dar122333 / IA / carcinoma embryonale

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: dar122333 / IA / carcinoma embryonale

Postprzez dar122333 » 16 Cze 2011, 20:33

Witam!

Robiłem sobie parę dni temu markery ( postanowiłem dla świętego spokoju robić markery przez rok każdego miesiąca, w razie co :)) w DCO robią mi co 2 miesiące więc te 50 zł wydać co drugi miesiąc to nie taka tragedia. No i... git :) AFP 1,59, b-hCG 0,1. Już nawet przestałem się nakręcać, gdy coś mnie zaboli, że to pewnie przerzuty!! Tak się pozmieniało u mnie :D Denerwuje mnie tylko krwiak pod raną, prawie w ogóle się nie wchłonął, nadal rana dookoła jej popuchnięta i twarda. W mosznie natomiast wszystko ładnie się wygoiło nie ma żadnych zgrubień. Zobaczę co powie lekarz po kontrolnych tomografiach w sierpniu jak się zjawię z wynikami i po kolejne skierowania. Może dalej smarować maścią heparynową??

No nic to tyle, rok akademicki dobiega końca więc czas odbić sobie w końcu marcowe i kwietniowe zawirowania :D
Pozdrawiam Darek
dar122333

Postprzez dar122333 » 11 Lip 2011, 12:08

Witam!

Problem mam :/ jakiś tydzień temu zauważyłem, że pod raną po zabiegu ale bliżej pachwiny pojawił się guzek ok 2 cm. Pod raną nadal mam krwiaka, który jest większy i najbliżej skóry tuż przy mosznie i ciągnie się wzdłuż rany aż do podbrzusza, nic się nie wchłonął a minęło już 3 msc. Nie wiem czy może ten krwiak jakoś zdeformował się i teraz jest w formie guzka czy to może jakiś węzeł pachwinowy powiększył się. Ale nie mam pojęcia czy akurat w tym miejscu może występować tego typu węzeł. Odkąd pojawił się guzek boli mnie w tym miejscu gdy podnoszę nogę czy pochylam się. Opisywany wcześniej ból pleców mam nadal, może trochę rzadszy. TK brzucha i miednicy mam 27 lipca może po tym badaniu wyjaśni się co tam się dzieje. 29 lipca zarejestrowałem się do chirurga który mnie operował, może trzeba będzie to powtórnie otwierać :/ ehm

Darek
dar122333

Postprzez dar122333 » 17 Sie 2011, 13:12

Witam!
Odebrałem dziś komplet badań kontrolnych i tak:

Markery ok

Tk brzucha i miednicy małej:
Badanie kontrolne TK jamy brzusznej i miednicy wykonane u pacjenta po leczeniu tu testis, obraz porównano z badaniem poprzednim TK j.b z innego ośrodka ( kwiecień br.).
Narządy jamy brzusznej oraz struktury miednicy w wykonanym badaniu bez uchwytnych zmian. Znamiennie powiększonych węzłów chłonnych oraz zmian mogących odpowiadać meta w części kostnych w wykonanym zakresie badania nie wykazano.
W prawej pachwinie widoczne nieregularne zmiany włókniste, pooperacyjne

TK klatki piersiowej:
Badanie kontrolne TK jamy brzusznej i miednicy wykonane u pacjenta po leczeniu tu testis, brak dokumentacji obrazowej poprzednio wykonanego badania z innego ośrodka.
Struktury klatki piersiowej w wykonanym badaniu bez uchwytnych zmian. W tylnym odcinku żebra III po stronie lewej ognisko rozrzedzenia struktury kostnej o wymiarach 0,7 x 0,5 cm - do porównania z badaniem poprzednich/obserwacji. Znamiennie powiększonych węzłów chłonnych oraz zmian mogących odpowiadać meta w części kostnych w wykonanym zakresie badania nie wykazano.

O ile TK jamy brzusznej nie jest niepokojące to TK klatki trochę mnie zastanawia. Skąd się to wzięło i co może być przyczyną.
Macie jakieś pomysły? Trollu wiesz co to może być?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Darek
dar122333

Postprzez dar122333 » 21 Sie 2011, 20:30

Więc tak...
W piątek byłem u onkologa i:
- Co miesiąc kontrola markerów do wyjaśnienia sprawy co się dzieje w żebrze
- Za miesiąc RTG żeber plus USG jądra i pachwin (jest jakieś zgrubienie po lewej stronie); prawa operowana ale Pani onkolog stwierdziła, że to na pewno nie węzeł ale warto sprawdzić
- Krwiak pod raną już się sam raczej nie wchłonie, ale to już sprawa dla chirurga

Na pytanie skąd się to wzięła w żebrze dowiedziałem się tylko tyle, że trzeba to obserwować.

I tyle! :|
dar122333

Postprzez troll » 21 Sie 2011, 23:36

Witaj,

Wydaje mi się, że opisywana struktura kostna to nic innego jak zmiana zwyrodnieniowa i zaproponowany sposób obserwacji jest bardzo prawidłowy. Na tę chwilę nie bardzo możemy zrobić coś więcej co mogłoby dodatkowo pomóc w określeniu charakteru tego opisywanego, rozrzedzenia.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez dar122333 » 20 Wrz 2011, 18:52

Witam ponownie!

Kilka nowych faktów
Wykonałem wszystkie zalecone badania i tak:
-Markery w normie bez tendencji wzrostowej
-RTG żebra: brak zmian zauważalnych, prawdopodobnie wskutek nieodpowiedniego ułożenia do zdjęcia
-USG podbrzusza i moszny, bez zmian
-Udało mi się również porównać tomografię klatki z kwietnia i obecną z sierpnia: ANGIO TK kwiecień br. Opisywane rozrzedzenie struktury kostnej uchwytne na pojedynczym przekroju, bez znacznej progresji co może świadczyć o zmianie łagodnej. Zatem odkryta niedawno zmiana była już 4 miesiące wcześniej - dobra wiadomość!! Jak powiedział Pan doktor "gdyby to się teraz nie wyjaśniło, należałoby Pana diagnozować dalej pod kątem przerzutów do kości" brrrrr... :/

Po dzisiejszej wizycie u onkologa:
Zbadał palpacyjnie węzły na całym ciele, osłuchał, wypisał skierowanie na AFP, BhCG, LDH i stężenie Ca. Wyniki mam zrobić dopiero w listopadzie.
Nie dostałem natomiast skierowania na kolejne tomografię, ponieważ "zbyt często też niezdrowo" - no fakt. Pan doktor powiedział, że ten pierwszy okres (6 miesięcy) był najbardziej "niebezpieczny i przez pierwszy rok będziemy widywać się często tak co 2-3 miesiące na markery"
Dziwi mnie natomiast fakt, że nie dostałem skierowania na TK, mimo, że się upomniałem. Jeśli dostanę je dopiero w listopadzie to badanie będę miał dopiero w styczniu ze względu na kolejki :/ czyli ponad 5 miesięcy przerwy :/ Nie wiem czy tak odległe przerwy w tomografiach to wynik oszczędzania czy faktycznie Pan doktor nie spodziewa się wznowy i robi to dla mojego dobra. Jak na mój gust TK klatki mógłbym sobie darować na rzecz RTG a-p, no ale TK miednicy i jamy brzusznej to chyba podstawa "ścisłej obserwacji" jaka została mi zaproponowana zamiast chemii.
Co Ty na to Trollu? Może przy listopadowej wizycie zmienić onkologa czy nie ma sensu bo każdy wyznaje taką filozofię "ścisłej obserwacji" ?? Z góry dzięki za odpowiedź!!
Darek
dar122333

Postprzez troll » 20 Wrz 2011, 19:53

Witaj,

Nie ująłbym tego inaczej niż tak, jak Ty napisałeś. TK brzucha i miednicy co 3 miesiące, TK klatki można zmienić na RTG klatki. Markery co 2-3 miesiące. I takie powinny być podstawowe założenia "ścisłej obserwacji".
Całe szczęście, że wszystko wyjaśniło się i wygląda na to, że nie ma najmniejszych powodów do niepokoju. Oby tak dalej!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez poznaniak » 21 Wrz 2011, 19:22

Ja mam podobnie, w Poznaniu od momentu zabiegu (prawie 4 lata temu) nie miałem zleconego żadnego badania TK. Prawda, że brzmi nieprawdopodobnie. RTG płuc i serca oraz USG jamy brzusznej, no i oczywiście markery AFP i bHCG. To wszystko. Tez jestem ciekaw czy, jeśli by się coś działo złego, to czy by wykryto to w czas. Tym bardziej, że to RTG i USG mam robione mniej więcej co rok, nawet na początku miałem co 6-9 miesięcy. Życzę Ci, żebyś miał tyle szczęścia, ile ja na razie mam i żeby te badania kontrolne okazywały się tylko konieczną formalnością. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia :)
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez dar122333 » 14 Paź 2011, 15:45

Witam ponownie!

Hmmm...może zacznę od początku. Od pewnego czasu zauważam u siebie pewne objawy: problemy ze snem, koncentracją, nie panuję nad emocjami i ogólnie jakiś rozwalony jestem. Do tego jeszcze od czasu gdy usunięto mi jądro w kwietniu zarost rośnie wolniej i przytyłem prawię 10 kg gdzie naprawdę pilnuje się! No i zacząłem to wszystko łączyć i oznaczyłem dziś dla świętego spokoju poziom testosteronu.
Wynik 2,45 [ 3-8]
W niektórych źródłach znalazłem informację że poziom 11 jest jeszcze prawidłowy dla osób w okresie dojrzewania.
W najbliższym czasie postaram się wybrać do jakiegoś androloga i zobaczę co on na to powie i jaką podejmie decyzję.
Przed orchidektomia wszyscy lekarze mówili że nie będzie problemu z hormonami :/ Wy też po usunięciu jądra macie poziom testosteronu poniżej normy?
Wyczytałem jeszcze że niski poziom testosteronu może powodować osteoporozę; w sierpniu pojawiło się u mnie w tomografii ognisko rozrzedzenia struktury kostnej w żebrze. Może to przez to?
dar122333

Postprzez poznaniak » 14 Paź 2011, 22:03

To rozdrażnienie raczej przypisywałbym wpływowi stresu, którego Ci przecież nie brakowało. Miałem podobnie. Testosteronu nie badałem, ale wydaje mi się, że mam objawy odwrotne - jakby zarost lekko "przyspieszył", a "ochotę" :) też mam chyba większą niż kiedyś, no może waga też się lekko zwiększyła ;), ale jeszcze w granicach mojej tolerancji. Więc może to wszystko jest przyczyną głównie stresu, choć sprawdzić na pewno nie zawadzi. Pozdrawiam i życzę więcej spokoju, odprężenia i przede wszystkim zdrowia.
poznaniak
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości