Tkliwość prawego jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Tkliwość prawego jądra

Postprzez rep_29 » 07 Wrz 2012, 22:56

witam
29 lat, od kilku lat tkliwość prawego jądra, bardzo boli przy dotykaniu, w tym tkliwość lewego sutka (lekarze podejrzewali powiązanie). USG piersi - tylko tkanka tłuszczowa tzn. brak ginekomastii. Usg jąder - tylko torbiel prawego jądra 5mm. Czy coś z tym da się zrobić? Ciągle mnie boli przy dotyku. Nie wiem czy zaśmiecam to forum czy nie, ale to dla mnie ważne, bo lekarze mnie olewają ;/

dodam, że urolog stwierdził żylak powrózka, ale powiedział, że z tym nic nie trzeba robić. Każde dotknięcie jądra prawego odczuwam jak by mnie ktoś w nie kopnął.

4 lata temu operacja dużego tłuszczaka pachwiny lewej + wycięcie mięśnia i powięzi. Wezly w pachwinach do 3cm, ale onkolog stwierdził rok temu że tak bywa u mężczyzn (zakażenia pęcherza itp). Biopsja wykazała węzły odczynowe. Stan zdrowia BDB (poza bólami kręgosłupa - zwyrodnienie stwierdzone w TK i RMI).
rep_29

Re: Tkliwość prawego jądra

Postprzez troll » 08 Wrz 2012, 01:22

Witaj,

Sugeruję konsultację u innego urologa. Nie musi być to sprawa nowotworu jednak tkliwość, którą opisujesz nie wydaje się być rzeczą normalną. Dla Twojego spokoju możesz również oznaczyć poziom markerów - AFP oraz bHCG co powinno wraz z badaniem urologicznym ponad wszelką wątpliwość rozwiać Twoje obawy co do guza jądra i być może zacząć poszukiwać innej przyczyny (żylaki?).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości