Nowotwór jądra C62

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotwór jądra C62

Postprzez troll » 10 Paź 2012, 20:51

Witam,

O co chodzi z tym niepodawaniem bleo? Zamieszczam kartę charakterystyki leku na podstawie której dopuszczono lek do obrotu. Bleomycyna nie jest mielotoksyczna!

http://www.teva.pl/_itemserver/produkty ... -10-07.pdf

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 10 Paź 2012, 21:23

Witam

Odnoszę wrażenie jakby lekarz bał się wziąć odpowiedzialności za to co może się stać, gdy poda mi BLM przy tych wynikach krwi (wiem, że wyniki krwi nie mogą wpływać na podanie BLM), powiedziała mi, że widziała takie doły neutropenii po podaniu BLM przy takich wynikach, że po prostu mi jej nie poda.
Trollu wyniki krwi na pierwszą dolewkę BLM mam zawsze super, dopiero po tygodniu, gdy czuję się o wiele lepiej na drugiej dolewce są problemy z krwią. Czy chemia tak działa, że parametry krwi obniża później?
Czy włączenie Neupogenu było zasadne i czy faktycznie ten stan zapalny przełyku można tym wyleczyć?

Dziękuję i Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez troll » 12 Paź 2012, 17:47

Witam,

W takim razie należy zadać sobie pytanie co się stanie jeśli lekarz - chirurg będzie się bał wykonać operację? :) Moim zdaniem omijanie bleomycyny jest rażące niestety... A doły to nie są po bleomycynie tylko po cisplatynie i etopozydzie w tym przypadku. Może zasięgniesz drugiej opinii? Poza tym neupogen nie leczy stanów zapalnych przełyku :lol: Stany zapalne spowodowane zakażeniami bakteryjnymi leczy się odpowiednio dobranym antybiotykiem o ile tego wymagają. Natomiast neutropenia wpływa na "skalę" zakażenia i może być przyczyną jego cięższego przebiegu. Także jeśli mamy poważne zakażenie to neupogen + antybiotyk. A jeśli to tylko w ocenie lekarza "widzimisię" chorego :) to wstrzymałbym się z podawaniem neupogenu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 12 Paź 2012, 18:30

Witam
Dzięki Trollu za odpowiedź.
Domyślałem się i jednocześnie bałem takiej odpowiedzi. Niestety mój lekarz zbyt wiele czasu mi nie poświęca, zresztą jak widzę gdy siedzę na korytarzu to nie tylko mi, a jak próbuję coś zasugerować to odnoszę wrażenie, że jest obrażona bo przecież to nie ja jestem lekarzem.
Został mi ostatni kurs więc jakoś go muszę przebrnąć, ale zrobię wszystko, żeby nie pominęła żadnej bleomycyny.
Okazuje się, że niepotrzebnie przyjąłem 3 zastrzyki neupogenu. :(
Trollu jeszcze pytanie czy jeśli teraz dostałem neupogen to później będę musiał go jeszcze przyjąć?

Pozdrawiam i Dziękuję
Marcin309

Postprzez troll » 12 Paź 2012, 18:33

Witam,

Tak, włączenie w którymkolwiek momencie leczenia Neupogenu jest wskazaniem do podania go zasadniczo jako prewencji ciężkiej neutropenii po każdym kolejnym kursie leczenia. Także musisz ew. upomnieć się o Neupogen do podania po ostatnim kursie leczenia. Nie bój się pytać! Masz do tego pełne prawo. A jeśli pani doktor się obraża to jednoznacznie obnaża to jej słabe kwalifikacje :) W innym wypadku byłaby w stanie odpowiedzieć Ci rzeczowo na wszystkie zarzuty albo... po prostu przyznać się do niewiedzy.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marcin309 » 13 Paź 2012, 09:36

Witam

Trollu jeśli ten neupogen po kolejnym kursie tzn., że po pierwszej pięciodniówce, czy po dolewkach na samym końcu?
W jakiej ilości ten neupogen? 3 zastrzyki tak jak miałem teraz?

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez Marcin309 » 29 Paź 2012, 20:58

Witam

Jakiś czas mnie nie było, dochodzę do siebie po 3 kursie BEP (jeszcze w środę ostatnia BLM). Po tym kursie czuję się najgorzej, do wczoraj nie jadłem z powodów żołądkowych, a dzisiaj nie jem ponieważ straszne afty wyszły mi na języku i ledwo mogę mówić, a o jedzeniu nie wspomnę.
Może ktoś podpowie jak temu zaradzić, bo ból jest nie do zniesienia.
Jak na razie smaruję Dentoseptem A, ale może ktoś zna skuteczniejszy sposób?

Pozdrawiam
Marcin309

Postprzez troll » 29 Paź 2012, 21:35

Witaj,

Jeśli to rzeczywiście afty to bardzo skutecznym lekiem jest Oralmedic.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 29 Paź 2012, 21:46

Witam,
Bodajże któryś z przyjaciół forum (Arek?) gdzieś podawał przepis na tzw. porządek w jamie ustnej, który dostał od pielęgniarki ale nie mogę tego znaleźć :( Pamiętam, że wspominał między innymi o wodzie utlenionej. Może będziesz miał więcej szczęścia przeglądając forum. Jeśli cię to interesuje ;)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez arek » 29 Paź 2012, 21:51

Przywołany do tablicy zgłasza się!! :)
Przepis na utrzymanie porządku w jamie ustnej w trakcie chemii:
W przypadku wystąpienia problemów:
1. 3 tabletki nystatyny rozpuścić w 100ml wody. po ok 30 min dodać 1 opakowanie Aftin lub 5ml gliceryny. Wstrząsnąć i płukać jamę ustną 3xdziennie (działa super!).
2.50ml wody utlenionej+50ml wody - do płukania
3.parzona kora dębu - do płukania
4. salviasept cy cuś takiego

W przypadku wystąpienia "paskudztwa" stosujemy 1+2+3+4 naprzemiennie + ogórki kiszone:)
Pozdrawiam
PS. Miałem to wyłuskać i mi umknęło :x
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości