Jaka diagnostyka będzie najlepsza

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Jaka diagnostyka będzie najlepsza

Postprzez CRS » 04 Sty 2025, 10:38

miszczu, inaczej jest to przedstawione w Twoim temacie. Wiesz, nie spodziewałbym się, że lekarz który robił USG powie, że nie był dokładny. Z resztą każdy przypadek jest inny i nie powinno się zakładać, że u kogoś innego przebieg będzie taki sam.
CRS

Postprzez miszcz » 04 Sty 2025, 10:49

Muszę przeczytać. Wydaje mi się, że dobrze przedstawiłem. Terminów mogę nie pamiętać dokładnie, bo minęły ponad 3 lata. Trudno mi ocenić dokładność urologa wykonującego pierwsze usg - ma bardzo dobre opinie, w późniejszym terminie zrobił mi dobrze inny zabieg urologiczny. Sam podejrzewałem go o niedokładność, w szpitalu inni lekarze także potwierdzili, iż tak bywa, a niektóre guzy rosną jeszcze szybciej.

Znalazłem: pierwsze usg prywatne 30.06.2021, drugie usg prywatne 21.10.2021 - na drugim guz 1,2 cm. Czyli prawie 4 miesiące.

Jak pisałem, długo zwlekałem z drugim usg prywatnym, ponieważ nie dopuszczałem do siebie myśli, że to jednak może być drugi guz i byłem zdziwiony (prędzej "wk...y" na urologa) skierowaniem na rezonans, co jak widzę, jest normą przy małych guzach.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Zatroskana_mama » 04 Sty 2025, 11:23

Ma Pan rację. Trochę się nakręciłam. Wnętrostwo obustronne jest bardzo rzadką przypadłością, a jednak mu się przytrafiło, chociaż żaden mężczyzna u nas w rodzinie nie miał problemów z jądrami. Dlatego boję się, że rak jądra również może mu się przydarzyć skoro już jest w tej grupie ryzyka. Nie chciałabym bym niczego przegapić. Zdaję sobie sprawę, że jest szansa, że syn będzie zdrowy i trochę mnie tutaj uspokoiliście. Napewno nie będziemy latać po lekarzach non stop - nie chcę sfiksować, aczkolwiek liczbę USG zamierzam zwiększyć z 1-2 do 3 rocznie, przynajmniej do czasu osiągnięcia przez niego dojrzałości.
Zatroskana_mama

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość