Ubezpieczenie od nowotworów

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Ubezpieczenie od nowotworów

Postprzez supernik » 24 Lis 2024, 13:37

Rozumiem, że do onkologa idzie się z pełnymi badaniami tzn hist-pat, TK, żeby omówić leczenie.
Rozumiem, że mogę dostać propozycję chemii albo radioterapii albo obserwacji - co ma mniej skutków ubocznych chemia czy radioterapia ?
supernik

Postprzez supernik » 24 Lis 2024, 13:43

mikey napisał(a):Niezłe jaja że tak się wyrażę. Jaki ubezpieczyciel?

Ubezpieczenie z mBank, namówił mnie konsultant kiedyś wziąłęm najtańszą opcję, teraz sobie pluję w brodę, ubezpieczenie realizuje UNIQA TU S.A
supernik

Postprzez Tukasia » 25 Lis 2024, 17:16

My byliśmy ubezpieczenie w Nationale Nederlanden - wypłacili w 2 tygodnie od zgłoszenia całą kwotę - 150 tys. Trzeba było w sumie tylko wgrać wypis z hospitalizacji i wynik histopatologii. Polecam bardzo tego ubezpieczyciela
Tukasia

Postprzez Dratek90 » 25 Lis 2024, 21:53

żeby nie rozpoczynać nowego tematu, mam podobny problem z Wartą :

C62.9 -Nowotwór złośliwy jądra, taki opis widnieje w poprawionym wypisie ze szpitala.

zgodnie z definicją Warty :
Zakres ochrony ubezpieczeniowej nie obejmuje:
a) raka nieinwazyjnego, raka przedinwazyjnego (carcinoma in situ), dysplazji, raka granicznej złośliwości, raka
niskiej potencjalnej złośliwości oraz wszelkich zmian przedrakowych,

na moim wyniku Histopatologicznym pisze : Germ Cell neplasia in Situ - czy to oznacza dokładnie to samo co Carcinoma in Situ ?

Już nie chodzi o te pieniądze ( nie było tam jakiegoś majątku ) ale o takie bezczelne małe kruczki które potem firmy tak wykorzystują....
Dratek90

Postprzez miszcz » 25 Lis 2024, 22:36

Dratek90 napisał(a):
na moim wyniku Histopatologicznym pisze : Germ Cell neplasia in Situ - czy to oznacza dokładnie to samo co Carcinoma in Situ ?

Już nie chodzi o te pieniądze ( nie było tam jakiegoś majątku ) ale o takie bezczelne małe kruczki które potem firmy tak wykorzystują....

Czytałem Twój wątek i masz dwa różne rodzaje zmian: nasieniaka i osobne zmiany in Situ. Tylko nie eiem, jak potraktują tego nasieniaka.

Po pierwszym nowotworze chciałem się ubezpieczyć, ale jak czytałem OWU i wyjątki w różnych firmach ubezpieczeniowych, to odpuściłem.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Dratek90 » 25 Lis 2024, 22:42

No właśnie w jednym miejscu pisze Seminoma ( czyli nasieniak jak dobrze rozumiem ) a pod spodem jak by drugi guz i opis " drobne ognisko nasieniaka" ( czyli zasadniczo dwa ogniska tego samego guza )
No nic jutro mam wizytę u doktora Sarosiaka to podpytam i napiszę dokładnie w swoim temacie co przekazał

Nie wspominając że poniżej mam określenie pT1a co niby wyklucza raka przedinwazyjnego ( było by P0 ) ;)
Dratek90

Postprzez miszcz » 25 Lis 2024, 22:53

Ogólnie w nasieniakach tak jest, że często występuje druga zmiana in Situ. Pytanie, czy ubezpieczyciel potraktuje nasieniaka pt1a jako raka inwazyjnego przed wystąpieniem przerzutów.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Warden » 26 Lis 2024, 16:58

Jak nasieniak to musi być C62 i tak też powinno być na karcie DILO i na zaświadczeniu od onkologa dla ubezpieczalni. Walczysz z nowotworem złośliwym (nasieniakiem) a nie zmianami in-situ, które mogłyby ale nie musiałyby zamienić się w nowotwór.
Awatar użytkownika
Warden

Miejscowość: Wrocław

Postprzez supernik » 01 Gru 2024, 23:57

Tukasia napisał(a):My byliśmy ubezpieczenie w Nationale Nederlanden - wypłacili w 2 tygodnie od zgłoszenia całą kwotę - 150 tys. Trzeba było w sumie tylko wgrać wypis z hospitalizacji i wynik histopatologii. Polecam bardzo tego ubezpieczyciela

Czyli po hospitalizacji, a przed wynikiem histopatologicznym, mieliście już w wypisie C62 jako rozpoznanie ?
supernik

Postprzez adamus09 » 08 Gru 2024, 22:23

Mi PZU też nie uznało in-situ do pełnej kwoty świadczenia, wypłacili jedynie 20% bo tyle było za przedinwazyjny. Walczyłem pismami i nic, nawet dr Sarosiek wystawił zaświadczenie..

Niestety, miałem wznowę i już wtedy nie było zagadnienia, wypłacili pozostałą kwotę.

Liczy się nie tylko Cxx i Dxx wd. ICD ale po prostu wording i wykładnia słów wpisanych w OWU i załącznikach, bo to konstytuuje umowę między zakładem ubezpieczeń a klientem.
adamus09

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości