Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez kaziu1 » 27 Cze 2015, 15:00

Witam,
Zdarzają się fałszywie zawyżone pomiary B-HCG, aparatura myli z hormonem LH. (trzeba powtórzyć pomiar)
AFP może trochę wzrastać od uszkodzenia wątroby np .od chemii. Ale przy dwóch cyklach nie ma tragedii. Po prostu unikać alkoholu i dieta wątrobowa.
Dawki Etoposite 100mg/m2 i Cisplatin 20mg/m2 są podane na metr kwadratowy ciała w wytycznych europejskich. Jak jesteś kawał chłopa około dwa metry kwadratowe powierzchni ciała to dawki zgadzają się.
Bleo zawsze dawka 30 mg, więc się zgadza.
Pozdrawiam.
kaziu1

Postprzez miszcz » 17 Lip 2015, 16:25

Minął miesiąc od zakończenia chemioterapii. Siły powoli wracają, pojawiają się maleńkie włoski.

Wyniki markerów:
beta-HCG - 0,7 [zakres: 0,0-2,6]
AFP - 4,09 [zakres: 0,0-5,80]
LDH - 361 [zakres: 240-480]

Cieszy mnie spadek markera AFP, który wzrósł podczas chemioterapii.

Co mnie martwi:

a) są jeszcze chwile słabości, np. spaceruję kilkadziesiąt minut i nagle czuję się słabo, muszę się wrócić do domu. Nie mam jeszcze sił, aby uprawiać sport.
b) rozregulowany przewód pokarmowy, czyli biegunki, zaparcia itp. W lodówce czeka Lacidofil, który powinien rozwiązać sprawę, ale lekarze zabronili mi brać probiotyki.
c) ból zdrowego jądra w pozycji leżącej, głównie w godzinach popołudniowych. Czy może być to skutek ćwiczeń? W domu robiłem sporo pompek i tzw. "rowerek w powietrzu". Kilka dni temu przestałem robić pompki i ból się zmniejszył, "rowerek w powietrzu" robię regularnie. Jądro wygląda normalnie, w dotyku nie czuć nieprawidłowości, temperatura ciała w tym miejscu również jest normalna.
d) podczas ostatniej wizyty kontrolnej (26.06) nie podano mi terminu kolejnej wizyty. Obecnie czekam na wyniki tomografii i nawet nie wiem, gdzie je odebrać (Centrum Onkologii w Krakowie).
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez kk91 » 17 Lip 2015, 19:22

Bardzo dobrze, że dokończyłeś leczenie ;)
Wyniki w Krakowie odbierasz u lekarza, który zlecał wykonanie badania, lub u innego onkologa, ogólnie wyniki są w systemie dostępne dla lekarzy. Trzeba sie zarejestrować do gabinetu 17 :)
P.S ostatnio jak byłem to wprowadzili wizytę na godziny wybrałem sobie na 9 i wszedłem na wizytę o 9:10 praktycznie bez kolejki! Wcześniej tego nie było ;) Nie wiem czy tak świetnie to już funkcjonuje, bo bywało że czekałem tam ponad 7 godzin przed drzwiami.

Z czasem na pewno wrócisz do pełni sił.
Trzymaj się.
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez miszcz » 14 Wrz 2015, 22:39

Minęły ponad 2 miesiące od zakończenia chemioterapii. Wkrótce kontrola. Poza szumami w uszach i okresowymi lekkimi nudnościami (wrażenie trudności w przełykaniu) było super, wróciły mi siły, zacząłem nawet podróżować. No i jeszcze trudno pozbyć się brzuszka, ale z tego, co czytam, więcej osób ma ten problem. Dziś przeziębiłem się - nic nadzwyczajnego w tym okresie.

Mam pytanie - co robić w przypadku przeziębienia? Brać profilaktycznie Augmentin, czy normalnie czekać aż przejdzie? Znajoma nastraszyła mnie sepsą i gwałtownym rozwojem drobnoustrojów podczas infekcji. Inni każą mi jeść vilcacorę, ale konsekwentnie odmawiam.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 14 Wrz 2015, 23:00

Witam
Leczyć się domowymi sposobami, żadnych antybiotyków. Nie ma co wytaczać armaty na muchę. To tylko sezonowe przeziębienie, ale jeśli możesz dzień lub dwa poleżeć w łóżku i wygrzać się to będzie ok.
Pozdrawiam
romi

Postprzez miszcz » 23 Wrz 2015, 16:16

Przeziębienie udało się wyleczyć, ale pojawił się problem: bardzo duże osłabienie. Takie osłabienie miałem po chemioterapii, później, przynajmniej tak mi się wydawało, wróciłem do sił.

Nie jest to jakaś sytuacja nietypowa, w moim mieście ostatnio dużo ludzi źle się czuje, podobne przeziębienia mam o tej porze praktycznie co roku, ale aż takiego osłabienia nie pamiętam. Jedyny plus to fakt, iż w tym roku przeziębienie nie zakończyło się zapaleniem pęcherza moczowego (po raz pierwszy od dawna). Podejrzewam, że kłopoty skończą się, kiedy ciepłownia zacznie grzać nad ranem.

Co polecacie na wzmocnienie? Obecnie łykam 3 x 2 tabletki Ecomeru dziennie, raczej nie pomaga. Zastanawiam się nad syropem Groprinosin lub czymkolwiek, tylko aby wróciły siły.

Wkrótce badania kontrolne markerów.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez miszcz » 05 Paź 2015, 21:09

Trzy miesiące po zakończeniu chemioterapii, badania kontrolne markerów:

Beta-HCG: 0,2 [norma 0-3]
AFP: 3,8 [0-6]
LDH: 282 [240-480]

USG drugiego jądra w porządku. Korzystając z pięknej pogody wybrałem się w góry - pierwszego dnia było w porządku, drugiego po kilkugodzinnym marszu nadeszło gwałtowne osłabienie, które uświadomiło mi, że na wielokilometrowe wędrówki jest jeszcze za wcześnie. Pomógł żel energetyczny, ale później byłem osłabiony jeszcze przez dwa dni. Przed chorobą mogłem chodzić po szlakach przez wiele dni...
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez miszcz » 07 Lis 2015, 23:42

Ponad 4 miesiące po chemii. Wyniki markerów:

beta-HCG <0,1
AFP: 3,50 [0-5,80]

Kontrola drugiego jądra w nie wykazała żadnych nieprawidłowości.

Czuję się coraz lepiej, siły powróciły, nie łapię przeziębień i infekcji, pojawiły się natomiast nowe problemy:
- problem z owłosieniem, w niektórych miejscach wąsy przestały odrastać. Wygląda to nieciekawie.
- spadek libido.
- czasami problemy z koncentracją (pamięć krótkotrwała), przyczyną może być jednak stres i niewyspanie.

No i rzuciła mnie dziewczyna, więc z jednym jądrem już pewnie żadnej nie znajdę.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 08 Lis 2015, 00:14

Witaj
Na owłosienie spróbuj płyn o nazwie Loxon, u mojego syna zadziałał.
Poproś lekarza o skierowanie na badanie poziomu testosteronu.
Czyżby dziewczyna rzuciła Cię ze względu na Twoją chorobę? Jeśli tak, to niewiele straciłeś.
Na pewno znajdziesz inną, lepszą.
Pozdrawiam
romi

Postprzez poznaniak » 08 Lis 2015, 14:19

Witam,

zgadzam się w pełni z Romi.
Na pewno znajdziesz lepszą dziewczynę, dla której nie liczy się liczba jąder...
Na pocieszenie powiem Ci, że obecnie z jednym jądrem mam większą ochotę na "co nieco" niż wcześniej z dwoma. :)
Tylko trzeba uważać przy dużym wietrze, żeby równowagi nie stracić... ;) ;) ;)

Pozdrawiam
poznaniak
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości