle chemii - z forum dowiedziałam się, że BEP.
12.08 konsultacja z onkologiem - wiemy tylko tyle, że po zabiegu (nie znam dokładnej daty badania) markery nowotworowe spadły - BHcg 22, reszta w normie.
Uzupełniłam wiedzę o opis TK brzucha:
W przestrzeni przyaortalnej na wysokości l2-l3 widoczny pakiet węzłowy 28*21*40 mm.
W dolnych partiach płuc kilka guzków meta wielkości do 18mm.
Dzisiaj mąż miał robione TK klatki - w piątek wyniki.
Powiedzcie, czego się spodziewać? Jakie są szanse na całkowite wyleczenie? Wiem, że sytuacja wygląda nieciekawie. Ale wierzę, że mąż z tego wyjdzie.
Ostatnio edytowany przez
Podpretekstem, 23 Sie 2024, 13:00, edytowano w sumie 1 raz