Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez Simon » 19 Sty 2013, 11:04

Witaj,

dzięki za informację. To mi nawet pasuje - mniej zapłacę za hotel czekając na wlewkę bleomycyny. :) Bo myślę, że mimo przesunięcia podania etopozydu o jeden dzień bleomycyna powinna być podana zgodnie ze schematem - czyli 8-go dnia kursu?

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez troll » 31 Sty 2013, 01:58

Witaj,

Tak, tak, bleomycyna ma swój "odrębny" schemat jakby. Tzn. podawanie pozostałych leków nie wpływa na rozkład bleomycyny. Jakieś nowe wieści?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Laili » 31 Sty 2013, 19:39

Mam pytanie, po podaniu dziś o 14:00 bleomycyny pojawiła się gorączka, syn wziął 2 Apap, gorączka rośnie od 38,4 co kwadrans o 1 stopień teraz jest 39.6 Jeśli ktoś może pilnie podpowiedzieć co z tym robić poza okładami na głowę.
mama Simona
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 31 Sty 2013, 20:03

Witaj,

Tradycyjnie :) Jeśli paracetamol bez skutku to spróbować z ibuprofenem.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Laili » 31 Sty 2013, 20:32

Dzięki, za szybka odpowiedź i pogodny komentarz, zaraz raźniej na duszy. Na koniec trzeciego kursu taka niespodzianka, dotychczas było całkiem całkiem, apetyt dobry, nerwy znośnie i trochę nas ta gorączka zaskoczyła. Rozumiemy, że nie ma co się przejmować
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 31 Sty 2013, 23:24

Jeśli do jutra nie ustąpi to do lekarza, lub na ostry dyżur do szpitala. To tak a`propos przejmowania ;)
Pozdrawiam
romi

Postprzez Simon » 01 Lut 2013, 11:14

A więc skończyło się tak, że z trasy pojechałem od razu na dyżur do przychodni (gorączka 39,8) Lekarz osłuchowo stwierdził jakieś szmery w płucach i dostałem skierowanie do szpitala z podejrzeniem zapalenia płuc. W szpitalu na SORze zrobili mi RTG płuc, dostałem też kroplówkę z pyralginą. RTG nic nie wykazało - co ciekawe w wyniku nie ma żadnych informacji o guzach. Po czterech godzinach gorączka spadła i wypisali mnie do domu.
Czy przyczyną tej gorączki po bleomycynie mogło być przeziębienie, które mam właściwie od pobytu na oddziale podczas 3 kursu? Póki co jedyne objawy jakie mam to: katar bakteryjny często zmieszany z krwią (w ostatniej morfologii stwierdzono małopłytkowość), kaszel i stany podgorączkowe (tak do 37,6) głównie wieczorami. W tym tygodniu byłem już osłuchiwany przez lekarzy 3 razy - poza tym wykluczonym przez RTG zapaleniu płuc - za każdym razem lekarz stwierdzał, że to wyłącznie przeziębienie. Lekarz z ambulatorium chemioterapii wypisał mi receptę na antybiotyk (Dalacin C) - mam go wziąć od dzisiaj jeśli nic się nie poprawi. Zastanawiam się jeszcze nad tym antybiotykiem - czy nie będzie to miało jakichś negatywnych konsekwencji w kontekście 4-go kursu BEP, który mnie jeszcze czeka.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez troll » 01 Lut 2013, 17:16

Witam,

A masz możliwość po prostu położyć się do łóżka i tak solidnie wyleżeć, wygrzać?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Simon » 01 Lut 2013, 19:40

Witaj,

tak mogę jeszcze kilka dni poleżeć. W łóżku leżakuję już zresztą od kilku dni z przerwą na wyjazd na wlewkę bleomycyny. Postaram się zwalczyć przeziębienie w ten sposób, zwłaszcza, że mam wrażenie, że objawy powoli ustępują.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez troll » 01 Lut 2013, 21:25

Witaj,

I to chyba najlepszy sposób na dolegliwości :) Wzrost temperatury znajduje swoją przyczynę również w chemioterapii bleomycyną, trzeba o tym pamiętać.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość