Seminoma testis pT2NxMx - Prośba o poradę

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Seminoma testis pT2NxMx - Prośba o poradę

Postprzez Valderin » 20 Lip 2012, 17:50

Witam,

Zwracam się z prośbą do doświadczonych osób o pomoc w interpretacji wyników badania histopatologicznego oraz dalszej drogi postępowania związanej z powrotem do zdrowia.

Trzy tygodnie temu wykonano mi orchidektomię ze względu na guz. Z informacji otrzymanych od lekarza przeprowadzającego zabieg jądro zewnętrznie wyglądało prawidłowo, guz umiejscowiony był wewnątrz. Do chwili obecnej oprócz markerów sprzed zabiegu ( markery były jak to nazwali ujemne) i wykonanych dwóch usg 1. Wykrycie zmian ze wskazaniem na guza 2. USG wykonane tydzień po pierwszym z dużą dokładnością przez bardzo doświadczonego lekarza potwierdziło guza ( trzy źródła ) podczas USG wykonano również przegląd węzłów pachwiny brzucha- węzły prawidłowa wielkość. W chwili obecnej dysponuję już wynikami histopatologicznymi , które zamieszczam poniżej.

Wyniki badania:

Makroskopowo:
A1-4 ?guz (4), B ?guz wraz z najądrzem (1), C ? linia cięcia powrózka nasiennego (1), D ? powrózek nasienny (1)

Jądro o wymiarach 5,5 x3,7 x 3,5 cm, z powrózkiem nasiennym długości 5 cm. Jądro pokryte słomkową powłoką. Na przekroju w części centralnej stwierdza się kilka szaro-beżowych, rozpadających się guzków wielkości 2,5 cm, które nie dochodzą do osłonki białkowej.

Mikroskopowo:
A,B: Seminoma testis.
Nowotwór nie przekracza osłonki białkowej ani osłonki pochwowej.
W jądrze poza guzem obecne zmiany o charakterze Intratubular germ cel neoplasia.
W obrębie guza stwierdzono inwazję naczyń limfatycznych
C,D Powrózek nasienny oraz jego linia odcięcia wolne są od utkania nowotworowego
R0, pT2NxMx

Na dzień dzisiejszy czekam na wizytę do onkologa . Nie miałem robionej tomografii, był RTG klatki i nie wykazał zmian. Decyzja o tomografii miała zapaść po wynikach. Sądzę, że jak będę na wizycie to skierują na resztę wymaganych badań. Jestem trochę zaniepokojony tym wynikiem, dlatego zdecydowałem się jeszcze przed wizytą u lekarza zapytać doświadczone osoby co można wywnioskować z tych wyników.
Czy ktoś może polecić onkologa z Trójmiasta specjalizującego się w tym nowotworze ? mam na myśli prywatną wizytę (gdyż wizyty z NFZ są bardzo odległe terminowo).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Valderin

Re: Seminoma testis pT2NxMx - Prośba o poradę

Postprzez m9nika » 20 Lip 2012, 18:52

Witaj,

Nie jestem ekspertem, ale zajrzyj do "baza wiedzy", tam uzyskasz podstawowe informację np:
viewtopic.php?f=6&t=192,
viewtopic.php?f=6&t=160,

Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez acidtekk » 20 Lip 2012, 20:13

Hej,
Utkanie nowotworu to czysty nasieniak (moim zdaniem najlepsza z możliwych opcji nowotworów złośliwych jader), na razie wiesz o tym , że ze względu na wielkość guza jest to stadium pT2. Dopóki nie wykonasz badań obrazowych nie można powiedzie, czy nie ma gdzieś przerzutów (węzły chłonne okołoaortalne, przerzuty odległe w śródpiersiu lub innych narządach). Ze względu na to, że nowotwór nie naciekał osłonek jądra, jest spora szansa, że jest ograniczony do jadra. W takim wypadku wg. mnie skończy się na karboplatynie AUC7 lub obserwacji. Jednak cokolwiek o dalszym leczeniu będzie można powiedzie po TK jamy brzusznej, miednicy małej, klatki piersiowej i wynikach koncentracji biologicznych markerów nowotworowych (bHCG, AFP, LDH - koniecznie komplet). Jeśli chodzi o trójmiasto to na forum polecany jest doktor Krzysztof Adamowicz z Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK), przyjmuje on również w Wejherowie (więcej informacji w temacie viewtopic.php?f=5&t=160). Kompletuj badania i nie martw sie bo niebawem będziesz w pełni i zdrowia.
Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez Valderin » 20 Lip 2012, 20:24

Witaj,

Ogromne dzięki za informację.
Czy może ktoś wie czy doktor Krzysztof Adamowicz przyjmuje prywatnie - jakiś namiar na gabinet. Jak pisałem wcześniej wizyty dopiero na październik to troszkę zbyt odległy termin.
Valderin

Postprzez acidtekk » 20 Lip 2012, 20:26

Wszystko co wiem jest w linku w poście powyżej. Zdaje się, że skrobidecha się u niego leczył, znajdź go w liście użytkowników i napisz wiadomość prywatną, jak przeczyta pewnie udzieli Ci wskazówek, albo napisze tutaj.

Nie martw się na zapas, szanse na pełne wyzdrowienie masz większe niż duże ;]
acidtekk

Postprzez Valderin » 20 Lip 2012, 20:56

Jeszcze raz wielkie dzięki za pozytywne info oraz wsparcie.
Valderin

Postprzez acidtekk » 20 Lip 2012, 20:57

Nie ma za co dziękować, dasz rade i tyle ... statystyka mówi swoje ;]
acidtekk

Postprzez troll » 20 Lip 2012, 22:36

Witaj,

To jeszcze 3 grosze ode mnie :)
- pamiętać o markerach, nawet jeśli od początku były w normie
- zrobić tomografie (czyli jak najszybsza wizyta u onkologa)
- w razie długich terminów prosić o rozmowę bezpośrednio z lekarzem, coraz większa liczba onkologów zdaje sobie sprawę z potrzeb pacjentów z nowotworami jądra.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Valderin » 20 Lip 2012, 22:59

Dzięki, jeszcze jedno pytanie jeśli można. Czy jest to bardzo niepokojąca informacja "W obrębie guza stwierdzono inwazję naczyń limfatycznych"?
Pozdrawiam
Valderin

Postprzez skrobidecha » 21 Lip 2012, 00:11

juz naszego kolegę poinstrułowałem wiec w poniedziałek śmiga do dr Adamowicza.Będzie w dobrych rękach.
skrobidecha

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości