Guzek jak ziarnko ryżu

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guzek jak ziarnko ryżu

Postprzez Kwinto » 12 Sty 2023, 21:55

Witam,
mojo przypadek jest trochę nietypowy. W lipcu ub.r wykryto u mnie guza w piersi - rak złośliwy G3 (1cm) podczas biopsji. Przed zabiegiem usg piersi, usg brzucha - OK. Mastektomia, na szczęście węzły czyste, usunięto zmianę z marginesem znacznym. Profilaktycznie zaplanowano chemię 4xAC + 12x PCL. Aktualnie zacząłem PCL. Dwa tygodnie temu wyczułem z tyłu w mosznie coś jakby ziarenko ryżu. Nie boli. Co to może być takiego? Badania dopiero będę miał jak zakończę chemię w kwietniu.
Kwinto

Re: Guzek jak ziarnko ryżu

Postprzez Kozi » 12 Sty 2023, 22:26

Cześć,

USG jądra u Urologa jest niewskazane przy Twojej chemii? Czemu z badaniem będziesz czekać dopiero do kwietnia?
Kozi

Postprzez Kwinto » 12 Sty 2023, 22:58

Tzn. nie to że niewskazane. Wspominałem lekarzowi, który prowadzi mnie w chemii i powiedział, że po zakończonej chemii będą badania. Moim zdaniem popełniono błąd, ponieważ przed mastektomią nie zrobiono rozszerzonej diagnostyki (TK, ew. MRI lub PET). Było tylko usg brzucha. Mogłoby się okazać, że już wtedy były jakieś przerzuty ew inne ogniska, ale nie chcę generalizować. Chemia czerwona - doxorubicyna trochę mnie wymęczyła, teraz Paklitaxel da radę przeżyć. Dzisiaj robię diagnostykę przed chemią, zrobię dodatkowo markery prywatnie.
Kwinto

Postprzez adamus09 » 03 Lut 2025, 22:13

Z ciekawości, ile masz lat?

Zawsze możesz wykonać te USG samodzielnie, niestety odpłatnie (tak jak i MRI z resztą).
adamus09

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości