Prośba o interpretację wyników

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Prośba o interpretację wyników

Postprzez m9nika » 23 Lis 2012, 11:58

Witam
agapawel napisał(a):... czy w tym przypadku jedna karboplatyna jest najbardziej wskazaną drogą postępowania pozdrawiam.

Zgodnie z bazą wiedzy viewtopic.php?f=6&t=8
pT2 - IB (IB - T2-4, N0, M0, S0)
Następnie zgodnie z bazą wiedzy viewtopic.php?f=8&t=192
dla IB nasieniaka chemioterapia karboplatyną AUC 7 jest słusznym postępowaniem.
Chyba, że macie źle określony stopień zaawansowania klinicznego.
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 23 Lis 2012, 17:03

Witam,

Jeżeli rzeczywiście jest to IB nasieniaka to 1 karboplatyna AUC7 jest postępowaniem optymalnym. Zwracam uwagę na poprawne obliczenie dawki.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez agapawel » 23 Lis 2012, 20:14

Trollu a czy ten węzeł 9mm, w opisie TK można traktować jako normalny i nadal potraktować jako nie przerzut? Czy to zależy od lekarza jak to potraktuje? Bo jesli to przerzut to raczej 3 kursy BEP prawda? Czy Karboplatyna będzie skuteczna? Czy będzie błędem?
agapawel

Postprzez troll » 23 Lis 2012, 21:59

Witam,

Węzły do 10mm należy traktować jako fizjologiczne, inaczej o połowę więcej chorych musiałoby otrzymać dodatkowe leczenie, które w rzeczywistości byłoby podawane bez wskazań :) Natomiast gdyby się coś działo nawet po karboplatynie z tym węzłem, to mamy całe zaplecze do leczenia, także spokojnie :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 23 Lis 2012, 22:11

agapawel napisał(a):W poniedziałek mamy konsultację w Warszawie z dr Jankowska z MAgodentu i nie wiemy czy się tam udawać czy uznać, że decyzja lekarza z Poznania jest słuszna biorąc upod uwagę wyniki.

Ja bym na Waszym miejscu jeszcze skonsultowała.
Pozdrawiam
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez agapawel » 24 Lis 2012, 00:00

Dziękuję Trollu i m9nika. w poniedziałek ostatnia konsultacja w warszawie i do boju:) damy znac jak poszło.
agapawel

Postprzez troll » 27 Lis 2012, 03:03

Witaj,

Czekamy na wieści :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez agapawel » 05 Gru 2012, 11:51

Konsultacja w Warszawie zakończyła się podaniem tam chemii karboplatyny (w Magodencie). Wlew trwał 45 minut potem 2 x płukanie. Pacjent czuje się dobrze:) Skutki uboczne niewielkie (lekkie zaparcia zmęczenie, prawie zero nudności). Za 6 tygodni markery a póniej pewnie tomografia za 3 miesiące.
Markery były zrobione chwilkę przed chemią w szpitalu i co mnie zastanawia - po zabiegu beta z 2.52 spadła do 0.1 a teraz beta wyniosła <1.20 ale nie podano żadnych norm. Czy to oznacza wzrost czy tylko inny zakres referencyjny i normy???? Pozdrawiam serdecznie.
agapawel

Postprzez romi » 05 Gru 2012, 12:22

Witam
W zależności od laboratorium różnie podaje się poziom bHCG. Zależy to między innymi od czułości pomiaru. Dlatego wynik <1,20 jest ok. Dobrze jest wykonywać badania markerów zawsze w tym samym laboratorium, bo wtedy można porównać wcześniejsze wyniki.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 05 Gru 2012, 13:17

Witam
Podobne pytanie zadałam ;) i taka odpowiedź uzyskałam :D
troll napisał(a):To nie wzrost a czułość analizatora. Jeden analizator wykrywa stężenia od 0,1 (<0,1 - nieoznaczalne na danym analizatorze), drugi od 0,6 (<0,6 - nieoznaczalne na tym typie analizatora) - norma zwykle jest do 2,0 więc wszystko jest ok.

więcej znajdziesz tutaj viewtopic.php?f=9&t=230&start=40
romi napisał(a):Dobrze jest wykonywać badania markerów zawsze w tym samym laboratorium, bo wtedy można porównać wcześniejsze wyniki.

My robimy w jednym laboratorium ale okazuje się, że maja rożne sprzęty więc to też trzeba brać pod uwagę ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości