Paweł, 36, Śląsk, nasieniak pT(1)m, Pn(0), L(0), V(0), R(0)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Paweł, 36, Śląsk, nasieniak pT(1)m, Pn(0), L(0), V(0), R

Postprzez PJW2024 » 26 Cze 2024, 16:48

Podzwoniłem po okolicy:
- W Skoczowie dr Kowalski jest raz na dwa miesiące, najbliższy termin w październiku;
- W Ustroniu już nie przyjmuje;
- W BCO wygląda sprawa tak, że oni de facto do niego nie zapisują i polecają go łapać między pacjentami w piątki (tylko wtedy jest w BCO) i porozmawiać, czy mnie przyjmie pod swoją opiekę. Jeśli tak, to wtedy mnie do niego zapiszą.

Dzwoniąc po tych różnych placówkach, udało się do niego dodzwonić osobiście. Może mnie przyjąć pod obserwację w BCO czy w Skoczowie, ale nie pod chemię, bo tym się zajmuje w Oświęcimiu i Chrzanowie. Nie do końca zrozumiałem z rozmowy ani z nim, ani z BCO dlaczego tak jest, ale tak jest. Powiedział mi, że jednak najpierw muszę się zgłosić do poradni onkologicznej z wynikiem TK klatki piersiowej i jamy brzusznej, gdzie zostanie zadecydowane, czy będę miał chemię, czy tylko obserwację.

Zdziwił się też, że Urovita mnie nie pokierowała gdzieś dalej do ich poradni czy nie zrobiła konsylium po histopatologii.

TK mam 8 lipca, a po drodze markery po 30 dniach od operacji.
PJW2024

Postprzez miszcz » 26 Cze 2024, 20:37

Miałem ten sam problem, bo skierowano mnie na konsylium do szpitala na Strzelecką w Katowicach, gdzie byłem operowany, a tam mnie wyśmiali, więc straciłem czas i pieniądze na transport sanitarny. Oni sami nie wiedzą, jak to działa.

Masz następujące wyjścia:

a) iść do Cieszyna lub na onkologię w Katowicach.
b) skontaktować się z koordynatorką onkologiczną lub rejestracją szpitala w Oświęcimiu.
c) iść prywatnie do doktora Kowalskiego w przychodni Medicome w Oświęcimiu i wyjaśnić mu, że nie masz możliwości załatwienia TK - przyspieszy termin wizyty w oświęcimskiej poradni, potem TK będzie błyskawicznie, ale na opis czeka się 3 tygodnie.
d) zapisać się do kogoś innego w BCO.

Doktor Kowalski jest ordynatorem oddziału chemioterapii dziennej w Oświęcimiu. Karboplatynę można tam przyjąć, BEP nie, ale mam nadzieję, że nie będzie to konieczne.

Problemem może być dojazd na wizyty i badania w Oświęcimiu.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PJW2024 » 27 Cze 2024, 21:16

Na razie czekam na to TK 8 lipca w Cieszynie. Do tej pory opisy robili mi w ok. tydzień - RTG, TK, czy w maju ten rezonans, więc dość szybko.

Co do onkologii to sprawdzę jeszcze Katowice i to, kto jeszcze pracuje w BCO.
PJW2024

Postprzez PJW2024 » 08 Lip 2024, 22:58

Aktualizacja

TK wykonane. Opis teraz to ok. 30 dni (!). Spróbuję ich przycisnąć, by zrobili szybciej.

W BCO mieli termin na połowę sierpnia do Małgorzaty Okręglickiej-Lewandowskiej. Poczytałem opinie i ostatecznie umówiłem się do Katowic na Raciborską (KCO) do p. Doroty Janas-Siciarz (leczy też w Urovicie) na ostatni tydzień lipca. Ktoś (Kevin1301) nawet tutaj na forum polecał p. Janas-Siciarz, więc jestem dobrej myśli.

Tymczasem wyniki:

2024-07-03

FSH: 33,27 mIU/ml, zakres 0,95–11,95

2024-07-05 (30 dni od operacji)

LDH = 105 U/l, zakres 125 - 220;
AFP = < 2,00 ng/ml, zakres 0,89 - 8,78;
Beta-HCG = < 0,20 mIU/ml, zakres mężczyźni < 2,0

Jak już coś się okaże dalej, to napiszę :)
PJW2024

Postprzez miszcz » 08 Lip 2024, 23:29

Dramat z tymi opisami. W Oświęcimiu czekam 3 tygodnie. Kiedy 3 lata temu zaczynałem obserwację, były tydzień szybciej.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PJW2024 » 21 Lip 2024, 16:00

Dzień po TK byłem tam jeszcze raz ich poprosić o szybszy opis (bo robiłem prywatnie, bo PILNE, bo sprawa onkologiczna) i się udało, wyniki były już w ostatni piątek 19.

Wyniki:
Badanie CT klatki piersiowej wykonano techniką spiralną warstwami 64 x 1,25 mm przed i po dożylnym podaniu środka kontrastowego. Rekonstrukcje MPR.

Niewielkie nawarstwienia opłucnowe i zrosty w szczytach obu płuc,
Pola płucne bez patologicznych zagęszczeń ogniskowych. Tchawica i oskrzela główne w normie.
W śródpiersiu bez obecnych patologicznie powiększonych węzłów chłonnych.
Przywnękowo bez mas patologicznych.
Zmiany zwyrodnieniowe piersiowego odcinka kręgosłupa.
Dokładniejsza ocena narządów śródpiersia w spiralnym badaniu TK z dożylnym podaniem kontrastu.

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy wykonano techniką spiralną warstwami 64 x 2,5 mm przed i w trzech fazach po dożylnym podaniu środka kontrastowego. Wtórne rekonstrukcje MPR.

Wątroba o jednorodnie prawidłowej gęstości, niepowiększona.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy prawidłowej wielkości, bez widocznych w TK złogów.
Trzustka prawidłowa.
Śledziona niepowiększona, bez zmian ogniskowych, o typowym wzmocnieniu.
Nadnercza prawidłowe.
Nerki w położeniu typowym, prawidłowej wielkości, bez cech kamicy i zastoju, czynne urograficznie.
Oba moczowody w fazie opóźnionej zakontrastowane moczem cieniującym, nieposzerzone.
Duże naczynia jamy brzusznej oraz ich okolica w obrazie TK w normie.
Ewidentnie powiększonych węzłów chłonnych w zakresie objętym badaniem nie uwidoczniono.
Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kręgosłupa.
Pęcherz moczowy o gładkich i niepogrubiałych ścianach.

Chyba wygląda dobrze. W środę wizyta w Katowicach (KCO) u p. Doroty Janas-Siciarz.
PJW2024

Postprzez miszcz » 21 Lip 2024, 18:48

Wynik ok. Przy tak małym nasieniaku prawdopodobieństwo przerzutów jest znikome. Jak pisałem, miałem identyczny guz i jestem na obserwacji 3 rok.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PJW2024 » 21 Lip 2024, 22:50

Trzymam się tej informacji i też liczę na obserwację.

Dam znać po wizycie, co dalej.
PJW2024

Postprzez adamus09 » 26 Lip 2024, 19:28

PJW2024 napisał(a):
Chyba wygląda dobrze. W środę wizyta w Katowicach (KCO) u p. Doroty Janas-Siciarz.

Daj znać jak wrażenia z KCO, ja byłem w przychodni 2 razy i takie mieszane mam.
adamus09

Postprzez PJW2024 » 26 Lip 2024, 21:46

Hej,

w skrócie czeka mnie obserwacja.

Co chyba nie jest zaskoczeniem :)

Po przejrzeniu wyników markerów, TK, wypisu i histopatologii p. dr zdecydowała, że najlepiej przejść na obserwację. Mam zrobić markery za 3 miesiące w KCO, za 4 miesiące TK jamy brzusznej, miednicy i klatki piersiowej z kontrastem gdziekolwiek. Dopatrzyła się też nieścisłości w opisie TK, podejrzewając błąd, że radiolog coś źle przekleił z szablonu. Udało się to jeszcze tego samego dnia wyjaśnić w Cieszynie, gdzie robiłem TK. Miałem znowu szczęście, bo radiolog akurat był następnego dnia tam i wystawił poprawny opis jeszcze raz — faktycznie ostatnie zdanie było było dodane za pierwszym razem omyłkowo.

Co do samej placówki nie mam zastrzeżeń; panie w rejestracji OK. Jak się tam rejestrowałem telefonicznie, to była bardzo miła i rzeczowa pani, która wszystko mi objaśniła na spokojnie.

Jeśli chodzi o p. dr to nie mam zastrzeżeń. Miałem sporą listę pytań, wizyta w zasadzie się przeciągnęła poza godz. przyjęć, bo były opóźnienia, ale odpowiedziała na wszystko cierpliwie. Oczywiście na tyle, na ile mogła rzetelnie odpowiedzieć, bo miałem też kilka pytań na pograniczu onkologii/urologii/andrologii, więc nie wdawała się w spekulacje, jeśli coś jednak już wykraczało poza temat ściśle nowotworowy ;)

Też się zdziwiła, że mnie Urovita nie wysłała na jakieś konsylium czy nie skierowała po prostu do nich do poradni.
PJW2024

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość