Wyniki badań typowe dla nowotworu jądra z potwierdzonym klinicznie rozsiewem (przerzutami do węzłów chłonnych zaotrzewnowych).
JurekO napisał(a):Chciałbym tylko wspomnieć, może to śmieszne (ale tonący...) 3 lata temu miałem tam kleszcza. Czy jest cień szansy, że ta zmiana na jądrze i węzły mogą być od tego?
Jest to wręcz nieprawdopodobne. Obraz zmian w TK jest typowy dla guza jądra i na 99% jest to przerzut nowotworu z jądra.
JurekO napisał(a):Czy można w tak krótkim czasie robić kolejne TK?
Wręcz trzeba
JurekO napisał(a):Czy jest jeszcze jakieś badanie diagnostyczne, które mam zrobić?
Komplet badań na tę chwilę powinien obejmować
- hist-pat (w toku)
- TK klatki piersiowej (do zrobienia)
- TK jamy brzusznej i miednicy małej (OK)
- markery sprzed operacji (OK)
- świeże markery (AFP, bHCG, LDH) (do zrobienia)
Resztę badań wg wskazań lekarza prowadzącego (doświadczonego onkologa klinicznego)!
JurekO napisał(a):Powiedz proszę, dlaczego nie wymieniłeś centrum Onkologii w Krakowie, bo akurat tam miałem zabieg i pokładałem w ludziach tam pracujących nadzieje na wyleczenie.
Przyczyna jest prozaiczna. Lekarze z Krakowa nie posiadają odpowiedniej wiedzy i doświadczenia aby kompleksowo leczyć te rzadkie nowotwory. Niech to Ci wystarczy, nawet nie mam ochoty przytaczać opisów błędów, jakie były w Krakowie popełniane. Jedynie opieka doświadczonego specjalisty onkologa klinicznego prowadzić może do optymalnego zdiagnozowania i ustawienia leczenia. Takiego leczenia, które leczy i nie przynosi powikłań większych niż te niemożliwe do wyeliminowania.
Pozdrawiam serdecznie