Nienasieniak , mieszany guz jądra lewego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Proszę o pomoc ,opinię

Postprzez romi » 21 Lut 2016, 22:46

Witam
To że urolog coś takiego powiedział to nie znaczy, że to jest właśnie tak. Jak sama zauważyłaś nie jest on onkologiem także jego wiedza może być na ten temat ograniczona i nie powinien tak kategorycznie wypowiadać się w takich sprawach.Na podstawie tylko wyniku histopatologicznego nie da się jednoznacznie określić stanu zaawansowania a co za tym idzie dalszego leczenia, jakkolwiek ten wynik jest bardzo ważnym elementem diagnozy. Proponuję się tym nie przejmować, być dobrej myśli i spokojnie czekać na wizytę u dr Sarosieka.
Pozdrawiam
romi

Postprzez kiwoszka » 21 Lut 2016, 22:48

Tak czekamy brat w przyszły weekend juz jedzie do Warszawy i 1 .03 ma wizyte u Dr. ale jak wrócił z tymi wynikami od urologa to znów się podłamał tą jego opinią .
Awatar użytkownika
kiwoszka

Miejscowość: Pomorskie

Postprzez romi » 21 Lut 2016, 23:01

Witam
No właśnie tak wielu lekarzy motywuje u nas chorych, a przecież na studiach na pewno mieli psychologię.
Teraz Twoją rolą jest wyciągnięcie brata z tego stanu i chociażby pokazanie mu na przykładach z forum, że pozytywne nastawienie jest potrzebne i pomaga pokonać wiele przeciwności.
Trzeba pamiętać, że wcześnie rozpoznany nowotwór tak jak u Twojego brata jest praktycznie w pełni wyleczalny.
Pozdrawiam
romi

Postprzez kiwoszka » 21 Lut 2016, 23:12

Tak bardzo sie ciesze ze tu trafiłam na Was i na to forum :)
czy u brta pewna jest chemia czy wogole istnieje mozliwosc ze bez niej sie obejdzie?
Awatar użytkownika
kiwoszka

Postprzez romi » 21 Lut 2016, 23:39

Witam
Dopóki nie ma wszystkich badań nie można wyrokować o dalszym postępowaniu. To że w badaniu histopatologicznym wykryto różne komponenty guza nie zmienia rokowania. Trzeba być przygotowanym na ewentualne dalsze leczenie, ale decyzja ostateczna będzie po wizycie u lekarza onkologa. Na pewno dr przedstawi Wam wszystkie możliwości i możecie w pełni zdać się na jego doświadczenie i umiejętności.
Pozdrawiam
romi

Postprzez kiwoszka » 21 Lut 2016, 23:42

nie znam się ale rozumiem ze sa tam trzy komponenty ? ktora z nich jest najgorsza?
Awatar użytkownika
kiwoszka

Postprzez romi » 22 Lut 2016, 00:50

Witam
Trudno na Twoje pytanie odpowiedzieć jednoznacznie, bo pytanie jest postawione trochę nieprecyzyjnie.
Generalnie nowotwory jądra dzielą się na nasieniaki i nienasieniaki. W zależności od diagnozy (stanu zaawansowania) ustala się odpowiedni sposób leczenia i obserwacji po leczeniu, lub samej obserwacji. To wszystko jest opisane w materiałach dostępnych na forum z którymi niewątpliwie zapoznałaś się. Potocznie przyjęło się że nienasieniak jest "gorszy" od nasieniaka, ale pewnie wynika to stąd, że dla nasieniaków nie ma złego rokowania. Jeśli natomiast chodzi o leczenie to zarówno jeden jak i drugi łatwo poddają się terapii, choć tutaj niektóre komponenty są bardziej podatne, a inne mniej. Z kolei biorąc pod uwagę możliwość wznowy to w zależności od czasu od zakończenia leczenia może to się zmieniać na korzyść jednego lub drugiego rodzaju nowotworu.
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę organizm pacjenta, bo każdy może reagować na leczenie inaczej. Można pewnie jeszcze wiele napisać na ten temat, ale reasumując trudno jest jednoznacznie powiedzieć, że ten jest lepszy a tamten gorszy.
Na pewno można powiedzieć że każdy jest zły, ale jak to ktoś stwierdził nowotwór jądra to nowotwór promocyjny, bo jest to jeden z najlepiej leczących się nowotworów, wcześnie wykryty to praktycznie pewność wyleczenia. A jeszcze kilkadziesiąt lat temu taka diagnoza to był wyrok.
Pozdrawiam
romi

Postprzez kiwoszka » 22 Lut 2016, 17:53

Dzieki za odpowiedz nie pozostaje nic innego jak czekac na wizyte i dalsze leczenie , diagnoze.
Jeszcze chcialam dodac ze bylam dzis w przychodni onkologicznej u nas w mieście gdzie przyjmuje Dr Adamowicz i zarejestrowalam mojego tate na kontrolę ale wziełam tez dokumenty brata bo chcialam zobaczyc jaki termin by mu przysługiwał , wiem że komuś napisąłam że kolejki są długie(od znajomych) i teraz nie wiem komu.. moze odczyta to tu ta osoba ktora chciala leczyc sie w Wejherowie . Otóz terminy sa do dwoch tygodni czekania , tak mi powiedziala pani w rejestracji ze z zieloną karta oni są zobligowani przyjąc pacjenta w ciągu dwóch tygodni . Także nie ma dlugiego terminu oczekiwania w Wejherowie. Jednak rejestracja jest tylko osobista , niby podają telefon ale dodzwonić się tam idzie z cudem i napisane jest że rejestracja osobista
Awatar użytkownika
kiwoszka

Postprzez poznaniak » 22 Lut 2016, 23:50

Witam, mi też pewien lekarz wręczający wyniki hist-pat mówił, że zapewne czeka mnie chemioterapia, a dziś jestem ponad 8 lat po zabiegu i cały czas mam obserwację. Też miałem kilka komponentów składowych. Także głowa do góry i do boju!
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez kiwoszka » 23 Lut 2016, 10:07

dzieki Poznaniak takie historie dodają mi otuchy dzieki za dobre słowo :)
Awatar użytkownika
kiwoszka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości