Bardzo chciałam podziękować za to forum,milcząco jestem z Wami już prawie rok i dzięki Wam mam świadomość tego co się dzieje z moim synem i jest to trochę mniej przerażające
W maju 2012r. syn miał wycięcie jadra z rozpoznaniem-guz prawego jadra.Później leczenie BEP 3 kursy
wynik badania patomorfologicznego: 15. 05 2012 r.
01_Miejsce pobrania materiału:Jądro prawe- linia odcięcia powrózka nasiennego
Opis makroskopowy : Preparat chirurgiczny o masie całkowitej 40g obejmujący jądro o wym. 50x40x25mm z powrózkiem nasiennym dł. 60mm. Na przekroju obecny szarawy guz śr.20mm. Guz dochodzi do osłonki białawej.
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Bez utkania nowotworu
02_Miejsce pobrania materiału : Guz
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Mixed derm cell tumor. W skład guza wchodzą utkania: nasieniaka, Yolk sac tumor i ogniskowo raka embrionalnego.Maksymalny wymiar ogniska nowotworowego mierzony w preparacie mikroskopowym wynosi 17mm . Nie stwierdzono cech inwazji naczyniowej, naciekania pni nerwowych ani przekraczania osłonki białawej.
pT1NxMxS1
03_ Jądro spoza guza - bez utkania nowotworu
04_ Na jądrze- bez utkania nowotworu.
Markery w normie.
Później leczenie ---BEP 3 kursy (ostatni kurs koniec lipca)
W sierpniu TK wykazało węzły powiększone(nie znam dokładnych wyników bo ich nie mam, są chyba u lekarza, bo syn też ich nie ma ale mówił coś o 3,1
lekarz prowadzący zaproponował obserwację.
Wrzesień TK -węzły zmniejszyły się.
Koniec października -węzły w normie. Markery po operacji cały czas w normie.
ALEŻ BYŁA RADOCHA!!!
04.01.2013 r TK POKAZAŁO ZMIANY NA PŁUCACH. Lekarz prowadzący zleca PET/CT
Oto opis . 21.01.2013r.
GŁOWA I SZYJA:
Uwidoczniły się obszary wzmożonego gromadzenia znacznika zlokalizowane w obrębie
-migdałka gardłowego-SUV Max 5,16 o dł. 16 mm
- migdałków podniebiennych 7,17( prawy) i 7,49( lewy) odpowiednio 33 i 35 mm
KLATKA PIERSIOWA
Obraz metabolizmu glukozy w normie.
Uwidoczniły się zmiany ogniskowe w obrębie obu płuc do 5mm-bez wzmożonego wychwytu znacznika.
JAMA BRZUSZNA
MIEDNICA
WNIOSKI
W badaniu nie stwierdza się typowych zmian o rozrostowym charakterze.
Zmiany w twarzoczaszce wymagają konsultacji laryngologicznej.
Zmiany w płucach mogą odpowiadać meta- w porównaniu do badania TK z dnia 04.01.2013 widoczne jest nowe ognisko w segmencie 9 płuca lewego.
Lekarz mówi,że nie ma pewności,że to jest wznowa, że może być jakieś zapalenie, trzeba podać chemię, jaka jeszcze nie wie, będzie zależało od wyników krwi.Chemia w szpitalu, jest już termin wyznaczony( za tydzień). Nie wiemy co z tymi migdałami ? leczyć ?
a może skonsultować się jeszcze z innym lekarzem? iść do laryngologa ?
Te wizyty u lekarza muszą być takie szybkie i nie o wszystko jest się w stanie zapytać a jak się wyjdzie z gabinetu to przepadło- dlatego TROLLU RATUJ!!!
elka