Wznowa i co dalej??!

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Wznowa i co dalej??!

Postprzez elka » 31 Sty 2013, 18:13

Witam Was.
Bardzo chciałam podziękować za to forum,milcząco jestem z Wami już prawie rok i dzięki Wam mam świadomość tego co się dzieje z moim synem i jest to trochę mniej przerażające :cry:
W maju 2012r. syn miał wycięcie jadra z rozpoznaniem-guz prawego jadra.Później leczenie BEP 3 kursy
wynik badania patomorfologicznego: 15. 05 2012 r.
01_Miejsce pobrania materiału:Jądro prawe- linia odcięcia powrózka nasiennego
Opis makroskopowy : Preparat chirurgiczny o masie całkowitej 40g obejmujący jądro o wym. 50x40x25mm z powrózkiem nasiennym dł. 60mm. Na przekroju obecny szarawy guz śr.20mm. Guz dochodzi do osłonki białawej.
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Bez utkania nowotworu
02_Miejsce pobrania materiału : Guz
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Mixed derm cell tumor. W skład guza wchodzą utkania: nasieniaka, Yolk sac tumor i ogniskowo raka embrionalnego.Maksymalny wymiar ogniska nowotworowego mierzony w preparacie mikroskopowym wynosi 17mm . Nie stwierdzono cech inwazji naczyniowej, naciekania pni nerwowych ani przekraczania osłonki białawej.
pT1NxMxS1
03_ Jądro spoza guza - bez utkania nowotworu
04_ Na jądrze- bez utkania nowotworu.
Markery w normie.
Później leczenie ---BEP 3 kursy (ostatni kurs koniec lipca)
W sierpniu TK wykazało węzły powiększone(nie znam dokładnych wyników bo ich nie mam, są chyba u lekarza, bo syn też ich nie ma ale mówił coś o 3,1 :lol: )
lekarz prowadzący zaproponował obserwację.
Wrzesień TK -węzły zmniejszyły się.
Koniec października -węzły w normie. Markery po operacji cały czas w normie.
ALEŻ BYŁA RADOCHA!!!
04.01.2013 r TK POKAZAŁO ZMIANY NA PŁUCACH. Lekarz prowadzący zleca PET/CT
Oto opis . 21.01.2013r.
GŁOWA I SZYJA:
Uwidoczniły się obszary wzmożonego gromadzenia znacznika zlokalizowane w obrębie
-migdałka gardłowego-SUV Max 5,16 o dł. 16 mm
- migdałków podniebiennych 7,17( prawy) i 7,49( lewy) odpowiednio 33 i 35 mm
KLATKA PIERSIOWA
Obraz metabolizmu glukozy w normie.
Uwidoczniły się zmiany ogniskowe w obrębie obu płuc do 5mm-bez wzmożonego wychwytu znacznika.
JAMA BRZUSZNA
MIEDNICA
WNIOSKI
W badaniu nie stwierdza się typowych zmian o rozrostowym charakterze.
Zmiany w twarzoczaszce wymagają konsultacji laryngologicznej.
Zmiany w płucach mogą odpowiadać meta- w porównaniu do badania TK z dnia 04.01.2013 widoczne jest nowe ognisko w segmencie 9 płuca lewego.
Lekarz mówi,że nie ma pewności,że to jest wznowa, że może być jakieś zapalenie, trzeba podać chemię, jaka jeszcze nie wie, będzie zależało od wyników krwi.Chemia w szpitalu, jest już termin wyznaczony( za tydzień). Nie wiemy co z tymi migdałami ? leczyć ?
a może skonsultować się jeszcze z innym lekarzem? iść do laryngologa ?
Te wizyty u lekarza muszą być takie szybkie i nie o wszystko jest się w stanie zapytać a jak się wyjdzie z gabinetu to przepadło- dlatego TROLLU RATUJ!!!
elka
elka

Re: Wznowa i co dalej??!

Postprzez m9nika » 31 Sty 2013, 18:52

Witaj na forum,
elka napisał(a): nie ma pewności,że to jest wznowa, że może być jakieś zapalenie, trzeba podać chemię, jaka jeszcze nie wie, będzie zależało od wyników krwi.

Brr... jak dla mnie laika to brzmi szalenie.
Skąd jesteście?
Te wizyty u lekarza muszą być takie szybkie i nie o wszystko jest się w stanie zapytać a jak się wyjdzie z gabinetu to przepadło

Mój sposób na to ;) to wcześniej wszystkie wątpliwości zapisuję sobie na kartce a później z tej kartki odczytuję. A o resztę dopytuję się na forum :D
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 31 Sty 2013, 19:24

Witam serdecznie,

Pierwsze i najważniejsze pytanie to miejsce w którym leczony jest Twój syn? Nie chcielibyśmy, żeby mało doświadczony ośrodek doprowadził do podjęcia złych decyzji.
Po drugie to moje pytanie - czy jesteś w stanie uzyskać wyniki badań obrazowych (TK klatki, brzucha, miednicy), szczególnie sprzed rozpoczęcia leczenia? Swoje pytanie uzasadniam ciekawością z jakiego wskazania była prowadzona chemioterapia (powiększone węzły chłonne? nieunormowane markery?). Dodatkowo te wyniki będą potrzebne w przypadku, gdyby zaistniała konieczność konsultacji w innym ośrodku.
Po trzecie - zlecenie PET-CT było decyzją niefortunną. Tak na prawdę poza informacją, że migdałkami powinien zainteresować się laryngolog nie dostajemy żadnej istotnej informacji diagnostycznej. Informację o fakcie pojawienia się dodatkowego guzka płuca lewego przyniosłaby kontrolna tomografia komputerowa klatki piersiowej. Tak na prawdę zmiany do 10mm w obrębie płuc są bardzo trudne do diagnostyki - szczególnie w przypadku, gdy pojawiają się bez wzrostu markerów. Osobiście powątpiewam w ich nowotworowy charakter - wszystko wskazuje, że przyczyna ich powstania leży gdzieś indziej (bleomycyna? gruźlica (był narażony?)?).
Moja propozycja jest następująca:
- TK klatki piersiowej za miesiąc
- świeże markery na dniach
Jeśli markery będą pozostawać w normie - wtedy należy się wstrzymać z chemioterapią i przede wszystkim nie narażać chłopaka na poważne skutki uboczne leczenia, którego wcale być nie musi (jeśli zapadłaby decyzja o chemioterapii to syn musiałbym otrzymać 4 kursy wg TIP a byłoby to leczenie dłuższe niż 3 BEP'y i najprawdopodobniej nieco gorzej znoszone). W ogóle to podejmowanie decyzji o trudniejszym leczeniu ratującym musi być oparte o lepsze dowody wznowy niż pojawienie się kilku do 5mm guzków w miąższu płuca, które pojawiają się u 1/4 chorych leczonych programem BEP z powodu pneumotoksycznego wpływu bleomycyny.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez elka » 31 Sty 2013, 20:15

Witam.
Dziękuję Trollu,że tak szybko odpowiedziałeś, syn leczy się w Świętokrzyskim Centrum Onkologii .
Wyniki badań są w szpitalu ale chyba syn ma prawo do nich?
Chemioterapia była prowadzona ze względu na powiększone węzły, markery po operacji unormowały się i póki co są cały czas w normie ale co myśleć
o tym " w porównaniu do badania TK z dnia 04.01.2013 widoczne jest nowe ognisko w segmencie 9 płuca lewego." 18.01.2013 JUŻ NOWE OGNISKO, CZYLI ROZSIEWA SIĘ ?
Trudne to wszystko.
elka

Postprzez elka » 31 Sty 2013, 20:33

Termin podania następnej chemii już za tydzień, co robić? jak się zachować ? Zanim zacznę Synowi proponować coś,chciała bym mieć przekonanie,że robię dobrze.
on ma małe dziecko, jest zmęczony i nie chcę mu niepotrzebnie mieszać.
elka

Postprzez troll » 31 Sty 2013, 20:35

Witam,

Oczywiście, masz prawo do otrzymania kopii wszystkich wyników badań syna :) Co do pojawienia się ognisk to nie przesądzałbym sprawy i nie twierdziłbym uparcie, że jest to wznowa. Najlepszym wyjściem byłoby zmierzenie za miesiąc wybranego ogniska - wtedy przekonamy się czy zmiany są stabilne czy zwiększają swój rozmiar.
Najrozsądniejsze wyjście to konsultacja w doświadczonym ośrodku. Kompletuj dokumentację, ja poproszę o wypowiedź ekspertów.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez elka » 31 Sty 2013, 20:37

TROLL doradź co z tymi migdałkami począć?
elka

Postprzez troll » 31 Sty 2013, 20:39

Witam,

Tutaj musi się wypowiedzieć specjalista laryngolog. Jeśli stan zapalny migdałków nie daje objawów somatycznych to póki co jest to sprawa mniejszej wagi.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez elka » 31 Sty 2013, 21:04

Baardzo dziękuje, z niecierpliwością czekam na wypowiedź ekspertów :)
jeszcze chciałam nadmienić,że w październiku w TK nie było żadnych zmian na płucach, pojawiły się dopiero w TK 04 stycznia- może to ważne jest !?
dziękuję i pozdrawiam.
A swoją drogą, jak tu się będzie lekarzowi prowadzącemu z tego wytłumaczyć :oops: Podziwiam ich harówę,trzeba mieć zdrowie,żeby przerobić tę
wielką "kupę" ludzi :x
elka

Postprzez tom_sar » 31 Sty 2013, 21:34

Witam,
Guzki do 5 mm w płucach, które nie wykazują zwiększonego wychwytu znacznika w PET-CT u pacjenta po BEP, to z pewnością efekt pneumotoksycznego działania bleomycyny. Widziałem takie zmiany u wielu swoich pacjentów.
Natomiast zwiększony wychwyt FDG w migdałkach, to praktycznie norma. Jeśli nie rosną markery, nie podawałbym chemioterapii i wykonywa co 2 miesiące kontrolną tomografię komputerową aby obserwować te zmiany.
W razie czego zapraszam do siebie na konsultację, w sobotę od 8 do 14.00 mamy dzień otwartych drzwi.
Pozdrawiam,
Tomasz Sarosiek
Warszawa, Fieldorfa 40, NZOZ Magodent
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości