Nienasieniak Jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak Jądra

Postprzez troll » 17 Maj 2011, 15:04

Witam,

Jeśli zespół popunkcyjny nie będzie ustępował należy rozważyć wykonanie łaty z krwi. Wcześniej jednak stosuj leki przeciwbólowe i daj sobie tydzień-dwa na ustąpienie objawów.
Natomiast odnośnie węzła wszystko wskazuje na jego przerzutowy charakter. Węzły 30 mm nie bywają odczynowe. Dlaczego w TK jest to jedynie podejrzenie? Ponieważ ze specyfiki badania TK wynika, że zmiany nowotworowe nie mogą być stwierdzane z całkowitą pewnością. Służy temu zwykle badanie mikroskopowe materiału uzyskanego podczas operacji lub na przykład w wyniku biopsji. Natomiast co oznacza symbol 4ima144? Nie mam pojęcia :) Podejrzewam, że to jakieś określenie radiologiczne lub coś na ten kształt.
W mojej opinii obraz jest jasny i leczeniem z wyboru jest chemioterapia zgodnie z tym co napisałem wcześniej. Natomiast rokowanie jest bardzo dobre i tego się trzymaj!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 17 Maj 2011, 19:30

dzięki trollu :)
To teraz mój stopień zaawansowania to IIB tak? czy się mylę?
Oczywiście chemie zaczynam nie długo, mam jednak nadzieję że obędzie się bez RPLND po chemii.
Jak to wygląda jeśli pozostaną zmiany , to będę musiał mieć je wycięte, ale skoro tylko jeden węzeł mam powiększony, to po chemii
jeśli będę musiał mieć RPLND to będzie ono tyczyło tylko tego jednego węzła, czy jednak wszystkich?
Co do zespołu popunkcyjnego, to faktycznie ból głowy nie pozwala mi normalnie funkcjonować, chociaż jak leże to jest do przeżycia. Może objawy są takie męczące, dlatego, że anesteziolog był dość młody i wbijał mi się w kręgosłup aż 8 razy!! Wcześniej nie dostałem nic przeciwbólowego ani w ogóle nic na zamulenie więc po 8 razie gdy strasznie bolało zacząłem tam przeklinać, :) i zawołali kogoś, kto wbił mi się za pierwszym razem. Co nie zmienia fakty że jednak byłem kłóty aż 9 razy więc może stąd te nasilone objawy!?
W ogóle tabletki przeciwbólowe typu ibuprom nic mi nie pomagają, może znasz jakieś lepsze na uśmierzeniu tego typu bólu?
i co powinienem robić żeby faktycznie spróbować jakoś zatrzymać te dolegliwości? Na razie wiem że muszę leżeć i pić dużo wody. Coś jeszcze?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedz.
marek26da

Postprzez mlody28 » 17 Maj 2011, 21:20

witam
Twój opis zabiegu mnie przeraził - 8 nakłuć !!! masakra ja się obawiałem jednego wiedząc że jest to niebezpieczne.
Moja Pani anestozjolog miała ok 30 wiec wiek nie ma tu znaczenia, zastrzyku nawet nie poczułem - serio zero bólu.
Uprzedziła mnie jednak że dopóki nie minie znieczulenie muszę leżeć na płasko i niewolno mi podnosić głowy, inaczej spotka mnie duży ból głowy, co pewnie dopadło Ciebie.
Po wyjściu ze szpitala dostałem receptę na leki przeciwbólowe,(nie wyobrażam sobie wytrzymać na ibupromie)
W zasadzie cały proces pooperacyjny przeszedłem bezboleśnie.

Życzę Ci łatwego przejścia chemi i resztą narazie sobie głowy nie zawracaj, na pewno bedzie dobrze
mlody28

Postprzez marek26da » 17 Maj 2011, 21:57

Witam,
No niestety , 8 nakłuć. Jak miałem pierwszy raz zabieg, to też było tylko jedno nakłucie, zero bólu. Tutaj niestety była masakra. Bolało jak cholera. Też myślę ,że mój ból głowy wziął się z tego że za wcześnie wstałem (jakieś 18h po zabiegu) jednak o nie podnoszeniu głowy nikt nic nie mówił. Młody możesz powiedzieć jakie te laki Ci przypisali? I czy można je dostać bez recepty? bo ibuprom nie pomaga.
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 17 Maj 2011, 22:07

Witam,

Dokładnie tak - CS IIB (pT2? N2 M0 S1). Sądzę, że jeżeli pozostałaby zmiana przetrwała to usunięcie samych węzłów biodrowych stanowić będzie właściwe postępowanie. Ból głowy w przebiegu zespołu popunkcyjnego wynika z ubytku płynu mózgowo rdzeniowego w czasie punkcji. Ty miałeś 9 nakłuć więc i ubytek ten mógł być spory. Proponuję udać się do lekarza po mocniejszy środek przeciwbólowy (np. ketonal) + dużo wody + kofeina (kawa, cukierki z kofeiną, napoje z kofeiną).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mlody28 » 18 Maj 2011, 08:30

ibuprom -wcale się nie dziwię, może pomóc na ból głowy ale po kacu nie po operacji ;)

ja dostałem DICLAC - skuteczny dodatkowo na mnie działał usypiająco.

Później zmieniłem na KETANOL - też skuteczny to Ci polecam, nie wiem czy dostaniesz bez recepty, ale zawsze możesz kogoś wysłać na rejon niech Ci lekarz wypisze, po ketanolu bół powinien ustać, a na pewno będzie znośny.
mlody28

Postprzez marek26da » 18 Maj 2011, 16:48

Witam,
Zarejestrowałem się do rodzinnego, po tabletki, ale niestety na jutro. Na chwilę obecną w aptece dowiedziałem się że SOLPADINE bez recepty może mi pomóc więc zobaczymy jak to będzie. W każdym razie ból dziś już wydaje się być troszkę mniej uporczywy, tak więc może przechodzi?
Tylko jeszcze te plecy strasznie bolą, ale myślę że będzie dobrze.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam :)
marek26da

Postprzez troll » 18 Maj 2011, 23:24

Witam,

Na pewno przechodzi. Zespół popunkcyjny ustępuje, jesteśmy dobrej myśli.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 21 Maj 2011, 08:40

Witam,
Zespół po punkcyjny na szczęście ustąpił, bóle kręgosłupa również. Dzięki za rady.
Ja znów mam pytanie ponieważ po wczorajszej wizycie u onkologa znów mam mętlik w głowie. Otóż mój Pan onkolog obejrzał opis TK i doszedł do wniosku że
teraz kolej na szpital i kolejny zabieg (sic!) usunięcia węzła (jakby nie mogli tego zrobić podczas poprzedniego pobytu!! ) W każdym razie najpierw usunięcie węzła, a następnie chemia. Co myślisz trollu na ten temat? Dodam również że byłem na kontroli u urologa i niestety w jego opinii jest stanowczo za wcześnie na rozpoczęcie chemii ze względu na nie wygojoną ranę (nawet szwów mi jeszcze nie sciągnęli)
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 21 Maj 2011, 12:11

Witam,

Proponuję zasięgnąć opinii innego lekarza. Podejrzewam, że lekarz chce wykonać najpierw operację aby przekonać się, czy wspomniana masa węzłowa rzeczywiście jest przerzutem. Moim zdaniem jednak, nie ma to sensu, bo wobec samego faktu jej stwierdzenia i wzrastających poziomów markerów nowotworowych leczeniem z wyboru jest chemioterapia - BEP x 3. Stwierdzenie takiej masy + wzrost AFP JEST podstawą do rozpoznania wznowy. Rozważałeś teraz konsultację w Magodencie?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości