Guz w prawym jądrze 27 lat

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz w prawym jądrze 27 lat

Postprzez miszcz » 12 Gru 2025, 00:08

U każdego samopoczucie jest inne. Jedni grają mecze piłki nożnej, innych chemia zwala z nóg. Nie sposób przewidzieć. W ostateczności można wynająć mieszkanie do czasu drugiej dolewki. Trochę kosztuje, ale to wydatek typu walka o życie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 12 Gru 2025, 10:10

Tak jak piszcze miszcz, u każdego inaczej z tego co sie dowiedziałem, jednak jak organizm nie jest jakis osłabiony innymi chorobami to myślę ze wiekszość BEP'y zniesie bez problemowo.
Osobiscie przyjąłem 3xBEP i tez martwiłem sie co by było jakbym miał wracać pociągiem z Warszawy, jednak teraz widze z prespektywy czasu ze dałbym radę, jednak ja nie mialem żadnych wymiotów. Takze z drugiej strony ciezko przewidzieć jak dany organizm zareaguje.
PeterMac

Postprzez tomowen » 14 Gru 2025, 22:48

U mnie po pierwszym BEP tylko nudności bez wymiotów i bardzo głębokie zmęczenie. Po powrocie poszedłem z synem na sanki, ale później byłem padnięty do wieczora
tomowen

Postprzez Podpretekstem » 15 Gru 2025, 23:15

Szczersze mówiąc, to chyba nie ma się co nastawiać na nic. Ja byłam przed chemią przerażona jak to będzie.
Mąż z każdym cyklem czuł się wręcz lepiej. W oststnim dniu trzeciego BEPa zażyczył sobie kebaba i poszedł na rower - zrobił ponad 20km.
Trzeba wziąć byka za rogi. Próbować działać i nie skupiac się na leczeniu za bardzo. Do szpitala dobra gra na kompa/książka. Dużo pić. A jeśli czuje się źle i słabo - dać sobie na to czas i przyzwolenie.
Ja się z mężem nie cyrtoliłam w trakcie leczenia :p mamy dwójkę malych dzieci i musial przy nich zasuwać równo. Nie było czasu myśleć o leczeniu.
Podpretekstem

Postprzez imblanket » 17 Gru 2025, 10:56

Aktualizacja 17.12.25

Narzeczony jest po dwóch wlewach i niestety na nich zakończy się leczenie, ponieważ wczoraj dostał ostrej reakcji alergicznej na epatozyd lub cisplatynę, spuchł mu język, dostał leki przeciwalergiczne i hydroksyzynę, całe szczęście przeszło. Dr Sarosiek zadecydował że dalsze podawanie chemii może się wiązać z zagrożeniem życia w związku na tak silną reakcję alergiczną.
Na tę chwilę markery są w normie, Dr uspokaja że miała to być chemia uzupełniająca i być może te dwa wlewy wystarczą aby nie było nawrotu. Jeśli natomiast nawrót nastąpi(tfu) to będzie musiał przyjąć 3 cykle tej samej chemii ale w szpitalu na Szamockiej gdzie jest w razie czego anastezjolog.
imblanket

Postprzez miszcz » 17 Gru 2025, 11:38

Bardzo mi przykro z powodu takiego obrotu sprawy. Warto byłoby sprawdzić, który lek spowodował reakcję. W razie ewentualnej wznowy (mam nadzieję, że nie nastąpi) etopozyd można zastąpić winblastyną, ewentualnie zastosować dawne schematy leczenia, jeśli jest uczulenie na cisplatynę.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez imblanket » 03 Mar 2026, 14:44

Aktualizacja 3.03.2026
Odebraliśmy wynik pierwszego TK po dwóch wlewach chemii i jest czysto! :D
Markery również w normie :D
imblanket

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości