Witam wszystkich czytelników chciałbym podzielić się z wami moim przypadkiem.Andrzej lat 35
A więc tak 4 maja tego roku ''coś''poczułem w prawym jądrze nie był to ból ale takie dziwne uczucie,ciężkość.zbadałem się sam i wyczułem że prawe jądro jest jakby twardsze od lewego zignorowałem to bo generalnie mam skłonności hipochondryczne ale nie dawało mi to spokoju za kolejne parę dni
wyczułem guzka.Dnia 9 maja br pojechałem pełen obaw do prywatnego gabinetu urologicznego w Opolu bo na nfz nie było opcji.
Dr Maciej S zbadał mnie najpierw palcami następnie zrobił usg po czym oświadczył mi że tam jest guz prawdopodobnie rak i jądro do usunięcia
po takiej diagnozie świat mi się zawalił widziałem już swoją śmierć pogrzeb itp,nie wiem jak dotarłem do domu cała noc nie przespana...
Nazajutrz zadzwonił do mnie dr Maciej ustalił mi termin zabiegu na NFZ 21 maja w szpitalu w Krapkowicach na oddziale"urologia jednego dnia''W między czasie zrobiłem sobie badanie USG DOPPLER dla potwierdzenia diagnozy.
21 maj 8 rano stawiłem się w szpitalu super opieka pani pielęgniarka zmierzyła,zważyła,pobrała krew,spisała wywiad i tyle
ok godz 10 zabrali na sale operacyjną.
Aneztezjolog wprowadził znieczulenie w rdzeń kręgowy NIC NIE BOLI poczułem takie dziwne ciepło w nogach i nic,postawili zasłonkę na brzuchu żebym nie podglądał,i dali chyba jakiegoś ogłupiacza bo dziwnie miałem wszystko gdzieś i cały zabieg dyskutowałem z dr Maciejem który mnie operował
zabieg trwał około godzinki,po zabiegu zawieżli na sale i kazali leżeć i nie podnosić głowy i tak przeleżałem do wieczora,jak puściło znieczulenie to troche bolało ale do zniesienia,kroplówka kapała.
22 maja rano obchód popatrzyli rozwinęli zawinęli dali wypis i do domu
po tygodniu dr zdjął szwy po kolejnym tygodniu wynik hist pat a tam...
SEMINOMA TESTIS pt1
OPIS
nowotwór nie przekracza osłonki jądra nie uwidoczniono zatorów nowotworowych w naczyniach.
jądro o wym 5x4cm 3/4 objętosci zajmuje szarokromowy guz makroskopowo nie nacieka osłonek jądra
najądrze wolne od utkania nowotworowego
Nie bardzo wiedziałem co z tym zrobić więc udałem się od razu do OPOLSKIE CENTRUM ONKOLOGICZNE
tam dostałem skierowanie na tomograf komputerowy klatki piersiowej,miednicy,jamy brzusznej,badanie usg moszny,oraz markery nowotworowe
Markery wyszły super
USG super
tomograf troche gorzej
W okolicy okołoaortalnej poniżej tt.nerkowych widocznych jest kilka węzłów chłonnych o śr do 11mm skan 50 poza tm nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych.Ps badanie na tomografie nie boli aczkolwiek jest nie przyjemne kontrast wlewka do odbytu brr aż mnie trzęsie na samą myśl,drugi kontrast do picia spoko i trzeci do żyły dziwne odczucia smakowe,i napady gorąca uczucie jakbym się zesikał
Jest koniec czerwca
zalecenia
zakwalifikowany do amb.RT.
Dostałem się na radioterapie bo te węzły niepokoiły lekarzy
15 razy chodziłem na naswietlanie trochę mnie muliło przepisali tabletki i przeszło
na dzień dzisiejszy jestem po drugiej kontroli i jest dobrze i musi być bo mam żonę dziecko do wychowania i psa
DO WSZYSTKICH FACETÓW JEŻELI CZUJESZ ŻE COŚ SIĘ ZMIENIA W TWOICH JĄDRACH TO SZORUJ DO LEKARZA NIE MA SIĘ CZEGO WSTYDZIĆ
A na koniec tak ode mnie trochę faktów
dr Maciej Sz urolog super facet świetny fachowiec jak ktoś chciałby kontakt podam na email
Opolskie centrum Onkologiczne pełen szacu opieka na baaardzo wysokim poziomie
Szpital w Krapkowicach świetna obsługa i opieka
mam nadzieje że komukolwiek choć trochę pomogłem przepraszam za błędy i pozdrawiam
jak ktoś by miał pytania to wal śmiało
Życzę Zdrowia