barto / seminoma - pytania.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

barto / seminoma - pytania.

Postprzez barto » 07 Mar 2011, 01:09

Witam serdecznie,
postanowiłam napisać bo jestem w bardzo podobnej sytuacji. Mój mąż jest już ponad 2 tygodnie po usunięciu jądra. Wczoraj odebraliśmy wynik histopatologiczny, a diagnoza to NASIENIAK. Sprawa potoczyła się dość szybko.Jedna wizyta u urologa, oznaczenie markerów AFP oraz BETA hcg /wysokie/no i skierowanie do szpitala w celu usunięcia guza. Mysleliśmy o Bielsku/ bo najbliżej/ ale lekarz prowadzący zasugerował klinikę w Zabrzu więc mąż tam właśnie sie hospitalizował. Czytając to co piszesz Liviel, jestem w szoku ponieważ oprócz badań krwi przed zabiegiem nie było mowy o USG czy jakiejkolwiek tomografii, Wycięli guza i po kilku dniach wypisali do domu z receptą na antybiotyk. Rana bardzo długo ciekła więc mąż zdążył już zaliczyć swojego urologa oraz chirurga. Gdy odbieraliśmy wczoraj wynik lekarz w Zabrzu powiedział jedynie, że ten guz super się leczy i prawdopodobnie będzie naświetlanie. To wszystko bo reszta należy do onkologa. Bardzo żałuję, że nie wybraliśmy Bielska bo widzę,że wygląda to zupełnie inaczej. Bardzo się niepokoję bo tak naprawdę gdyby nie Internet nic nie byłoby wiadome. Jeśli mogłabym 'podpiąć' się pod temat chętnie napiszę szczegółowo wynik histop prosząc jednocześnie o pomoc.
barto

Re: barto / seminoma - pytania.

Postprzez troll » 07 Mar 2011, 08:36

Witam,

Nie ma sensu się podpinać jak możesz mieć własny temat :)
Naturalnie czekamy na szczegółowe informacje - h-p, markery przed zabiegiem, po zabiegu. Z chęcią napiszę coś więcej po południu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez barto » 07 Mar 2011, 09:57

W takim razie dziękuję za podpowiedz :)
Może najpierw wyniki markerów sprzed zabiegu AFP 1,10 IU/ml /norma 0,00-5,00/ oraz Beta HCG 16 MIU/ml /norma poniżej 2/
W szpitalu przed usunięciem jądra robiono mocz, 2 morfologie oraz dodatkowe badania krwi np. wapń, potas, glukoza, fosfor, białko, mocznik itp./są na wypisie/.Markerów nie zrobiono, co mnie bardzo dziwi.
Wynik histopatologiczny:Jądro prawe z guzem/makroskopowo jądro 3,5x3x2.5 z widocznym na przekroju guzem srednicy 2cm/
23981 A-guz
23981 B-obrzeże guza od strony jądra
C- torebka nacieczona przez guz w okolicy wnęki
D-prawidłowe utkanie jadra poza guzem
E-torebka i sieć jądra
F-najądrze
G-fragment powrózka nasiennego długości 4cm
H-powrózek-granica cięcia
Rozpoznanie:
A,B Seminoma
C Naciek nowotworowy obejmuje rete testis
D Utkanie jadra w którym stwierdza się w obrębie nabłonka kanalików nasiennych zmiany o charakterze intratubulare germ cell neoplasia.Sciany kanalików pogrubiałe i zeszkliwiałe a w przestrzeniach międzykanalikowych widoczny wyrazny rozrost komórek Leydiga
E,F,G,H Ognisk nowotworowych nie znaleziono

Dodam, że od wyczucia guza przez męża do usuniecia go minęły około 2 miesiące.
Dzisiaj mąż jedzie zarejestrować się do onkologa.
Z góry dziękuję za odpowiedz
barto

Postprzez Liviel » 07 Mar 2011, 10:33

Łączę się z Tobą barto.
Mój mąż ma dzisiaj tomografie, podpisał już zgodę na operację. Najprawdopodobniej będzie ją miał jutro.
Wreszcie konkretne wiadomości, bo o terminie operacji mówili lekarze że ciągle myślą.
Na szczęście wszystko się wyjaśniło.
W bielsku powiedzieli nam, że taka jest procedura w takich przypadkach. RTG klatki i tomografia to badania wyjściowe w takiej sytuacji. Wiedziałam też wcześniej, bo przegrzebałam cały internet w poszukiwaniu informacji. I trafiłam na to forum i Tych wspaniałych lekarzy i pacjentów, którzy dają mnie i mężowi wiele wsparcia i przede wszystkim wiarygodne informacje. Możemy dzięki temu weryfikować poczynania bielskich lekarzy.
Zabieg jutro. Podobno trwa do 50 minut. Czy są jakieś komplikacje po tych zabiegach?
Liviel

Postprzez barto » 07 Mar 2011, 11:14

Witam Cię serdecznie :)
Co do komplikacji nie wiem, ale tak jak pisałam rana dosc długo saczyła.Teraz chyba nie stosuje sie drenażu wiec moim zdaniem dlatego.Sama pamietam swój zabieg laparoskopowy i miałam dren, rana sie super wyczysciła. U męza zupełnie inaczej, ale konsultował to wiec chyba nalezy ufac lekarzom. Pod tym cieciem/ w pachwinie/ ma cały czas twarde zgrubienie, ale to ponoć krwiak, który sie wchłonie. Tak mówili lekarze. Tak czy inaczej trzeba sie o wszystko pytać. Poza tym na dzis/ 3 tyg po operacji/mąż czuje sie ok. Dzisiaj jedziemy zarejestrowac sie do poradni onkologicznej
W B-B. Ciekawe jak długo trzeba czekać.Pozdrawiam i trzymam kciuki za Twojego męża.
barto

Postprzez troll » 07 Mar 2011, 20:07

Witam serdecznie,

Zgodnie z porannym postem postaram się nieco rozjaśnić. Przede wszystkim mamy do czynienia z seminomą czyli nasieniakiem, nowotworem charakteryzującym się nieco mniejszą agresywnością przebiegu od nienasieniaków. To na wstępie dobra wiadomość.
W badaniu h-p rozpoznaje się stadium zaawansowania guza pierwotnego pT1 czyli relatywnie niskie. I praktycznie tyle do powiedzenia w tej chwili.
Onkolog u którego mąż był dzisiaj, powienien:
- wystawić zlecenie na TK jamy brzusznej i miednicy małej oraz TK klatki piersiowej (lub RTG klatki piersiowej).
- ponownie oznaczyć wartości biologicznych markerów nowotworowych (AFP, bHCG, LDH) - w tej chwili oba powinny być w normie.

W zależności od wyniku tych badań zalecanym sposobem postępowania może być zarówno obserwacja (przy unormowanych markerach i "czystych" badaniach TK i RTG), przez 1 kurs karboplatyny lub teleradioterapię uzupełniającą (z naszej strony bardziej sugerowana karboplatyna, obie wersje o podobnej skutecznośći), ewentualnie w najczarniejszym scenariuszu 3 lub 4 kursy BEP (o czym nie radzę nawet myśleć, bo prawdopodobieństwo, że takie leczenie będzie potrzebne jest praktycznie znikome).

Rokowanie również zależy od tych badań ale na chwilę obecną wszystko wygląda bardzo dobrze, musimy jednak poczekać na komplet wyników.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez barto » 07 Mar 2011, 20:57

Bardzo dziękuję troll za wyjaśnienie :)
Wizyta u onkologa dopiero 18 marca, ale już w tym tygodniu będzie RTG klatki piersiowej, USG jamy brzusznej oraz markery, tyle mąż jest w stanie narazie załatwić w poradni lekarza rodzinnego oraz urologicznej . Co do TK musi zlecić dopiero onkolog. Mam nadzieję,że pójdzie sprawnie i dostanie szybki termin.Swoja drogą dziwne jest,że procedury postępowania w szpitalach są tak rózne. Gdyby mąż wybrał B-B miałby już wszystkie wyniki. No cóż, taka nasza rzeczywistość.
Serdecznie pozdrawiam
barto

Postprzez barto » 18 Mar 2011, 15:26

Witam ponownie,
Dzisiejsza wyczekiwana wizyta u onkologa nie doszła do skutku/ Pani w rejestracji pomyliła daty :x / Dostaliśmy termin na 24.03.Mam wobec tego Trollu pytanie: Czy rozpoczęcie leczenia nie będzie zbyt opóznione? Przypomnę,że mąż nie miał jeszcze nawet TK ,a guz usunięto 15.02.Wyniki markerów z tego tygodnia to:
beta-HCG<0,100
AFP 0,93/norma do 5,00/
LDH 132/norma 125-243/
RTG klatki piersiowej -ok
USG jamy brzusznej-ok
NO i jeszcze jedno pytanie: Co sądzisz o Gliwickim Centrum Onkologii? Mamy jeszcze czas na zmianę decyzji, a terminy takie jak w B-B
Pozdrowienia
Agnieszka
barto

Postprzez troll » 18 Mar 2011, 16:03

Witam,

Markery uległy normalizacji - to bardzo dobra wiadomość. Jest to więc stadium IA (pT1 N0 M0 S0) czyli najniższe z możliwych. Wobec tego faktu i obecności jednego czynnika ryzyka (inwazja sieci) mając 16% ryzyka nawrotu - zalecanym sposobem postępowania jest ścisła obserwacja ewentualnie chemioterapia karboplatyną AUC7 - oba sposoby postępowania dają Wam praktycznie 100% szans na całkowite wyleczenie. Alternatywnie do powyższych możliwa jest teleradioterapia ale ze względu na wyższy odsetek powikłań - na tym forum nie polecana (co nie znaczy, że gorsza - decyzja należy do Was). Miło mi, że przekazuję dobre wieści :) Konkretnych żali do Gliwic nie stwierdzono więc możecie temu ośrodkowi ufać. Pamiętajcie o świadomej decyzji odnośnie dalszego postępowania - to Wy macie podjąć tę decyzję - lekarz ma Wam tylko przedstawić możliwe korzyści i skutki uboczne każdej z nich. Macie takie szczęście, że znajdujecie się w pozycji, kiedy to Wy decydujecie o sposobie leczenia.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez barto » 18 Mar 2011, 16:45

To rzeczywiście dobre wieści :)
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz
Miłego weekendu :)
barto

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości