nowotwór jądra analiza wyników

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: nowotwór jądra analiza wyników

Postprzez Lokator » 08 Paź 2012, 15:30

Witaj, dzieki za wszystkie informacje. Szkoda ze pacjentow nie traktuje sie eg ustalonych schematow. O wadze dowiedzialam sie od Ciebiee, meza nie pytali. Czytam Twoje posty i trzymam mocno kciuki. Moj maz tez zaczyna chemie 15.10 tak wiec do boju!
Lokator

Postprzez Lokator » 09 Paź 2012, 22:06

Dobry wieczór,

czytając posty osób, które przeszły przez chemioterapię dowiedziałam się, iż warto zapobiegać ewentualnym problemom z grzybicą jamy ustnej. Mąż poszedł więc do internisty i dostał Nystatynę, niestety bez zaleceń, jak ją stosować. W ulotce czytam, iż prewencyjnie podaje się 500 000 jednostek co 8 godzin co oznacza, że jedno opakowanie starcza na 5 dawek czyli 1,5 dnia (mamy jedno opakowanie). Czy ktoś może nam doradzić, czy w związku z tym najlepiej użyć leku dzień przed pójściem do szpitala, a może zmniejszyć dawkę i używać go przez 5 dni przed chemioterapią, ewentualnie nie zażywać leku wcale?
Sprawa nie jest może najwyższej wagi ale jeśli można uniknąć jakiś powikłań to czemu nie.
Ponowna wizyta u internisty i prośba o inny lek raczej nie wchodzą w grę, mąż nie da się już namówić:).
Pozdrawiam
Lokator

Postprzez nuta » 10 Paź 2012, 08:16

Witaj -:)

Moj syn brał pół łyżeczki i plukał 2 razy dziennie jamę ustną z gardłem,zdarzało się,że troszkę połknął,ale lekarz uprzedził,że to bez znaczenia. Dodatkowo łykał kapsułki ze ,,zdrowymi bakteriami",a z domowych sposobów polecam starte na tarce kiszone ogórki i niech sobie zjada po małej łyżeczce co poł godziny ( pobudzają ślinianki) i siemię lniane -ugotować kisiel i po łyku co 20 minut
nuta

Postprzez Lokator » 10 Paź 2012, 08:31

Dzień dobry nuta

Bardzo dziękuję za radę. Tak właśnie zrobimy. Czy możesz jeszcze napisać, czy syn płukał usta także w czasie chemioterapii?
Lokator

Postprzez nuta » 10 Paź 2012, 08:52

Tak,podczas chemii tylko,a pomiędzy,, leciał " na zdrowych bakteriach-lekarz onkolog zapisywał Nystatynę tylko na czas cyklu .

Zdróweczka życzę,wszystkiego dobrego
nuta

Postprzez arek » 10 Paź 2012, 22:38

Witajcie!
Mam świetny przepis na utrzymanie porządku w jamie ustnej w trakcie chemii. Otrzymałem od siostry z oddziału, która miała wiele lat doświadczenia na hematologii.
W przypadku wystąpienia problemów:
1. 3 tabletki nystatyny rozpuścić w 100ml wody. po ok 30 min dodać 1 opakowanie Aftin lub 5ml gliceryny. Wstrząsnąć i płukać jamę ustną 3xdziennie (działa super!).
2.50ml wody utlenionej+50ml wody - do płukania
3.parzona kora dębu - do płukania
4. salviasept cy cuś takiego

W przypadku wystąpienia "paskudztwa" stosujemy 1+2+3+4 naprzemiennie + ogórki kiszone:)
Zapobiegawczo - myślę że 2-4+ ogórki też dadzą radę.
Pozdrawiam!
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez m9nika » 11 Paź 2012, 08:28

Witam,
O płukaniu jamy ustnej wodą utlenioną to mój brat wyczytał na necie, ale nie mógł znaleźć proporcji ;)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Lokator » 11 Paź 2012, 08:41

Arek dzięki:) po pracy pędzę do apteki! Myślę, że Twój przepis na problemy z jamą ustną można zamieścić w PROFILAKTYCE I DIAGNOSTYCE bo pewnie nie wszyscy czytają wątki o konkretnych przypadkach. Trollu co Ty na to?
Pozdrawiam
Lokator

Postprzez troll » 12 Paź 2012, 17:41

Arku, napisz temat w Bazie wiedzy coś pokroju "Jak zapobiegać problemom w jamie ustnej podczas chemioterapii" a ja go przykleję :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 13 Paź 2012, 16:00

Witam,

mamy już wyniki TK klatki piersiowej, jamy brzusznej plus miednicy i mózgu. Nie mogę przepisać wyników ale jeśli chodzi o sprawy nowotworowe to wszystko jest ok:).

Ostatnie markery robione 2.10.12 też w normie (LDH 186 norma 125-243; beta HCG mniej niż 1, norma 0 - 1; AFP 1,69, norma 0 - 5), czyli unormowały się około miesiąc po operacji, przy wcześniejszym sprawdzaniu markerów AFP nieznacznie podwyższone. Zaawansowanie guza pierwotnego pT1. Na moje oko mamy więc IA, czyli obserwacja lub 2xBEP, czy dobrze myślę?

2.10.12 mąż miał również morfologię, gdzie neutrofile wyszły 2,46 (norma od 2.50 do 7) i P - LCR 47,9 (norma od 13 do 43). Czy tak nieznaczne odchylenia od normy mają wpływ na leczenie? Pozostałe parametry były w normie.

Mąż zdecyduje się na chemioterapię, w poniedziałek idzie do szpitala. Czy oprócz głowy na karku oraz schematu leczenia BEP powinniśmy jeszcze na coś uważać?

Pozdrawiam serdecznie
Lokator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości