Rak zarodkowy + nasieniak

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rak zarodkowy + nasieniak

Postprzez Piotrek30 » 22 Maj 2025, 19:38

No właśnie jak mi ostatnio robiono TK to otrzymałem info że obejmuje. Stąd pytanie ;)
Piotrek30

Postprzez Podpretekstem » 25 Maj 2025, 22:35

Wydaje mi się, że nie obejmuje.
Podam na przykładzie - mąż na USG kontrolnym drugiego jądra dostał info, że ma liczne zwapnienia i mimo zbliżającego się kontrolnego TK miednicy mniejszej - otrzymał skierowanie na rezonans magnetyczny tego jajka.
Podpretekstem

Postprzez Karolina_M » 26 Maj 2025, 22:29

Nie jestem pewna, czy dokładny zakres badania miednicy mniejszej nie zależy od konkretnej aparatury, ale nie chcę wprowadzać w błąd. Zgodnie z informacjami, które otrzymałam od radiologa, w przypadku zmian zlokalizowanych w jądrach tomografia nie jest jednak zalecanym badaniem - jeśli USG z jakiegoś powodu nie jest badaniem wystarczającym lub zalecana jest długofalowa, bardzo precyzyjna obserwacja zmiany w jądrze (trudna do prowadzenia w USG, szczególnie w przypadku przeprowadzania badań na rożnych sprzętach / u różnych lekarzy) - wskazane jest wykonanie raczej rezonansu magnetycznego niż TK.
Karolina_M

Postprzez Kevin1301 » 27 Maj 2025, 12:34

Ja robię TK w Katowicach to nie obejmuje, bo przy każdym to zakładają mi taki ochraniacz na jajko. żeby nie potrzebnie go nie promieniować
Kevin1301

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 51 gości