Nowotwór jądra C62

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotwór jądra C62

Postprzez romi » 25 Sie 2012, 15:45

Witaj
AFP spadło, ale do normy jeszcze brakuje. Teraz widzisz jak ważne jest badanie markerów, żeby zobaczyć czy i jak szybko spadają. Twój wynik sugeruje że coś jeszcze produkuje ten marker, prawdopodobnie przerzut, nienasienak. Tomografia powinna coś wyjaśnić. Myślę, że wskazane jest kolejne badanie AFP np. za tydzień, żeby zobaczyć czy spada dalej czy zatrzymał się. Chemia pewnie Cię nie ominie, ale to jaka i ile cykli będzie można powiedzieć po skompletowaniu wszystkich wyników.
Jeśli chodzi o LDH to jeśli mieści się w granicach normy nie ma powodu do niepokoju, poza tym w na tym etapie choroby na którym Ty jesteś trzeba być przygotowanym na wahania markerów. bHCG spadł go prawidłowej wartości.
Więcej o markerach:
http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?3106
http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?3215
i oczywiście na forum.
Wszystko będzie ok.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Marcin309 » 28 Sie 2012, 17:12

Witam
Dzisiaj byłem na wizycie u onkologa, zrobiono mi markery(beta HCG 0,10, AFP 22, LDH nie zrobiono).
Jutro jadę na usg, aby zbadać zmianę na wątrobie hypodensyjną 2 mm (wykazało badanie TK), czy to nie przerzut.
Prawdopodobnie jutro będę wiedział czy chemia będzie potrzebna, gdyż onkolog powiedziała mi, że jeśli będzie potrzebna to zapobiegawczo.
Zapytałem ile cykli i jakie, odpowiedziała mi, że jutro konkretnie będzie mogła mi powiedzieć.
Zapytałem ile trwa jeden cykl, odpowiedziała mi, że 5 dni w szpitalu 3 tygodnie przerwy i kolejny.
Z tej wypowiedzi wnioskuję, że mogę mieć podane cykle EP nie BEP, gdyż o żadnych dolewkach mi nie mówiono, ale jutro konkretnie będę wiedział.
Mam pytanie czy w moim przypadku, prawdopodobnie stopień zaawansowania IB, dopuszczalne jest zastosowanie programu EP a nie BEP?
Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez troll » 28 Sie 2012, 20:29

Witam,

Jeśli nie będzie przeciwwskazań do stosowania programu BEP to nie widzę powodu dla którego owy nie miałby być stosowany. Już kiedyś poruszaliśmy temat, że 2x EP nie jest ekwiwalentem dla 2x BEP.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 28 Sie 2012, 20:46

Witaj Trollu

A jeśli miałyby być zapobiegawczo te EP-y to ekwiwalentem do 2 BEP-ów byłyby 3 EP-y? Przepraszam za takie pytania, ale się trochę przestraszyłem, bo praktycznie całe to forum przeczytałem, ale teraz jestem skołowany :(
Jutro napiszę więcej, mam nadzieję, że usłyszę BEP, wtedy się trochę uspokoję.

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez romi » 28 Sie 2012, 21:24

Witaj
Trzymaj się tego co napisał Troll. Jeśli lekarz powie Ci że masz mieć EP, to zapytaj jakie są przeciwwskazania do BEP. Nie stresuj się wszystko można spokojnie wyjaśnić. Bez Twojej zgody leczenie nie rozpocznie się. AFP spada w dalszym ciągu, to dobra wiadomość. Pamiętaj również, że LDH jest przy nowotworach jądra badaniem obligatoryjnym.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Marcin309 » 28 Sie 2012, 21:49

Witaj
Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję, że AFP spadnie do normy. Mam również nadzieję, że jutro dowiem się więcej, jak się dowiem to zaraz napiszę.
Wg mnie żadnych przeciwwskazań nie ma bo płuca mam zdrowe i nigdy na nie nie chorowałem.
Czy jeśli lekarz zaproponowałby mi ścisłą obserwację to jest to w moim przypadku do przyjęcia? Szczerze to wolałbym zapobiegawczo tą chemię (choć strasznie się boję), ale jakbym miał dostać EP to nie wiem czy jest sens?

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez romi » 28 Sie 2012, 22:48

Poczekaj do jutra i wtedy po wizycie podejmiesz decyzję. Przecież możesz mieć czas do namysłu.
Pamiętaj również, że chemioterapia wymaga konkretnych wskazań i nie jest stosowana zapobiegawczo.
Ścisła obserwacja to większe prawdopodobieństwo wznowy, ale też szansa na uniknięcie obciążającego leczenia (trzeba mieć nadzieję, że nie będzie wznowy). Z drugiej strony w przypadku wznowy szanse na wyleczenie nie zmniejszają się.
romi

Postprzez Marcin309 » 29 Sie 2012, 23:05

Witam
Dzisiaj miałem wizytę u onkologa i zrobiono mi usg jamy brzusznej:
Wątroba jednorodna niepowiększona.
Pęcherzyk żółciowy bez złogów.
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Trzustka, nerki, śledziona i przestrzeń wokół wielkich naczyń bez zmian.

Trochę się uspokoiłem, bo dzisiaj onkolog powiedział, że będę miał schemat BEP (kamień z serca) prawdopodobnie 2 kursy, a może 3.
Trochę mnie to zdziwiło, że 2 lub 3, bo byłem przekonany, że w moim przypadku wystarczą 2 kursy. Natomiast onkolog stwierdził, że ilość tych kursów będzie zależało od uzupełniającego badania immunochemicznego jądra.
Proszę o opinię czy w moim przypadku powinienem otrzymać 2 czy 3 kursy BEP?
Bleo mam otrzymywać w zastrzykach domięśniowo.
W przyszłą środę rozpoczynam chemioterapię, nieźle się boję, ale mam nadzieję, że zniosę ją dobrze.

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez romi » 01 Wrz 2012, 23:46

Witaj
Co to znaczy, że bleo będziesz dostawać w zastrzykach domięśniowo. Czy tak poinformował Cię lekarz? Bleomycynę podaje się w formie dożylnych kroplówek, to słynne dolewki. A w ogóle to cała tzw. chemia podawana jest dożylnie. Jeśli chodzi o skutki uboczne, to na niektóre musisz się nastawić, bo są nieuniknione, ale pewnie o tym wiesz. Inne są sprawą bardzo indywidualną, oby było ich jak najmniej. Czy poinformowano Cię o możliwości (konieczności) zdeponowania nasienia? Czy w ogóle rozmawiano z Tobą o ewentualnych skutkach ubocznych chemioterapii?
Pozdrawiam
romi

Postprzez Marcin309 » 02 Wrz 2012, 00:07

Witaj
O zdeponowaniu nasienia mnie poinformowano, natomiast na temat skutków ubocznych powiedziano mi, że na pewno wyjdą mi włosy a poza tym bardzo możliwe, że będę funkcjonował normalnie tzn. praca itd.
Jeśli chodzi o Bleo to niejednokrotnie na forum czytałem, że dolewki dożylnie lub zastrzyki domięśniowe, zresztą pisał o tym sam Troll.
Co lepsze? Nie mam pojęcia, ale ja mam otrzymywać Bleo domięśniowo w zastrzykach.

Pozdrawiam
Marcin309

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości