Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez romi » 23 Lut 2012, 12:22

Witaj
Może pomoże dopisek na skierowaniu na TK "CITO". W Twoim przypadku pewnie stopień zaawansowania będzie niski, nie ma złych rokowań, ale im szybciej będziesz wiedział na czym stoisz tym lepiej dla Twojego spokoju. A z prokreacją to nigdy nic nie wiadomo ;)
Pozdrawiam
romi

Postprzez acidtekk » 23 Lut 2012, 12:35

Simon, jeśli poprosisz Panią doktor, choć wydaje mi się, że nie będziesz musiał, to zrobi dopisek CITO, potem idź do budynku analizy TK i ustal termin. Oni pytają zazwyczaj co lekarz miał na myśli pisząc pilne, a Ty wtedy mówisz, ze to sprawa bardzo nagląca i szukają pierwszego terminu gdzie można kogoś wcisnąć. Max 2 tygodnie ponoć, ale mam nadzieję, że uda się wcześniej.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez pechowiec » 23 Lut 2012, 12:49

Jeśli masz możliwość finansową zrobić TK prywatnie to się nawet nie zastanawiaj. A skierowanie weź na wizycie prywatnej (umów się za 100pln do byle jakiego onkologa np) i z takim skierowaniem możesz zrobić tylko TK prywatnie lecz Tobie i tak będzie to odpowiadać. Ale Zadzwoń w kilka miejsc bo ja też to przerabiałem i znalazłem jeden szpital ZOZ MSWiA w Poznaniu gdzie zrobili mi MRI głowy z kontrastem za 700zł bez skierowania. Uważam że żadne pieniądze nie są warte czekania miesiąc i stresu, dodam też że jak pójdziesz prywatnie to czekasz na korytarzu później 20 minut i masz wyniki (najdłuższe 20 minut Twojego życia) a na NFZ badanie za miesiąc i wyniki za 10 dni.
Awatar użytkownika
pechowiec

Miejscowość: Poznań

Postprzez troll » 24 Lut 2012, 19:32

Witam,

Nie od dziś wiadomo, że badanie prywatne jest dużo szybciej. Jeśli to nie obciążenie finansowe to oczywiście dobrze jest wykonać je prywatnie (ze względu na czas!). Natomiast również pójście ścieżką NFZ jest ok, z tym, że trzeba wykazać się nieco zdolnością przekonywania i przewidywania i np. umawiać badanie przed otrzymaniem skierowania :) Ot taka zabawa w kotka i myszkę.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Simon » 24 Lut 2012, 20:17

Witam,

jestem już po wizycie w poradni chemioterapii. Dostałem skierowanie na TK klatki i jamy brzusznej oraz ponownie standardowe markery + kreatynina do zrobienia maksymalnie 10 dni przed TK. Na TK udało mi się umówić na 6 marca (klata) i 9 marca (brzuch) I teraz kilka kolejnych pytań (szczególnie do osób, które znają realia w Zachodniopomorskim Centrum Onkologii):
1. Ile faktycznie trzeba czekać na opracowanie wyników? Deklarowane 7-10 dni (roboczych?) czy dłużej?
2. Czy w przypadku TK robionej prywatnie na wyniki czeka się krócej?
3. Jeśli doszło by do chemii - ile mniej więcej czasu trzeba czekać od skierowania do rozpoczęcia leczenia?

Pytam, bo ktoś tu sugerował, że ewentualną chemię najlepiej zastosować do 8 tygodni od zabiegu i próbuję oszacować czy w przypadku TK refundowanej z NFZ starczy mi czasu.

--
z pozdrowieniami
Simon
Simon

Postprzez acidtekk » 24 Lut 2012, 20:28

Po wynikach, które w przypadku badań na CITO są do tygodnia, pójdziesz do Pani doktor (btw. czy to Pani Nowak??) na konsultacje. Chemia jeśli będzie konieczna (mam nadzieję, że nie), pewnie w przeciągu tygodnia. Ale mam nadzieję, że będzie czysto i skończy się na obserwacji.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez Simon » 24 Lut 2012, 20:30

Witam,

tak, byłem u dr Nowak - myślę, że to był dobry wybór. Dzięki za namiary. Na skierowaniach na TK jest adnotacja: Pilne - co ważne bez żadnego proszenia.

--
z pozdrowieniami
Simon
Simon

Postprzez acidtekk » 24 Lut 2012, 20:38

Ona poda Ci wszystkie alternatywy po, bo ja z nią przecierałem szlaki karboplatyny. Zresztą przyjmie Cie w tym samym dniu, gdyby wynik wyszedł nie taki jakiego oczekujemy (tfu, tfu). Jeśli będzie czysto (pewnie tak;)), to w kolejny czwartek po odebraniu konsultacje i ustalicie dalsze postępowanie.

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez Simon » 24 Lut 2012, 22:04

Obecnie przyjmuje w piątki. Z tego co ludzie mówili w kolejce to potrafi przyjmować nawet do godziny 18-tej mimo, że poradnia czynna do 14:30.

--
z pozdrowieniami
Simon
Simon

Postprzez acidtekk » 24 Lut 2012, 22:12

Fakt, to Lekarz zaangażowany. Myślę, że z czasem będzie działała według wszelkich topowych wytycznych.

Pozdrawiam,
acidtekk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości