Guz jądra lewego 30l - Chorzów

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra lewego 30l - Chorzów

Postprzez bravesurf » 07 Maj 2025, 11:21

Dzisiaj odebrałem wynik histpatu. Co ciekawe lekarz w systemie miał informację o nowotworze złośliwym gruczołu krokowego :D
Z samej wizyty pooperacyjnej niczego się nie dowiedziałem. Jedynie, że za miesiąc mogę zacząć jeździć na rowerze, a do 3 miesięcy po operacji nie dzwigać więcej niż 5kg. Rana według lekarza wygląda ok.

Rozpoznanie:
Mieszany guz z komórek rozrodczych (non-seminoma):

Rak zarodkowy – 50%

Yolk sac tumor (rak zatoki endodermalnej) – 20%

Rak kosmówki – 10%

Nasieniak – 10%

Potworniak – 10%

Immunohistochemia:

AFP (+), GATA3 (+), CD30 (+), SALL4 (+), CK19 (+), CK (+)

Stadium:
pT1 N(x) Pn(0) L(0) V(0) R(0)

W jądrze poza guzem, najądrzu, sieci jądra, wnęce, powrózku nasiennym nie stwierdza się obecności komórek nowotworowych.
Naciek nie przekracza osłonek jądra
Angioinwazja / neuroinwazja: nieobecna
Najmniejszy margines chirurgiczny: 3 mm (osłonka jądra)
GCNIS: obecny w tkance poza guzem

Ostatnie markery w normie. Muszę wykonać TK i z tymi wynikami będą decydować o dalszym leczeniu. Pytanie do doświadczonych osób. Jak wygląda moja sytuacja?

Muszę też podjąć decyzję gdzie się zgłosić. Polecacie Gliwice czy Chorzów(Katowice)? Czy może nie ma to większego znaczenia.
bravesurf

Postprzez bravesurf » 07 Maj 2025, 17:14

Jest problem z terminami TK czas oczekiwania na badanie + opis to na dzień dzisiejszy łącznie ok. 6 tygodni. Zdecydowałem się na badanie prywatnie. Termin badania 13.05, a wyniki do 3 dni roboczych. Miejmy nadzieję, że to tylko proforma i wszystko wyjdzie czyste.
bravesurf

Postprzez miszcz » 07 Maj 2025, 23:17

Możesz podać rozmiar guza? Guz mieszany o nieciekawym utkaniu, ale to niczego nie przesądza. W zależności od wyników TK dostaniesz do wyboru aktywną obserwację lub 1 cykl BEP (przy braku przerzutów), jeśli będą przerzuty to 3xBEP.

W standardowych przypadkach nie ma znaczenia, gdzie się będziesz leczył, natomiast jeśli twój rak okaże się nietypowym przypadkiem, leczenie tylko pod okiem doktora Sarosieka lub profesora Wiechno.

Bardzo dobrze, że wykupiłeś TK prywatnie. Tanio nie jest, ale szybka diagnostyka jest kluczowa.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez bravesurf » 07 Maj 2025, 23:48

Guz o wymiarach 1,7x1,1x1,6cm. Guz na przekroju lity, kremowy, z wylewami krwi. Makroskopowo guz zlokalizowany pod osłonką, nie przekraczając osłonki białawej.Margines odcięcia na powrózku nasiennym w odległości 8,1cm.
bravesurf

Postprzez user90 » 08 Maj 2025, 20:33

Miałem podobne utkania, procenty i rozmiar guza. Terminy TK skandaliczne..
Trzymam kciuki za TK, jak czysto to aktywna obserwacja w teorii preferowana wg wytycznych. Jak będzie potrzebna chemia to osobiście jechałbym do Warszawy, czyli dr Sarosiek na start a potem już mogą być inni lekarze na obserwacji. Ja chemii nie miałem ale nie wyobrażam sobie podczas chemii sprawdzać lekarzy a to trzeba robić w wielu ośrodkach. Ogólnie ogarnij sobie nccn terminy kontroli, wydrukuj i trzymaj się tego.
user90

Postprzez miszcz » 11 Maj 2025, 22:56

Chemia powinna być podana według tego samego schematu bez względu na ośrodek, w którym się będziesz leczył. Im bliżej miejsca zamieszkania, tym lepiej.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez bravesurf » 12 Maj 2025, 09:21

Po wynikach TK wszystko się wyjaśni. Jestem w kontakcie z dr Sarosiekiem. Wyraził zgodę na nadzór mojego dalszego leczenia więc z automatu jestem spokojniejszy. Za tydzień mam konsultację w Instytucie Onkologii w Gliwicach i chyba tam ze względu na miejsce zamieszkania planuje kontynuować leczenie.
bravesurf

Postprzez bravesurf » 13 Maj 2025, 16:33

Dzisiaj miałem robione TK w Katowicach. Po 2ch godzinach opis badania na mailu - szok. Dodatkowo przy badaniu kreatyniny sprawdziłem markery i wszystko w normie.

1. TK jamy brzusznej + miednicy mniejszej
Wątroba niepowiększona o prawidłowej strukturze i gęstości tkankowej przed i po podaniu środka
kontrastowego, bez widocznych zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy prawidłowej wielkości , bez uwapnionych złogów widocznych w badaniu TK
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Śledziona prawidłowej wielkości i jednorodnej gęstości.
Trzustka prawidłowej wielkości bez zmian patologicznych.
Nadnercza niepowiększone bez zmian patologicznych .
Nerki prawidłowej wielkości i kształtu.
Uwapnionych złogów , zastoju i innych zmian patologicznych w obrębie obu nerek nie stwierdza się.
Aorta brzuszna prawidłowej szerokości.
W jamie otrzewnej i przestrzeni zaotrzewnowej powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.
W zakontrastowanych pętlach jelitowych ewidentnych zmian patologicznych w dostępności badania TK nie
stwierdza się.
Pęcherz moczowy o niepogrubiałych ścianach bez zmian patologicznych .
Miedniczne odcinki moczowodów nieposzerzone.
Pęcherzyki nasienne prawidłowe.
Gruczoł krokowy prawidłowej wielkości bez zmian ogniskowych.
Powiększonych węzłów chłonnych i wolnego płynu w miednicy małej nie uwidoczniono.
Powiększonych węzłów chłonnych pachwinowych nie stwierdza się.
Stan po orchidectomii lewostronnej.

Wnioski :
Badanie nie wykazało rozsiewu procesu nowotworowego w narządach i węzłach chłonnych jamy brzusznej i
miednicy.

2. TK klatki piersiowej

Miąższ płucny bez zmian ogniskowych i zmian srodmiąższowych.
We wnękach i śródpiersiu zmian o charakterze guzowatym nie uwidoczniono.
Powiększonych węzłów chłonnych w obrębie śródpiersia i w obrębie wnęk nie stwierdza się.
Węzły chłonne nadobojczykowe i pachowe niepowiększone.
Tchawica i oskrzela główne oraz płatowe prawidłowe.
Aorta piersiowa nieposzerzona.Sylwetka serca prawidłowa.
Płynu w jamach opłucnowych nie stwierdza się .
Wnioski :
Badanie nie wykazało zmian przerzutowych w płucach oraz węzłach chłonnych wnęk i śródpiersia.

Wychodzi na to, że jest czysto, ale pytanie co dalej? We wtorek jestem umówiony na konsultacje na Onkologii w Gliwicach. Tyle co wiem to, że w tym przypadku możliwość obserwacji lub prewencyjnie 1xBEP wg wytycznych? Ciekaw jestem co zaproponują, ale też na co się zgodzić...
bravesurf

Postprzez miszcz » 13 Maj 2025, 22:46

Będzie propozycja 1xBEP lub aktywna obserwacja. W Twoim przypadku to bardzo trudna decyzja. 1xBEP jest do przejścia i masz spokój oraz komfort psychiczny, z drugiej strony przy tak małym guzie może okazać się, że chemioterapia jest niepotrzebna i wznowy nie będzie. Będzie natomiast ogromny stres przy oczekiwaniu na opis TK.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez user90 » 14 Maj 2025, 10:04

Ja w podobnej sytuacji wybrałem aktywną obserwacje, czyli częściej badania obrazowe ale brak chemii. Ryzyko wzowy wyższe niż po chemii, no ale zawsze podaje się przykład że na 1000 chorych wznowe ma np. 150-200 a 800-850 osób jest juz zdrowych i nie musi niszczyć organizmu chemią. Z drugiej stronie jeśli jest wznowa to znacznie więcej chemii się podaje. Przy 1xbep też małe ryzyko jest no i zawsze może być rak w drugim jądrze. Dlatego lekarz powinien przestawić opcje, powinien podać statystyki (ale jak nie specjalizuje się w RJ to będzie to pewnie strzał a nie coś opartego na badaniach).
Mi się udało, 5 lat minęło bez wzowy, stresu przy badaniach kontrolnych nie miałem, może przez pierwszy rok bardziej. Z tego co kojarzę to aktualne wytyczne sugerują aktywną obserwacje bardziej, jeśli pacjent oczywiście będzie te badania kontrolne robił.

Przy aktywnej obserwacji i takiej ilości tk sugeruję robienie mri które jest neutralne dla zdrowia. W teorii trzeba do podmianki przesłanke medyczna, u mnie była (kłopoty z płodnościa) ale często i tak nikt o to nie pytał, mówiłem że robię mri to miałem mri. Tylko to trwa dłużej, gorzej z terminami też
user90

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości