nowotwór jądra analiza wyników

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: nowotwór jądra analiza wyników

Postprzez troll » 05 Lis 2012, 01:18

Witaj,

Bleomycyna jest w programie po to aby osiągał on zakładaną skuteczność. Można wlać do chłodnicy samochodu wodę ale nie będzie ona tak skutecznie odprowadzać ciepła jak specjalny płyn do chłodnic. Tak samo jest z bleomycyną. Natomiast w Waszym przypadku wyniknęły dodatkowe okoliczności w związku z którymi postępowanie musi zostać zmodyfikowane.
Ponieważ to Wasz lekarz odpowiada za zdrowie Twojego męża to on podejmuje decyzje w tym przypadku. Jakkolwiek bezobjawowe neutropenie absolutnie nie są wskazaniem do przerywania podawania bleomycyny tak zapalenie oskrzeli (stan zapalny) stanowi względne ku temu przeciwwskazanie. Tak samo do podawania innych cytostatyków. Z moich doświadczeń wynika, że Augmentin nie jest najlepszym antybiotykiem i być może konieczne byłoby przerwanie jego podawania i włączenie innego (Cipronex? Klacid?). Wskazane również byłoby wykonanie posiewu z wydzieliny oskrzelowej - zidentyfikowanie problemu w 90% go rozwiązuje. A jest to o tyle konieczne, że nie dzieje się w normalnych warunkach a w warunkach leczenia cytostatycznego, kiedy od terminowego podania leków zależy skuteczność ich działania.

Proponuję:
- przed rozpoczęciem kursu morfologia
- jeżeli morfologia będzie w normie (szczególnie WBC + rozmaz) wtedy nawet pomimo ew. zmian w badaniu osłuchowym należy bardzo mocno rozważyć podanie kolejnego kursu (bez bleomycyny)
- jeżeli natomiast morfologia byłaby lekko mówiąc do d... i w badaniu osłuchowym cechy zapalenia oskrzeli - wtedy G-CSF + odroczenie kursu.

Ostatecznie myślę, żeby wyłączyć bleomycynę z leczenia i skupić się na dalszej kontroli, nieco bardziej ścisłej niż po podaniu kompletu 2x BEP. Niestety tak nieraz pacjenci mogą reagować, do tego dochodzi zbieg niesprzyjających okoliczności - efekty mamy powyżej. Uważam także, że nie ma konieczności podawania 3 kursu EP. Leczenie bez bleomycyny i niepodawane w terminie oczywiście ma mniejszą skuteczność - o ile? Nie jest możliwe określenie tego. Myślę jednak, że sytuacja jest o tyle komfortowa, że to wciąż CS I, gdzie w dalszej obserwacji będzie można w razie jakichkolwiek problemów szybko interweniować.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 06 Lis 2012, 10:12

Cześć,

dziękuję za odpowiedź. Byliśmy wczoraj w szpitalu. Co do płuc podobno osłuchowo było OK ale po zapoznaniu się z opinią pulmonologa onkolog zadecydował, że na pewno nie zostanie już podana bleomycyna. Niestety morfologia też wyszła słabo (wiem tylko, ze spadły leukocyty, wyniki dostanę dzisiaj), w związku z czym zapadła decyzja o przesunięciu drugiego cyklu na 14.11.
Przez ten czas nie mamy robić nic w celu poprawy wyników morfologii. Onkolog stwierdził, że skoro mimo podania po pierwszej pięciodniówce ZARZIO (5 zastrzyków) leukocyty i tak spadły, teraz najlepiej dać szpikowi kostnemu czas, niczym już nie wspomagać. Wspominał coś chyba o sterydach ale nie zalecał takiego rozwiązania.

Martwię się tymi przesunięciami i brakiem bleomycyny. Lekarz uspokajał, że jest to leczenie uzupełniające i przy takich wynikach badań i problemach z płucami lepiej nie narażać pacjenta na kolejne skutki uboczne i dać czas organizmowi na regenerację.
Dzisiaj mąż idzie do pulmonologa, żeby się upewnić czy osłuchowo na pewno wszystko jest ok.

Jak zwykle proszę o opinię i chciałam się jeszcze upewnić, Trollu, że fakt, iż markery męża spadły ale trochę później niż to wynika z okresu półrozpadu, ma duże znaczenie? Nie podowuje zmiany stopnia zaawansowania choroby?
Lokator

Postprzez troll » 06 Lis 2012, 10:23

Witam,

Uważam decyzję Waszego onkologa za słuszną w tym przypadku. Dobrze widać jak wiele zależy także od stanu ogólnego pacjenta a wpływ leków cytostatycznych na każdego pacjenta jest niezwykle indywidualny - nieraz zdarza się, że spadki morfologii są minimalne (niska mielotoksyczność pomimo ogólnego dużego potencjału mielotoksycznego podawanych leków) a u niektórych chorych nawet te "uśrednione" dawki stanowią poważny problem i trzeba podawać G-CSF czy nawet odraczać kursy.
Markery moim zdaniem spadały bardzo ładnie i nie jest to żaden powód do niepokoju. Pamiętaj, że czas półrozpadu AFP wynosi nawet do tygodnia i jest on fizjologiczny o ile w organizmie nie toczy się proces nowotworowy, który produkuje AFP. Z markerami więc jest wszystko jak najbardziej w porządku :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 06 Lis 2012, 10:31

Dziękuję za szybką odpowiedź. To pocieszające, że mimo przeszkód zdrowotnych, na jakie napotkaliśmy, co nie stanowi oczywiście powodu do radości, mąż wygląda na to jest pod dobrą opieką.

Przeczytałam gdzieś, że u niektórych pacjentów bleomycyna może powodować zapalenie oskrzeli. My za powód choroby uznaliśmy zapalenie oskrzeli naszego dziecka, na które zachorował kilka dni przed rozpoczęciem przez męża pierwszego cyklu. Oczywiście był izolowany od męża na ile się dało ale myślałam, że może nieskutecznie. Teraz zastanawiam się nad tą bleomycyną. Wczoraj dowiedziałam się, że mąż dostał bleomycyny bardzo mało, 3 jednostki na max 10 możliwych do podania jednorazowo.

Przepiszę wyniki morfologii jak tylko je dostanę.

Miłego dnia.
Lokator

Postprzez Lokator » 06 Lis 2012, 19:43

Mam już wyniki męża. Jak dla mnie nie są złe, proszę o informacje czy takie wyniki faktycznie uniemożliwiają podanie chemioterapii w terminie?

Biochemia surowica - wszystko w normie
Biochemia osocze - wszystko w normie
HEMATOLOGIA
rozmaz mikroskopowy krwi
mielocyty 1,5% (brak normy)
metamielocyty 2,0% (brak normy)
neutrocyty pałeczkowate 12,0% (0 -5)
neutrocyty segmentowate 41,5% (54 - 62)
limfocyty 30% (brak normy)
LGL 0.5% (brak normy)
limfocyty reaktywne 3,5% (0-1)
monocyty 7,5% (3-8)
eozynocyty 0,5% (0-4)
bazocyty 1% (0 - 0,75)

Morfologia
WBC 4,37 (4-10)
neutrocyty 53,1% (54-67)
limfocyty 32,2% (25-45)
monocyty 8,6% (3-8)
eozynocyty 0,3% (0-4)
bazocyty 0,5% (0 - 0,75)
luc 5,2% (0-4)
neutrocyty 2.32 (2.2 - 7)
limfocyty 1,41 (1-3.5)
monocyty 0,38 (0 - 0,9)
eozynocyty 0,01 (0-0,5)
bazocyty 0,02 (0 - 0,1)
luc 0,23 (0-0,4)

Krwinki czerwone
RBC 4,41 (4,6 - 6,2)
HGB 14,3 (14 - 18)
HCT 38,9 (42-52)
MCV 88,1 (82-94)
MCH 32,4 (27-32)
cała reszta, łącznie z płutkami w normie.
Lokator

Postprzez troll » 14 Lis 2012, 08:23

Witaj,

Wg mnie wyniki są jak na okres leczenia chemicznego bardzo prawidłowe.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 18 Lis 2012, 23:11

Witaj,

no tak mi się właśnie wydawało a chemia została przesunięta o 9 dni. Mąż jutro dostanie ostatnią dawkę drugiego cyklu. Bleomycyny w tym cyklu nie dostał wcale ale tutaj decyzja była chyba właściwa.

Trollu, proszę o informację, co wg Ciebie oznacza bardziej restrykcyjna obserwacja, o której pisałeś wcześniej, wynikająca z wyeliminowania bleomycyny? Standardowo powinno być 5x lekarz i markery, 3x rentgen klatki piersiowej i 1 raz tomografia jamy brzusznej i miednicy małej. Który z tych elementów powinniśmy wykonać częściej i kiedy najlepiej wykonać TK brzucha i pierwsze prześwietlenie klatki piersiowej?

Zastanawiamy się też nad konsultacją w Warszawie, czy możesz nam podpowiedzieć, jaki Twoim zdaniem będzie optymalny termin? Poczekać do pierwszych badań i pojechać z wynikami?

Informacyjnie, dla osób które na forum szukają informacji o tym, jak przechodzi się chemię... Po pierwszym cyklu mąż dostał zapalenia oskrzeli, miał kiepski wynik spirometrii (70%). Ponadto wymioty tylko pierwszego dnia, apetyt wrócił wraz z powrotem do domu, bardzo kiepskie samopoczucie (pomogły leki), osłabienie. W trakcie drugiej problemy z samopoczuciem (leki), wymioty 2x, wyczulenie na ostre zapachy, coraz gorszy apetyt i coraz większe osłabienie. Kłopotów innych nie było. Ciężko ale do przejścia.
Lokator

Postprzez troll » 20 Lis 2012, 02:57

Witaj,

Obserwację trzeba zaplanować sensownie, nie zawsze trzeba trzymać się ściśle wytycznych. W pierwszym roku dobrze byłoby zrobić TK co najmniej 3-4 razy, markery co najmniej 4-6 razy. Badanie lekarskie myślę, że dobrze byłoby wyznaczyć po każdej tomografii tak aby pójść tam już z wynikami.
Do Warszawy możecie pojechać w każdej chwili. Nie ważne, czy będzie to Magodent, CO-I, ECZ czy Wieliszew, spotkacie się tam ze zrozumieniem a każdy z lekarzy, którego wybierzecie na pewno pomoże opracować sensowny plan obserwacji i wskaże najważniejsze rzeczy.
Oczywiście kompletne TK (klatka, brzuch, miednica) należy wykonać około 4 tygodnie po zakończeniu leczenia. Później od tego czasu należy liczyć 3-4 miesiące do kolejnego badania. Nie zapominajcie też o polskich realiach :) Na badania obrazowe warto umawiać się wcześniej. Także 2 tygodnie w tą czy w tą nie zrobią wielkiej różnicy, warto zachować jednak jako taki harmonogram.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 20 Lis 2012, 21:48

Witam,
troll napisał(a):Nie zapominajcie też o polskich realiach :) Na badania obrazowe warto umawiać się wcześniej.

Nawiązując do realiów polskich. Nie wiem jak jest gdzie indziej ale u nas w Lublinie niestety nie można się zapisać na TK bez skierowania od lekarza specjalisty (onkolog) :? Ostatnio słyszałam taką śpiewkę od lekarza prowadzącego, że na razie nie wypisze skierowania bo za wcześnie żeby zapisać. Jednak jak się dowiadywałam to pod koniec listopada zapisy były już na luty. Kolejki są niesamowicie długie.
Piszę to w formie informacji.
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 20 Lis 2012, 22:06

Witam,

To trzeba naciskać na skierowanie :) I tyle, powiedzieć jakie są realia i naciskać na wcześniejsze skierowanie. To miałem na myśli.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości